Λίβανος: Η Ε.Ε. καταδικάζει τις ισραηλινές επιθέσεις κατά των κυανοκράνων του ΟΗΕ

Λίβανος: Η Ε.Ε. καταδικάζει τις ισραηλινές επιθέσεις κατά των κυανοκράνων του ΟΗΕ

Ο Ζοζέπ Μπορέλ υποστήριξε ότι το έργο των δυνάμεων του ΟΗΕ είναι σημαντικό, λέγοντας ότι «είναι απαράδεκτο να δέχονται επιθέσεις». Γαλλία, Αυστρία και Ισπανία σημείωσαν ότι οι κυανόκρανοι δεν πρόκειται να αποσυρθούν από τον Λίβανο

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πλευρό του ΟΗΕ και του Αντόνιο Γκουτέρες τάχθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία καταδίκασε τις επιθέσεις των ισραηλινών στρατευμάτων κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του Τελ Αβίβ ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες είναι υπεύθυνος για την παρεμπόδιση του ισραηλινού στρατού.

Στη ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο συνεισφέρουν με στρατεύματα και υλικοτεχνική υποδομή 16 χώρες-μέλη της Ε.Ε. και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ενωσης για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, επισήμανε ότι «το έργο τους είναι πολύ σημαντικό. Είναι εντελώς απαράδεκτο να επιτίθεται κανείς στα στρατεύματα των Ηνωμένων Εθνών», ενώ καταδίκασε τις κατηγορίες εις βάρος του Αντόνιο Γκουτέρες περί αντισημιτισμού.

Το τελευταίο διάστημα, από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης στον Λίβανο, πέντε άνδρες της UNIFIL έχουν τραυματιστεί σε επιθέσεις, η πλειονότητα των οποίων αποδίδεται στις ισραηλινές δυνάμεις. Ο Ζοζέπ Μπορέλ, πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, σημείωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει εάν πρέπει να μετακινηθούν οι ειρηνευτικές δυνάμεις της UNIFIL και κάλεσε το Ισραήλ «να σταματήσει να κατηγορεί τον κ. Γκουτέρες».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κάλεσε την Κυριακή τη UNIFIL να λάβει υπόψη τις προειδοποιήσεις του Ισραήλ και να απομακρυνθεί από την περιοχή, κατηγορώντας την ότι «παρέχει ανθρώπινη ασπίδα» στη Χεζμπολάχ. Και σε ένα βίντεο, το οποίο απευθυνόταν στον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στον οποίο έχει απαγορευτεί η είσοδος στο Ισραήλ, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου τον κάλεσε να απομακρύνει την UNIFIL από την «επικίνδυνη ζώνη».

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, η χώρα του οποίου είναι ένας από τους ισχυρότερους υποστηρικτές του Ισραήλ στην Ευρώπη, χαρακτήρισε τις επιθέσεις κατά των κυανοκράνων «απλά απαράδεκτες», ενώ ξεκαθάρισε ότι η UNFIL δεν θα αποχωρήσει. «Οχι, δεν θα αποσυρθούν. Θα συνεχίσουν να εκπληρώνουν την εντολή τους. Και ναι, απαιτούμε από κάθε πλευρά να σεβαστεί αυτή την εντολή και να σεβαστεί την ασφάλεια των κυανοκράνων μας».

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, επισήμανε ότι «η προστασία των ειρηνευτικών δυνάμεων είναι υποχρέωση όλων των μερών», ενώ ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, είπε πως δεν πρόκειται να αποσυρθεί η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ από τον νότιο Λίβανο.

Η Ισπανία καταδικάζει την έκκληση του Ισραηλινού πρωθυπουργού να αποσυρθεί η δύναμη, «επειδή δεν θα υπάρξει αποχώρηση της UNIFIL», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Επιμένει το Τελ Αβίβ

Την ίδια ώρα πάντως η ισραηλινή κυβέρνηση επιμένει να επιτίθεται στον ΟΗΕ και στη ειρηνευτική δύναμη που βρίσκεται στον Λίβανο.

Με ανάρτησή του στο Χ, ο υπουργός Υποδομών του Ισραήλ, Ελι Κοέν, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται να βλάψει τις ειρηνευτικές δυνάμεις της UNIFIL, αλλά την κατηγόρησε ότι «δεν έχει συμβάλει καθόλου στη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή».

Ο Ελι Κοέν γραψε: «Γενικέ Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουτέρες, ήρθε η ώρα να απαντήσετε στο αίτημα που σας εστάλη, να απομακρύνετε την UNIFIL από τις περιοχές των συγκρούσεων και να σταματήσετε να κάνετε τα χατίρια του Ιράν».

Πηγή: The Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT