Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ εμβαθύνουν την εμπλοκή τους στον πόλεμο

Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ εμβαθύνουν την εμπλοκή τους στον πόλεμο

Η αποστολή αντιπυραυλικού συστήματος και 100 στρατιωτών στο Ισραήλ αποτελεί την πρώτη σημαντική ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα και έρχεται λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ

6' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και περίπου 100 στρατιώτες των ΗΠΑ στο Ισραήλ, εμβαθύνοντας την εμπλοκή τους στον κλιμακούμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, εν αναμονή της επικείμενης ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν, σύμφωνα με αναφορές σε αμερικανικά Μέσα.

Η αποστολή αποτελεί την πρώτη σημαντική ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα και έρχεται μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, όπως επισημαίνει η Washington Post. Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αποτέλεσε ένα από τα πολικά ζητήματα που κυριάρχησαν στην προεκλογική ατζέντα. Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν καλέσει το Ισραήλ να αποφύγει να βάλει στο στόχαστρο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο του Ιράν, φοβούμενοι ότι κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση προκαλώντας αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Η ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος Terminal High Altitude Area Defense, ή THAAD, είναι η τελευταία ένδειξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες περιμένουν πως η ισραηλινή επίθεση θα είναι τέτοια που «οι Ιρανοί θα πρέπει να απαντήσουν», δήλωσε ο Αααρον Ντέιβιντ Μίλερ, ειδικός στη Μέση Ανατολή, σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων υπό την προεδρία Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών. Η ανάπτυξη του THAAD προστίθεται στους περισσότερους από 50.000 τόνους οπλισμού και στρατιωτικού εξοπλισμού που έχουν στείλει οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, έχει δεσμευτεί για καταστροφική επίθεση κατά της Τεχεράνης σε απάντηση για το μπαράζ με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου. «Το χτύπημά μας θα είναι ισχυρό, ακριβές και πάνω από όλα αιφνίδιο. Δεν θα καταλάβουν τι συνέβη και πώς έγινε», είπε ο Γκάλαντ την Τετάρτη.

Η ιρανική επίθεση, σε αντίποινα για τη δολοφονία από το Ισραήλ υψηλόβαθμων Ιρανών αξιωματούχων, καθώς και των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, απέτυχε να προκαλέσει σημαντική ζημιά, καθώς ΗΠΑ και Ισραήλ κατάφεραν να καταρρίψουν τα βλήματα που εκτοξεύτηκαν. Δεν σημειώθηκαν θάνατοι εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του Ισραήλ. Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Το μπαράζ, ωστόσο, έδειξε ότι το εξελιγμένο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας του Ισραήλ δεν είναι άτρωτο. Επιπλέον, χθες Κυριακή, μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ έπληξε βάση του ισραηλινού στρατού, σκοτώνοντας τέσσερις Ισραηλινούς στρατιώτες και τραυματίζοντας άλλους επτά.

«Ατσάλινη» δέσμευση για στήριξη του Ισραήλ

«Το THAAD θα ενισχύσει το ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πατ Ράιντερ. «Αυτή η ενέργεια υπογραμμίζει την ατσάλινη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για τη στήριξη της άμυνας του Ισραήλ και την υπεράσπιση των Αμερικανών στο Ισραήλ από τυχόν περαιτέρω επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν».

Τόσο η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις όσο και ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχουν υποσχεθεί ότι θα υπερασπιστούν δυναμικά το Ισραήλ, ενώ αμφότεροι έχουν ταχθεί υπέρ του τερματισμού του πολέμου άμεσα. Η σύγκρουση έχει διχάσει βαθιά το Δημοκρατικό Κόμμα, με νεαρούς ψηφοφόρους και Αραβοαμερικανούς να επικρίνουν τη Χάρις για το ότι δεν ζήτησε περιορισμούς στα όπλα των ΗΠΑ προς το Ισραήλ σε απάντηση για τη δολοφονία περισσότερων από 42.000 ανθρώπων στη Γάζα και στο μπλοκάρισμα της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι Ρεπουμπλικανοί, από την άλλη πλευρά, επιτέθηκαν στην κυβέρνηση Μπάιντεν επειδή επέκρινε τις στρατιωτικές τακτικές του Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, που σκότωσε 1.200 ανθρώπους και αιχμαλώτισε περισσότερους από 250 ομήρους.

Παρά τις πολυάριθμες διαφωνίες μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια του πολέμου, που συμπλήρωσε έναν χρόνο, η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να παραδώσει το σύστημα THAAD πριν από την επίθεση του Ισραήλ δείχνει την προθυμία του να εμπιστευτεί τον Νετανιάχου.

«Καθώς το σύστημα θα βρίσκεται στη θέση του και το Ισραήλ θα απολαμβάνει την προστασία της αμερικανικής αεράμυνας, τι κίνητρο θα έχει ο Νετανιάχου να κρατήσει τον λόγο του και να μη χτυπήσει τους ευαίσθητους στόχους που υποσχέθηκε να αποφύγει;» ανέφερε ο Χάρισον Μαν, πρώην αξιωματικός του αμερικανικού στρατού που υπηρέτησε ως αναλυτής στην Υπηρεσία Πληροφοριών Αμυνας.

Το σύστημα THAAD έχει σχεδιαστεί ειδικά για την κατάρριψη βαλλιστικών πυραύλων, δεν χρησιμοποιείται για να χτυπήσει κτίρια ούτε για επιθέσεις, αλλά αντιμετωπίζει τους εισερχόμενους βαλλιστικούς πυραύλους μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.

Θα παραδοθεί σε άγνωστη ημερομηνία και η αποστολή του αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα για το πώς ο Μπάιντεν χρησιμοποιεί «καρότα» για να πείσει το Ισραήλ να περιορίσει την επιθετικότητά του, σύμφωνα με τον Χάρισον Μαν.

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη βιομηχανία πετρελαίου του Ιράν, στοχεύοντας τον στόλο δεξαμενόπλοιων της Τεχεράνης και ελπίζοντας ότι με μία τέτοια ενέργεια θα βάλει φρένο σε σχέδια του Ισραήλ να χτυπήσει ενεργειακές εγκαταστάσεις του Ιράν. Κάτι που θα μπορούσε να ωθήσει την Τεχεράνη στο να απαντήσει στοχεύοντας σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που ανήκουν στους Αραβες συμμάχους της Ουάσιγκτον.

Κίνδυνος πιο άμεσης εμπλοκής

Η απόφαση να σταλούν περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα στο Ισραήλ εν μέσω μιας επικείμενης επίθεσης αυξάνει τον κίνδυνο απωλειών για τις ΗΠΑ – σενάριο που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ουάσιγκτον σε ακόμη βαθύτερη εμπλοκή στη διευρυνόμενη σύγκρουση, τόνισε ο Μίλερ.

«Εάν ιρανικοί πύραυλοι χτυπήσουν Αμερικανό στρατιώτη ή φιλοϊρανικές οργανώσεις στο Ιράκ ή στη Συρία, σκοτώσουν ή τραυματίσουν Αμερικανό προσωπικό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι ΗΠΑ να αναλάβουν δράση εναντίον του Ιράν», επισήμανε ο ίδιος.

Τους προηγούμενους μήνες, ο στρατός των ΗΠΑ ανέπτυξε προβλήτα για να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε να μην τοποθετήσει στρατεύματα στο έδαφος για ενίσχυση της αποστολής λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των αμερικανικών δυνάμεων και του φόβου ότι η χώρα θα μπορούσε να εμπλακεί περαιτέρω στη σύγκρουση.

Σύμφωνα με τον Μαν, ο κίνδυνος για τους στρατιώτες των ΗΠΑ που θα συνοδεύσουν το σύστημα THAAD είναι ξεκάθαρος.

«Αυτοί οι στρατιώτες θα επιχειρούν από ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις, τις οποίες το Ιράν έχει ήδη δείξει ότι διαθέτει την ικανότητα να χτυπήσει, ενώ αναμένονται επικείμενα πρόσθετα πλήγματα εναντίον του», πρόσθεσε ο ίδιος. «Ακόμα και αν υιοθετήσουμε την αδικαιολόγητα αισιόδοξη υπόθεση ότι το THAAD μπορεί να αναχαιτίσει όλους τους πυραύλους που κινούνται προς την κατεύθυνσή του, ο ισραηλινός στρατός δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των στρατευμάτων λόγω των drones που έχουν διεισδύσει σε ισραηλινές βάσεις στο παρελθόν».

Κάθε σύστημα THAAD περιλαμβάνει τουλάχιστον έξι εκτοξευτές τοποθετημένους σε φορτηγά που μεταφέρουν έως και οκτώ βλήματα ο καθένας. Το σύστημα είναι περιζήτητο, ιδιαίτερα στην Ουκρανία.

Ο στρατός των ΗΠΑ ανέπτυξε το σύστημα στη Μέση Ανατολή πέρυσι μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, είπε ο Ράιντερ, και το 2019 ως μέρος στρατιωτικής άσκησης.

Το Ισραήλ διαθέτει και άλλα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων Iron Dome, Arrow και David’s Sling.

Πολεμική ετοιμότητα

Η απόφαση που ανακοινώθηκε χθες, Κυριακή, έρχεται καθώς ανώτεροι αξιωματούχοι του Πενταγώνου συζητούν εάν η αυξημένη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή περιορίζει τον πόλεμο, όπως ήλπιζαν, ή τον πυροδοτεί, αναφέρεται σε ανάλυση των New York Times.

Αρκετοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου εξέφρασαν τις τελευταίες εβδομάδες ανησυχίες ότι το Ισραήλ διεξάγει μια ολοένα και πιο επιθετική εκστρατεία εναντίον της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, του πιο ισχυρού «πληρεξούσιου» του Ιράν στην περιοχή, καθώς γνωρίζει ότι αμερικανικά πολεμικά πλοία και δεκάδες επιθετικά αεροπλάνα είναι έτοιμα να βοηθήσουν ώστε να αμβλυνθεί κάθε ιρανική απάντηση.

Ο στρατηγός Τσαρλς Κ. Μπράουν Τζούνιορ, ο επικεφαλής του Μικτού Επιτελείου Στρατού, έθεσε το θέμα σε συναντήσεις στο Πεντάγωνο και στον Λευκό Οίκο, ανέφεραν αξιωματούχοι. Ο στρατηγός Μπράουν αμφισβήτησε επίσης την επίδραση της διευρυμένης αμερικανικής παρουσίας στην περιοχή στη συνολική πολεμική «ετοιμότητα», την ικανότητα του στρατού των ΗΠΑ να ανταποκρίνεται γρήγορα σε συγκρούσεις με τυχόν εμπλοκή της Κίνας και της Ρωσίας.

Το Σάββατο, ο Οστιν επικοινώνησε με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας και «εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τις αναφορές ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν θέσεις κυανοκράνων του ΟΗΕ στον Λίβανο, καθώς και για τον θάνατο δύο Λιβανέζων στρατιωτών», ανέφερε το Πεντάγωνο.

Το πρωί της Κυριακής, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε περίπου 200 στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο μέσα σε ένα 24ωρο.

Την ίδια στιγμή, και ενώ η αντίσταση της Χεζμπολάχ στον Λίβανο παρέμενε περιορισμένη, η οργάνωση χτύπησε τη βάση του ισραηλινού στρατού στο κεντρικό Ισραήλ. «Με αυξημένη πολιτική ασφάλεια για τον Νετανιάχου και μικρή πίεση από τις ΗΠΑ για τερματισμό της εισβολής στον Λίβανο, η επένδυση του Ισραήλ στον πόλεμο αυξάνεται», αναφέρει από την πλευρά του ο Αμος Χαρέλ σε ανάλυσή του στη Haaretz.  

Με πληροφορίες από WP, NYT, CNN, Haaretz 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT