Ταϊβάν: Ενταση και ανησυχία λόγω κινεζικής στρατιωτικής άσκησης

Ταϊβάν: Ενταση και ανησυχία λόγω κινεζικής στρατιωτικής άσκησης

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα, ότι ξεκινά μεγάλη στρατιωτική άσκηση κοντά στην Ταϊβάν, διαμηνύοντας ότι πρόκειται για αυστηρή προειδοποίηση προς τις αυτονομιστικές δυνάμεις της νήσου που το Πεκίνο θεωρεί κινεζική επαρχία.

Η άσκηση «Joint Sword-2024B» θα διεξαχθεί στο Στενό της Ταϊβάν και σε περιοχές στα βόρεια, τα νότια και τα ανατολικά της νήσου.

«Είναι μια νόμιμη και απαραίτητη επιχείρηση για τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής ενότητας», αναφέρει η ανακοίνωση της αρμόδιας στρατιωτικής διοίκησης, που μεταδόθηκε τόσο στην κινεζική όσο και στην αγγλική γλώσσα.

Αντίδραση της Ταϊπέι

Το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν εξέφρασε την έντονη καταδίκη του για την «παράλογη και προκλητική ενέργεια» του Πεκίνου, συμπληρώνοντας ότι έχουν κινητοποιηθεί οι ένοπλες δυνάμεις της.

Το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα κλιμακώσει την ένταση αντιδρώντας στις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας, αλλά έχει τεθεί σε συναγερμό στις περιφερειακές περιοχές της, παρακολουθώντας τις κινήσεις των στρατιωτικών και πυραυλικών δυνάμεων της Κίνας.

Οι «παράλογες και προκλητικές στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας διαταράσσουν την κατάσταση ασφάλειας στο Στενό της Ταϊβάν και δεν συνάδουν με την υγιή ανάπτυξη των διασυνοριακών σχέσεων στο στενό», ανέφερε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Η Κίνα πρέπει να σεβαστεί την επιλογή του λαού της Ταϊβάν για έναν ελεύθερο και δημοκρατικό τρόπο ζωής και να απέχει από στρατιωτικές προκλήσεις, ανακοίνωσε από την πλευρά του το Προεδρικό Γραφείο της Ταϊβάν.

Παράλληλα, το υπουργείο Μεταφορών της Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα ότι οι λειτουργίες του αεροδρομίων και του λιμανιών παραμένουν ομαλές στη διάρκεια των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων.

Η Ταϊβάν θα διασφαλίσει την ασφαλή διεξαγωγή των πτήσεων στο FIR της Ταϊπέι, ανέφερε σε μία ανακοίνωσή του το ίδιο υπουργείο.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθεί με προσοχή την κινεζική στρατιωτική άσκηση κοντά στην Ταϊβάν, συμπληρώνοντας ότι το Πεκίνο θα πρέπει να αποφύγει περαιτέρω ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT