Κρεμλίνο: Οι πυρηνικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ τροφοδοτούν εντάσεις

Κρεμλίνο: Οι πυρηνικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ τροφοδοτούν εντάσεις

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η ετήσια πυρηνική άσκηση του ΝΑΤΟ, στην οποία συμμετέχουν στρατιωτικά αεροσκάφη με πυρηνικές ικανότητες και η οποία ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα, τροφοδοτεί τις εντάσεις υπό το φως του «θερμού πολέμου» που εξελίσσεται στην Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα την ετήσια πυρηνική άσκηση «Steadfast Noon», δήλωσε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Μαρκ Ρούτε, κάτι που ο ίδιος χαρακτήρισε ως μια ισχυρή επίδειξη των αποτρεπτικών δυνατοτήτων σε ένα σκηνικό αυξημένης πυρηνικής ρητορικής από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μαχητικά αεροσκάφη F-35A και βομβαρδιστικά B-52 θα είναι μεταξύ των περίπου 60 αεροσκαφών από 13 έθνη που θα λάβουν μέρος στην άσκηση, η οποία φιλοξενείται από το Βέλγιο και την Ολλανδία, δήλωσαν αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ.

«Στις συνθήκες ενός θερμού πολέμου, ο οποίος διεξάγεται στο πλαίσιο της ουκρανικής σύγκρουσης, τέτοιου είδους ασκήσεις δεν οδηγούν παρά σε περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τόνισε ότι είναι αδύνατο να διεξαχθούν συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά όπλα, κάτι στο οποίο η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει ότι είναι ανοικτή, επειδή οι δυτικές πυρηνικές δυνάμεις εμπλέκονται στη σύγκρουση εναντίον της Ρωσίας και επομένως οι όποιες συνομιλίες για την ασφάλεια θα πρέπει να είναι πολύ ευρύτερες σε πεδίο εφαρμογής.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε μετά την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης την περασμένη Παρασκευή στο Nihon Hidankyo, ένα κίνημα Ιαπώνων επιζώντων των αμερικανικών ατομικών βομβών που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συμμετάσχουν σε συνομιλίες με τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα χωρίς προϋποθέσεις για τη μείωση της πυρηνικής απειλής.

«Στο πλαίσιο του πολέμου που διεξάγεται κατά της Ρωσίας με την έμμεση ή και την άμεση εμπλοκή πυρηνικών δυνάμεων όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία, είναι απολύτως αδύνατο να μιλήσουμε για αυτό χωρίς να συνδέσουμε το θέμα με όλες τις άλλες πτυχές της ασφάλειας», δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρός μας έχει ήδη μιλήσει γι’ αυτό. Η Ρωσία θεωρεί ότι τέτοιες επαφές είναι απαραίτητες και δεν μπορούν να αναβληθούν, αλλά πρέπει να εξετάσουμε όλα τα θέματα ασφάλειας στο σύνολό τους, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων».

Ο Πεσκόφ απέρριψε μια δήλωση του Μπρούνο Καλ, επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα είναι σε θέση να επιτεθούν σε έδαφος του ΝΑΤΟ το αργότερο μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.

«Η Ρωσία ποτέ δεν κινήθηκε με τη στρατιωτική της υποδομή προς το ΝΑΤΟ, πάντα συνέβαινε το αντίθετο», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Επομένως, το να λέμε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι αυτές που αποτελούν κίνδυνο για οποιονδήποτε είναι απολύτως λάθος, παράλογο και, κυρίως, έρχεται σε αντίθεση με ολόκληρη την πορεία της Ιστορίας, η οποία οδήγησε στην αντιπαράθεση που βιώνουμε τώρα όλοι μαζί».

Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT