Γκουτέρες: Οι επιθέσεις κατά της UNIFIL στον Λίβανο παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο

Γκουτέρες: Οι επιθέσεις κατά της UNIFIL στον Λίβανο παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο

Η δήλωση γίνεται μετά τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον σεβασμό στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) ζήτησε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, με φόντο τη χθεσινή εισβολή ισραηλινών τεθωρακισμένων σε βάση της UNIFIL αλλά και τα περιστατικά με ισραηλινά πυρά κατά κυανόκρανων την προηγούμενη εβδομάδα. 

Την Κυριακή, ισραηλινά άρμα μάχης κατέστρεψαν την πύλη μιας στρατιωτικής βάσης της UNIFIL στη Ραμίγια του Λιβάνου και παρέμειναν περίπου 45 λεπτά εντός της, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

«Το απαραβίαστο των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ πρέπει να γίνεται σεβαστό πάντοτε», ανέφερε ο  Γκουτέρες σε δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Οι επιθέσεις εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και μπορεί να συνιστούν έγκλημα πολέμου», πρόσθεσε.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η εισβολή στην ειρηνευτική βάση έγινε καθώς τα τεθωρακισμένα προσπαθούσαν να διαφύγουν από ρουκέτες της Χεζμπολάχ και τόνισε ότι υπήρχε επικοινωνία με τους κυανόκρανους καθ’ όλη τη διάρκεια του επεισοδίου. Την προηγούμενη βδομάδα, δυνάμεις του ΟΗΕ δέχθηκαν αρκετές φορές ισραηλινά πυρά με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων κυανόκρανων.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι κάλεσαν στη συνέχεια τα Ηνωμένα Εθνη να αποσύρουν τις ειρηνευτικές δυνάμεις από τον νότιο Λίβανο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή ότι η άρνηση των Ηνωμένων Εθνών να αποχωρήσουν «τους καθιστά ομήρους της Χεζμπολάχ».

Με πληροφορίες από New York Times

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT