Τουρκία: Συγκεντρώσεις σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα κατά των γυναικοκτονιών

Τουρκία: Συγκεντρώσεις σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα κατά των γυναικοκτονιών

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και στην Αγκυρα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά των γυναικοκτονιών, η συχνότητα των οποίων σημειώνει το τελευταίο διάστημα αλματώδη αύξηση στην Τουρκία.

Στην πορεία που πραγματοποιήθηκε στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, η συμμετοχή ήταν μαζική.

Μικρότερη σε όγκο συγκέντρωση έλαβε χώρα και στο Πέρα, στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Πολύ ισχυρή ήταν η παρουσία της Αστυνομίας, η οποία σχημάτισε κλοιό γύρω από το συγκεντρωμένο πλήθος.

Στην Αγκυρα οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Τσάνκαγια. Η Αστυνομία αρχικά ζήτησε από το συγκεντρωμένο πλήθος να διαλυθεί επειδή δεν είχε λάβει την άδεια των αρχών για τη συγκέντρωση, ωστόσο δεν επενέβη για να τη διαλύσει υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ακολουθούσε πορεία.

Επεισοδιακή ήταν, πάντως, η Γενική Συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου της Αγκυρας, όπου ομάδα γυναικών δικηγόρων κουρδικής καταγωγής ύψωσε πανό στην κουρδική γλώσσα που έγραφε «γυναίκες, ζωή, ελευθερία», γεγονός το οποίο προκάλεσε την αντίδραση της καλούμενης «Ομάδας Εθνικιστών Τούρκων Δικηγόρων» με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν επεισόδια.

Μια σειρά γυναικοκτονιών προκάλεσε οργή σε ολόκληρη την Τουρκία, αναγκάζοντας τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δεσμευτεί για σκληρότερες ποινές στους ενόχους και να σταματήσει τις πρόωρες αποφυλακίσεις.

Ωστόσο, γυναικείες οργανώσεις και προοδευτικοί πολίτες καταγγέλλουν ότι η ασφάλεια των γυναικών δεν αποτελεί πολιτική προτεραιότητα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία αποσύρθηκε το 2021 από τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, την επονομαζόμενη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT