Στο «στόχαστρο» Ισραηλινού υπουργού οι κυανόκρανοι του νότιου Λίβανου – «Είναι άχρηστη δύναμη»

Στο «στόχαστρο» Ισραηλινού υπουργού οι κυανόκρανοι του νότιου Λίβανου – «Είναι άχρηστη δύναμη»

Το Ισραήλ κάλεί την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ να αποσυρθεί από τον νότιο Λίβανο, καθώς οι μάχες στην περιοχή εντείνονται, ενώ πηγές του ΟΗΕ ανέφεραν πως φοβούνται ότι τυχόν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη σύγκρουση θα είναι αδύνατο να παρακολουθηθούν

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ελι Κοέν κατηγόρησε σήμερα Δευτέρα τις ειρηνευτικές δυνάμεις UNIFIL των Ηνωμένων Εθνών στον νότιο Λίβανο ότι είναι άχρηστη δύναμη που απέτυχε να προστατεύσει τους Ισραηλινούς πολίτες από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ και την κάλεσε να αποσυρθεί, καθώς οι μάχες εντεινονται.

«Το κράτος του Ισραήλ θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών του και αν ο ΟΗΕ δεν μπορεί να βοηθήσει, τουλάχιστον δεν πρέπει να παρέμβει και θα πρέπει να μετακινήσει το προσωπικό του από τη ζώνη των μαχών», είπε στο X.

Η ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Εθνών εντείνεται, καθώς το Ισραήλ ωθεί τις στρατιωτικές δυνάμεις του στον νότιο Λίβανο, δηλώνοντας αποφασισμένο να εξαλείψει τη Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν και να πλήξει τη στρατιωτική της υποδομή.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν στη βάση του χθες Κυριακή. Πρόκειται για τις τελευταίες καταγγελίες για παραβιάσεις του Ισραήλ κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων, καθώς η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε «σμήνος drones» σε ισραηλινό στρατόπεδο σκοτώνοντας τέσσερις στρατιώτες και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους.

Το Ισραήλ αμφισβήτησε τα Ηνωμένα Εθνη και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάλεσε τις ειρηνευτικές δυνάμεις να αποσυρθούν, λέγοντας ότι αποτέλεσαν «ανθρώπινες ασπίδες» για τη Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια της έξαρσης των εχθροπραξιών.

Η ειρηνευτική δύναμη UNIFIL ανακοίνωσε ότι δύο ισραηλινά άρματα μάχης Merkava κατέστρεψαν την κύρια πύλη βάσης της και εισέβαλαν βίαια πριν από τα ξημερώματα της Κυριακής. Μετά την αποχώρηση των αρμάτων, οβίδες εξερράγησαν σε απόσταση 100 μέτρων, απελευθερώνοντας καπνό και προκαλώντας προβλήματα στο προσωπικό του ΟΗΕ, ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε από την πλευρά του, ότι μαχητές της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν αντιαρματικούς πυραύλους εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών, τραυματίζοντας 25 από αυτούς. Η επίθεση σημειώθηκε πολύ κοντά σε φυλάκιο της UNIFIL και τανκ που βοηθούσε στην απομάκρυνση θυμάτων κάτω από πυρά και στη συνέχεια επέστρεψε στο φυλάκιο, όπως ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο Νετανιάχου τόνισε, σε δήλωση που απευθυνόταν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες: «Ηρθε η ώρα να αποσύρετε την UNIFIL από προπύργια της Χεζμπολάχ και από τις ζώνες μάχης».

Η Χεζμπολάχ αρνείται ότι χρησιμοποιεί τις ειρηνευτικές δυνάμεις για προστασία.

Η UNIFIL ανακοίνωσε επίσης ότι προηγούμενες ισραηλινές επιθέσεις σε παρατηρητήριο, κάμερες, εξοπλισμό επικοινωνιών και φωτισμό είχαν περιορίσει τις ικανότητές της για παρακολούθηση. Πηγές του ΟΗΕ ανέφεραν πως φοβούνται ότι τυχόν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη σύγκρουση θα είναι αδύνατο να παρακολουθηθούν.

Ο Υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν σε επικοινωνία την Κυριακή με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιόαβ Γκάλαντ, «ενίσχυσε τη σημασία του Ισραήλ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλεια των δυνάμεων της UNIFIL και των ενόπλων δυνάμεων του Λιβάνου». 

Σε κατάσταση υψηλού συναγερμού 

Η ένταση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ αναζωπυρώθηκε πριν από έναν χρόνο, όταν η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες κατά ισραηλινών θέσεων για να υποστηρίξει τη Χαμάς κατά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα και κλιμακώθηκε ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες.

Την Κυριακή, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε σε στρατόπεδο του ισραηλινού στρατού στο βόρειο Ισραήλ με «σμήνος drones».

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τέσσερις στρατιώτες του σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν σοβαρά στο περιστατικό.

Η Μέση Ανατολή, εν τω μεταξύ, παραμένει σε κατάσταση υψηλού συναγερμού καθώς περιμένει την αντίδραση του Ισραήλ εναντίον του Ιράν για μπαράζ πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς την 1η Οκτωβρίου που εκτοξεύτηκε σε απάντηση για τις επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι θα στείλει αμερικανικά στρατεύματα στο Ισραήλ, καθώς και προηγμένο αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα, καθώς το Ισραήλ «ζυγίζει» τα αναμενόμενα αντίποινα κατά του Ιράν.

Η Ουάσιγκτον έχει προτρέψει το Ισραήλ, στο πλαίσιο ιδιωτικών συνομιλιών, να υπολογίσει την απάντησή του ώστε να αποφύγει την πυροδότηση ευρύτερου πολέμου στη Μέση Ανατολή, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT