«Φρικαλεότητες» στη Γάζα και «σφυροκόπημα» συνοικιών από τανκς

«Φρικαλεότητες» στη Γάζα και «σφυροκόπημα» συνοικιών από τανκς

Ο ισραηλινός στρατός διεύρυνε την επιδρομή του στη βόρεια Λωρίδα και τανκς έφτασαν στο βόρειο άκρο της πόλης της Γάζας, σφυροκοπώντας συνοικίες και αναγκάζοντας πολλές οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παλαιστίνιοι γιατροί ανακοίνωσαν σήμερα Δευτέρα ότι τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 30 τραυματίστηκαν σε αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ σε κέντρο διανομής τροφίμων στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, με θύματα, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.

Ο ισραηλινός στρατός διεύρυνε την επιδρομή του στη βόρεια Λωρίδα και τανκς έφτασαν στο βόρειο άκρο της πόλης της Γάζας, σφυροκοπώντας συνοικίες και αναγκάζοντας πολλές οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 40 όταν έπληξε καταυλισμό εκτοπισμένων Παλαιστινίων μέσα στο νοσοκομείο Αλ Ακσα στην πόλη Ντέιρ Αλ-Μπαλάχ της κεντρικής Γάζας, όπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο, ανέφεραν γιατροί.

Εντωμεταξύ, εννέα ημέρες μετά τη μεγάλη ισραηλινή επιχείρηση στη βόρεια Γάζα, το γραφείο ΜΜΕ της Χαμάς ανέφερε ότι τα ισραηλινά χτυπήματα σκότωσαν περίπου 300 Παλαιστίνιους εκεί. Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε σπίτια αμάχων και καταφύγια εκτοπισμένων είχαν σκοπό να αναγκάσουν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τη Γάζα μια για πάντα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, κάτι που το Ισραήλ αρνείται.

«Οι φρικαλεότητες πρέπει να τελειώσουν»

Χθες Κυριακή, ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν τουλάχιστον 22 Παλαιστινίους σε σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένες οικογένειες στον καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν γιατροί.

Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς ανέφερε ότι τουλάχιστον 15 παιδιά και γυναίκες ήταν μεταξύ των νεκρών στο σχολείο. Πρόσθεσε ότι άλλοι 80 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ωρες νωρίτερα, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε πέντε παιδιά σε προσφυγικό καταυλισμό στην πόλη της Γάζας. Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA και τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς ανέφεραν ότι τα παιδιά έπαιζαν κοντά σε καφέ όταν σκοτώθηκαν από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από ισραηλινό drone.

Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε αμέσως τις δύο αναφορές.

«Αυτό που συμβαίνει στη βόρεια Γάζα είναι τρομακτικό πέρα ​​από λόγια», δήλωσε ο εν ενεργεία επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Τζόις Μσούγια σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

«Οι επιθέσεις των ισραηλινών δυνάμεων εντείνονται. Τα νοσοκομεία αναγκάζονται να εκκενώσουν τους ασθενείς τους. Τα απαραίτητα εφόδια τελειώνουν. Ανθρωποι που εκτοπίστηκαν βίαια, αποκόπηκαν από τη βοήθεια, αφέθηκαν να λιμοκτονήσουν. Οι φρικαλεότητες πρέπει να τελειώσουν», είπε.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, επικαλούμενη αναφορές του ΟΗΕ ότι δεν έχουν εισέλθει τρόφιμα στη βόρεια Γάζα εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες, είπε στο X: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει επειγόντως περισσότερα για να διευκολύνει τη ροή βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη».

«Οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται και πρέπει να έχουν πρόσβαση σε τροφή, νερό και φάρμακα. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό», δήλωσε η Χάρις, υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος στις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα.

«Το Ισραήλ ισοπεδώνει την Τζαμπάλια»

Το βόρειο τμήμα της Γάζας, όπου κατοικούν πάνω από το ήμισυ των 2,3 εκατ. κατοίκων της περιοχής, βομβαρδίστηκε στην πρώτη φάση της επίθεσης του Ισραήλ στο έδαφος πριν από έναν χρόνο, μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου σε ισραηλινές πόλεις από ενόπλους που σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και συνέλαβαν 250 ομήρους.

Επειτα από έναν χρόνο ισραηλινών επιθέσεων που σκότωσαν 42.000 Παλαιστινίους, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν επιστρέψει στις κατεστραμμένες βόρειες περιοχές. Το Ισραήλ έστειλε στρατεύματα πίσω πριν από περισσότερο από μία εβδομάδα για να «ξεριζώσει» ενόπλους που ισχυρίζεται ότι ανασυντάσσονταν για περισσότερες επιθέσεις. Η Χαμάς αρνείται ότι ένοπλοί της δρουν μεταξύ αμάχων.

Η κλιμάκωση στη βόρεια Γάζα έλαβε χώρα παράλληλα με την τεράστια ισραηλινή αεροπορική επίθεση και χερσαία εκστρατεία σε ξεχωριστό μέτωπο στον νότιο Λίβανο κατά της Χεζμπολάχ, η οποία όπως και η Χαμάς είναι σύμμαχος του Ιράν.

«Καθώς ο κόσμος είναι επικεντρωμένος στον Λίβανο και σε ενδεχόμενο ισραηλινό χτύπημα κατά του Ιράν, το Ισραήλ ισοπεδώνει την Τζαμπάλια», τόνισε ο Νάσερ, κάτοικος της Μπεΐτ Λαχίγια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

«Η κατοχή ανατινάζει δρόμους και καταστρέφει κατοικημένες συνοικίες. Οι άνθρωποι επίσης δεν βρίσκουν τίποτα να φάνε, είναι παγιδευμένοι μέσα στα σπίτια τους, φοβούμενοι ότι μπορεί να πέσουν βόμβες στα κεφάλια τους», σημείωσε, μιλώντας στο Reuters.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του χθες, Κυριακή, ότι οι δυνάμεις που δρούσαν σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες είχαν επιτεθεί σε περίπου 40 στόχους και είχαν σκοτώσει δεκάδες ενόπλους.

«Οι δυνάμεις της Μεραρχίας 162 συνεχίζουν να επιχειρούν στην περιοχή Τζαμπάλια, το τελευταίο 24ωρο, σκότωσαν δεκάδες τρομοκράτες και βρήκαν εκρηκτικά, όπλα, χειροβομβίδες και άλλα μέσα πολέμου στην περιοχή», ανέφερε η ανακοίνωση.

Οι ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς, της Ισλαμικής Τζιχάντ και άλλων μικρότερων οργανώσεων ανέφεραν ότι οι στρατιώτες τους επιτέθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις στην Τζαμπάλια και σε κοντινές περιοχές με αντιαρματικές ρουκέτες και πυρά όλμων.

Παλαιστίνιοι και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν ασφαλείς περιοχές στη Γάζα. Εξέφρασαν επίσης ανησυχία για τις σοβαρές ελλείψεις τροφίμων, καυσίμων και ιατρικών προμηθειών στη βόρεια Γάζα και επισήμαναν τον κίνδυνο πείνας.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT