Οι ΗΠΑ επεκτείνουν τις κυρώσεις στο Ιράν – Αντιδράσεις στην Τεχεράνη

Οι ΗΠΑ επεκτείνουν τις κυρώσεις στο Ιράν – Αντιδράσεις στην Τεχεράνη

Οι κυρώσεις «θα βοηθήσουν σε περαιτέρω περιορισμό των οικονομικών πόρων του Ιράν που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη των πυραυλικών του προγραμμάτων και για την παροχή υποστήριξης σε οργανώσεις που απειλούν τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους συμμάχους και τους εταίρους τους», ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέκτειναν τις κυρώσεις κατά του πετρελαϊκού και πετροχημικού τομέα του Ιράν την Παρασκευή σε απάντηση για την ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ.

Με την κίνηση αυτή των ΗΠΑ, προστίθενται το πετρέλαιο και τα πετροχημικά σε εκτελεστικό διάταγμα που στοχεύει βασικούς τομείς της οικονομίας του Ιράν «με στόχο η περιοριστεί η κρατική χρηματοδότηση των πυρηνικών και πυραυλικών του προγραμμάτων», όπως ανακοίνωση η Ουάσιγκτον.

«Προβλέπονται επίσης μέτρα κατά του ‘στόλου φάντασμα’ που μεταφέρει το παράνομο πετρέλαιο του Ιράν σε αγοραστές σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ. «Αυτά τα μέτρα θα βοηθήσουν σε περαιτέρω περιορισμό των οικονομικών πόρων του Ιράν που χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη των πυραυλικών του προγραμμάτων και για την παροχή υποστήριξης σε οργανώσεις που απειλούν τις Ηνωμένες Πολιτείες, τους συμμάχους και τους εταίρους τους».

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι θα απαντήσει στην πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου από το Ιράν, την οποία εξαπέλυσε η Τεχεράνη σε αντίποινα για τα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο και τη Γάζα και τη δολοφονία ηγέτη της Χαμάς στο Ιράν.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μπορεί πλέον να «επιβάλει κυρώσεις σε οποιοδήποτε πρόσωπο δραστηριοποιείται στους τομείς του πετρελαίου και των πετροχημικών της ιρανικής οικονομίας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για να πλήξει τα έσοδα από τα κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράν. Τα κράτη του Κόλπου ασκούν πιέσεις στην Ουάσιγκτον προκειμένου να εμποδίσει το Ισραήλ να επιτεθεί σε πετρελαϊκές τοποθεσίες επειδή ανησυχούν ότι οι δικές τους εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να δεχτούν πυρά από οργανώσεις που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί, ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές του Κόλπου.

Ιράν: «Παράνομες και αδικαιολόγητες» οι κυρώσεις των ΗΠΑ

Το Ιράν από την πλευρά του, καταδίκασε τις κυρώσεις χαρακτηρίζοντάς τις «παράνομες και αδικαιολόγητες».

Σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ισμαήλ Μπαγαΐ, υπερασπίστηκε την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και «καταδίκασε έντονα» τις νέες «παράνομες και αδικαιολόγητες» αμερικανικές κυρώσεις.

«Η πολιτική των απειλών και της μέγιστης πίεσης» δεν έχει καμία επίπτωση «στη βούληση του Ιράν να υπερασπιστεί την κυριαρχία του, την εδαφική του ακεραιότητα, τα εθνικά συμφέροντά του και τους πολίτες του κατά οποιασδήποτε ξένης παραβίασης και επίθεσης», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυρώσεις θα επιτρέψουν στο Ισραήλ «να συνεχίσει να σκοτώνει αθώους και συνιστούν απειλή για την ειρήνη και την ενότητα της περιοχής και του κόσμου».

Την 1η Οκτωβρίου, το Ιράν εξαπέλυσε περίπου 200 πυραύλους κατά του Ισραήλ, σε επίθεση που παρουσίασε ως αντίποινα στον φόνο του ηγέτη της παλαιστινιακής Χαμάς στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, την οποία απέδωσε στο Ισραήλ, και του αρχηγού της λιβανέζικης Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, όπως και στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, του Αμπάς Νιλφορουσάν σε ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Βηρυτό στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT