«Το Ισραήλ θα στοχεύσει στρατιωτικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις στο Ιράν», σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ

«Το Ισραήλ θα στοχεύσει στρατιωτικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις στο Ιράν», σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ

Η Τεχεράνη, σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, έχει απειλήσει το Ισραήλ με σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση επίθεσης στην Ισλαμική Δημοκρατία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ έχει περιορίσει τους στόχους στην πιθανή απάντησή του στην επίθεση του Ιράν αυτόν τον μήνα σε στρατιωτικές και ενεργειακές υποδομές, ανέφερε το NBC το Σάββατο.

Η Μέση Ανατολή παραμένει σε κατάσταση συναγερμού για περαιτέρω κλιμάκωση έπειτα από έναν χρόνο πολέμου, καθώς το Ισραήλ μάχεται εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και της Χαμάς στη Γάζα, οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν. Η Τεχεράνη, σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, έχει απειλήσει το Ισραήλ με σοβαρές συνέπειες σε περίπτωση επίθεσης στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι θα απαντήσει στο πυραυλικό μπαράζ του Ιράν της 1ης Οκτωβρίου, το οποίο εξαπολύθηκε σε αντίποινα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο και τις δολοφονίες ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

«Δεν θα στοχεύσει πυρηνικές εγκαταστάσεις»

Δεν υπάρχει ένδειξη ότι το Ισραήλ θα στοχεύσει πυρηνικές εγκαταστάσεις ούτε ότι θα προβεί σε δολοφονίες, ανέφερε το δημοσίευμα του NBC, επικαλούμενο ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους και προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δεν έχει λάβει οριστικές αποφάσεις για το πώς και πότε θα δράσει.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η απάντηση θα μπορούσε να έρθει κατά τη διάρκεια της τρέχουσας γιορτής Γιομ Κιπούρ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει δημοσίως τις αναφορές.

Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των μαχητών της Χεζμπολάχ ξέσπασε πριν από ένα χρόνο, όταν η Χεζμπολάχ άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ κατά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, και έχει κλιμακωθεί απότομα τις τελευταίες εβδομάδες.

Μάχες στον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να επιχειρεί στον νότιο Λίβανο για να διαλύσει τις υποδομές της Χεζμπολάχ.

«Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, η ισραηλινή αεροπορία έπληξε περίπου 200 στόχους της Χεζμπολάχ βαθιά στο Λίβανο και στο νότιο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων τρομοκρατικών πυρήνων, εκτοξευτών, θέσεων αντιαρματικών πυραύλων και χώρων τρομοκρατικής υποδομής», ανέφερε.

Το Ισραήλ ανέφερε επίσης αναχαιτίσεις ρουκετών που εισήλθαν από τον Λίβανο, από την πολεμική αεροπορία.

Ο ισραηλινός στρατός πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του σήμερα Κυριακή ότι έφεδρος και αξιωματικός του τραυματίστηκαν σοβαρά σε δύο ξεχωριστά περιστατικά κατά τη διάρκεια μάχης στον νότιο Λίβανο, ενώ στρατιώτες υπέστησαν ελαφρούς έως μέτριους τραυματισμούς.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε επίσης ότι συνέλαβε ένοπλο της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο μετά την ανακάλυψη υπόγειας σήραγγας που οδηγούσε σε κρησφύγετο, όπου βρήκαν χώρο με όπλα και προμήθειες για εκτεταμένη χρήση.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι πραγματοποίησε πλήγμα με ρουκέτες κατά της μεταφορικής βάσης Tirat HaCarmel στη νότια Χάιφα.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT