Μεταναστευτικό: Η Πολωνία «παγώνει» το άσυλο για όσους μπαίνουν στη χώρα από τη Λευκορωσία

Μεταναστευτικό: Η Πολωνία «παγώνει» το άσυλο για όσους μπαίνουν στη χώρα από τη Λευκορωσία

«Απάντηση» της Βαρσοβίας στην «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού από τη Ρωσία - Το προσφυγικό θα κυριαρχήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα - Τι λέει το προσχέδιο συμπερασμάτων.

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε προσωρινή αναστολή παροχής καθεστώτος ασύλου σε όσους περνούν τα σύνορα από τη γειτονική της Λευκορωσία προχωρά η Πολωνία.

Σε συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος (Civic Coalition) o πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε χθες ότι εισηγείται νέα στρατηγική για το μεταναστευτικό που θα περιλαμβάνει «προσωρινή αναστολή στο δικαίωμα ασύλου» καθώς η Ρωσία χρησιμοποιεί, όπως ανέφερε, τους μετανάστες για να αποσταθεροποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα απαιτήσω αναγνώριση αυτής της απόφασης στην Ευρώπη» τόνισε ο Ντόναλντ Τουσκ από την Ε.Ε αναγνωρίζοντας ότι θα υπάρξει θέμα νομιμότητας. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δικαιώματα παροχής ασύλου της Ε.Ε αυτή τη στιγμή παραβιάζονται συστηματικά από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες από χώρες της Μέσης Ανατολής και την Αφρική έχουν επιχειρήσει να εισέλθουν στην Πολωνία μέσω της Λευκορωσίας τα τελευταία χρόνια, ενώ αυτό τον μήνα ο αριθμός έφθασε τους 2.500 και συνολικά φέτος, τους 26.000.

Η Πολωνία έχει ήδη προχωρήσει, πάντως, στη δημιουργία δομών στα σύνορα για να αποτρέψει τις παράτυπες εισόδους.

Ο Ντόναλντ Τουσκ επί της ουσίας καταγγέλλει «εργαλειοποίηση» των μεταναστών από την Ρωσία και ενώ το ζήτημα απασχολεί τη δημόσια σφαίρα της Πολωνίας.

Η νέα πολωνική στρατηγική αντιμετώπισης της μετανάστευσης θα παρουσιαστεί στις 15 Οκτωβρίου, δύο ημέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις Βρυξέλλες.

Τι αναφέρεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων 

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής – που έχει δει η «Κ» – πάντως γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην «εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς λόγους».

Το μεταναστευτικό, άλλωστε, αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις των 27 Ευρωπαίων ηγετών την ερχόμενη Πέμπτη, με χώρες όπως η Γερμανία να «πιέζουν» να υιοθετηθούν συγκεκριμένα συμπεράσματα σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των αποτελεσματικών ελέγχων των εξωτερικών συνόρων.  

Σύμφωνα, μάλιστα, με το προσχέδιο των συμπερασμάτων οι «27» θα υπενθυμίσουν «την αποφασιστικότητά τους να διασφαλιστεί ο αποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης με διάφορα διαθέσιμα μέσα».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT