Λίβανος: Σφοδρό πλήγμα στην περιοχή Αϊτού του βορρά – 18 νεκροί

Λίβανος: Σφοδρό πλήγμα στην περιοχή Αϊτού του βορρά – 18 νεκροί

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους 18 ανέρχονται οι νεκροί στον βόρειο Λίβανο, ύστερα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην περιοχή Αϊτού στον βόρειο Λίβανο, όπου οι χριστιανοί αποτελούν την πλειονότητα του πληθυσμού, όπως γνωστοποίησε ο Ερυθρός Σταυρός.

Λίγο νωρίτερα, το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για εννέα νεκρούς σε έναν αρχικό απολογισμό.

Το Ισραήλ εντείνει τη στρατιωτική πίεση στη βόρεια Γάζα

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 40 τραυματίστηκαν στη βόρεια Γάζα τη Δευτέρα ύστερα από χτυπήματα ισραηλινών αρμάτων μάχης σε ανθρώπους που βρίσκονταν στην ουρά για τρόφιμα, δήλωσαν Παλαιστίνιοι γιατροί, καθώς αυξάνονται οι φόβοι στον θύλακα ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να εκτοπίσει όλους τους κατοίκους από το βόρειο τμήμα.

Οι γιατροί δήλωσαν ότι ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος άνοιξε επίσης πυρ εκεί όπου δεκάδες κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί για να παραλάβουν τρόφιμα στην Τζαμπάλια, έναν από τους οκτώ ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς της Γάζας. Γυναίκες και παιδιά ήταν μεταξύ των θυμάτων, είπαν. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι εξετάζει το περιστατικό.

Η Τζαμπάλια βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ισραηλινής επίθεσης εδώ και περίπου 10 ημέρες και ο στρατός έχει περικυκλώσει τον καταυλισμό και έχει στείλει άρματα μάχης στις κοντινές πόλεις Μπέιτ Λαχίγια και Μπέιτ Χανούν, με διακηρυγμένο στόχο να πατάξει τους μαχητές της Χαμάς που προσπαθούν να ανασυνταχθούν εκεί.

Με τον ισραηλινό στρατό να καλεί τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν το νότιο τμήμα καθώς εντείνει την πίεση στη Χαμάς –και τη Χαμάς να τους λέει να μη φύγουν γιατί είναι πολύ επικίνδυνο– οι τελευταίες ημέρες μοιάζουν με τις προηγούμενες φάσεις του πολέμου.

Το βόρειο τμήμα της Γάζας, όπου κατοικεί πολύ περισσότερο από το ήμισυ των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της περιοχής, βομβαρδίστηκε σφοδρά στην πρώτη φάση της επίθεσης του Ισραήλ στην περιοχή που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της βόρειας Γάζας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, λόγω των ισραηλινών εντολών εκκένωσης και της χερσαίας στρατιωτικής επίθεσης στις περιοχές τους, ενώ περίπου 400.000 άνθρωποι παρέμειναν, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Αλλά μήνες μετά τις έντονες χερσαίες μάχες εκεί, το Ισραήλ έστειλε στρατεύματα πίσω στην Τζαμπάλια για να ξεριζώσει τους μαχητές της Χαμάς που, όπως είπε, ανασυντάσσονταν για νέες επιθέσεις.

Οι ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ δήλωσαν ότι οι μαχητές τους οργανώνουν επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων με αντιαρματικούς πυραύλους και βόμβες όλμου.

Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT