Σαρλ Μισέλ: Περισσότερη ευρωπαϊκή κυριαρχία δεν σημαίνει λιγότερη εθνική κυριαρχία

Σαρλ Μισέλ: Περισσότερη ευρωπαϊκή κυριαρχία δεν σημαίνει λιγότερη εθνική κυριαρχία

Συνέντευξη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας

5' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτενή συνέντευξη στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδας (ΟΚΕ) παραχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Στην αποκλειστική συνέντευξή η οποία διενεργήθηκε από την υπεύθυνη διεθνών και δημοσίων σχέσεων της ΟΚΕ, δρα Μάρθα Θεοδώρου, ο κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος παρουσιάζει τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ατζέντας 2024-2029, τονίζει την ανάγκη να καταστεί η Ενωση περισσότερο ανταγωνιστική με την προώθηση της ολοκλήρωσης της Ενωσης Κεφαλαιαγορών, οριοθετεί την ευρωπαϊκή κυριαρχία, αναφέρεται στον κρίσιμο ρόλο της αμυντικής βιομηχανίας της E.E., και εκφράζει την πεποίθηση ότι μια ισχυρή, ευημερούσα και δημοκρατική Ενωση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το κράτος δικαίου και τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης.

«Πρέπει να εμβαθύνουμε την ενιαία μας αγορά»

«Οι ισχυρές οικονομίες αποτελούν κρίσιμο θεμέλιο για την επίτευξη των συλλογικών μας στόχων. Ολοι οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφωνούν ότι ένα βασικό βήμα είναι η εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι η ενιαία αγορά είναι η ραχοκοκαλιά της ευημερίας και της ανταγωνιστικότητάς μας. Τα τελευταία 30 χρόνια, η ενιαία αγορά και οι τέσσερις ελευθερίες της υπήρξαν ισχυρός κινητήρας σύγκλισης και ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ε.Ε. Μας βοήθησε να οικοδομήσουμε μια άκρως ανταγωνιστική κοινωνική οικονομία της αγοράς, μαζί με μεγαλύτερη οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή», ανέφερε, μεταξύ άλλων, και συνέχισε:

«Εχουμε τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών προτύπων προϊόντων, εργασίας και περιβάλλοντος. Ωστόσο, η ενιαία αγορά μας εξακολουθεί να έχει πολλές αναξιοποίητες δυνατότητες. Πρέπει επομένως να εμβαθύνουμε την ενιαία μας αγορά για να μεγιστοποιήσουμε αυτό το δυναμικό και να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Είναι βασικό, για παράδειγμα, η οικοδόμηση μιας γνήσιας ενεργειακής ένωσης. Αυτό θα βοηθήσει την Ενωσή μας να μειώσει τις εξαρτήσεις μας από τις εισαγωγές ενέργειας και να προσφέρει περισσότερη ασφάλεια, περισσότερες επιλογές και χαμηλότερες τιμές για τους πολίτες μας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μισέλ εκτίμησε ότι «για να πετύχουμε τους στόχους μας, χρειαζόμαστε έναν κρίσιμο καταλύτη: την επένδυση». 

«Επενδύοντας σε βασικούς στρατηγικούς τομείς θα απελευθερώσουμε το τεράστιο δυναμικό της ενιαίας αγοράς. Πρέπει να ολοκληρώσουμε την Ενωση Κεφαλαιαγορών μας για να απελευθερώσουμε το ιδιωτικό κεφάλαιο. Το οικονομικό επιχείρημα για μια Ενωση Κεφαλαιαγορών είναι ξεκάθαρο. Κάθε χρόνο 300 δισεκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκών αποταμιεύσεων διοχετεύονται στο εξωτερικό, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτά είναι χρήματα που λείπουν από την ανάπτυξη των εταιρειών μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οφείλεται επίσης στον κατακερματισμό των κεφαλαιαγορών και του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος. Ως εκ τούτου, κοιτώντας το μέλλον, η ολοκλήρωση της Ενωσης Κεφαλαιαγορών αποτελεί σαφή προτεραιότητα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είπε χαρακτηριστικά. 

Η Ε.Ε. στον νέο πολυπολικό κόσμο

«Περισσότερη επιρροή, περισσότερη ανθεκτικότητα, λιγότερη εξάρτηση. Ετσι ορίζω την ευρωπαϊκή κυριαρχία. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι περισσότερη ευρωπαϊκή κυριαρχία δεν σημαίνει λιγότερη εθνική κυριαρχία. Αντίθετα, ενισχύει την ικανότητα δράσης των εθνών», ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ και συνέχισε:

«Καθώς προχωρούμε προς έναν πολυπολικό κόσμο, είναι ζωτικής σημασίας να αυξηθεί η επιρροή της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως ενός από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους συνασπισμούς. Ναι, η Ε.Ε. είναι ένας οικονομικός, επιστημονικός, καινοτόμος και πολιτιστικός γίγαντας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γίνουμε ισχυρότεροι, με μεγαλύτερη επιρροή και μεγαλύτερη ευημερία. Η διεύρυνση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της στρατηγικής μας κυριαρχίας. Είναι μια επένδυση στην ειρήνη, την ευημερία και την ασφάλεια».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε επίσης ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι μέχρι το 2030 –και οι δύο πλευρές– για τη διεύρυνση. Για τις υποψήφιες χώρες, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιλυθούν όλες οι διμερείς διαφορές». 

Η Στρατηγική Ατζέντα 2024-2029

«Κατά τις διαβουλεύσεις μου με τους ηγέτες της Ε.Ε. για τη Στρατηγική Ατζέντα 2024-2029, κατέστη προφανές ότι όλοι οι ηγέτες θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται για μια ισχυρή, ευημερούσα και δημοκρατική Ευρώπη» είπε ο Μισέλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό μεταφράζεται σε τρεις κύριες ιδέες:

  • «Πρώτον, μια ισχυρή και ασφαλής Ευρώπη, που να προτάσσει την κυριαρχία της Ευρώπης και τη θέση της ως παγκόσμιου παίκτη στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο. Αυτό συνεπάγεται την ενίσχυση της αμυντικής μας ετοιμότητας και την ενίσχυση των αμυντικών μας ικανοτήτων, μεταξύ άλλων, με τη βελτίωση των συνθηκών για την ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
  • Δεύτερον, πρέπει να οικοδομήσουμε μια ευημερούσα και ανταγωνιστική Ευρώπη. Η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και η επιτυχία στη διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση θα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς και η διασφάλιση ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Πρέπει να μειώσουμε τη διοικητική επιβάρυνση των εταιρειών μας και να εμπιστευτούμε τους επιχειρηματίες μας να αξιοποιήσουν ευκαιρίες που θα παρακινήσουν τις επενδύσεις. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να επενδύσουμε στις δεξιότητες και την εκπαίδευση των ανθρώπων καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους για να παρέχουμε ευκαιρίες σε όλους.
  • Τρίτον, μια ελεύθερη και δημοκρατική Ευρώπη όπου η πραγμάτωση του κράτους δικαίου παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος των αξιών και των πράξεών μας. Οι αξίες θα παραμείνουν η κατευθυντήρια πυξίδα μας, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Αποτελούν το θεμέλιο για μια ισχυρότερη, πιο ευημερούσα και πιο δημοκρατική Ενωση για τους πολίτες μας».

«Αντιμετωπίζουμε κρίσεις άνευ προηγουμένου»

Ο Μισέλ ανέφερε στη συνέχεια ότι «οι πολίτες περιμένουν πολλά από την Ε.Ε. και τους ηγέτες της. Και δικαίως. Πρέπει επομένως να ανταποκριθούμε στις πιο πιεστικές προκλήσεις: ασφάλεια, ειρήνη, βελτίωση των συνθηκών ζωής, οικονομική ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και κοινωνική συνοχή. Εχουμε πετύχει πολλά τα τελευταία χρόνια, ενώ αντιμετωπίζουμε κρίσεις άνευ προηγουμένου – από την Covid 19, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό μέχρι τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Ενεργήσαμε με ενότητα και αλληλεγγύη και πετύχαμε αποτελέσματα, παραμένοντας πιστοί στις ευρωπαϊκές μας αξίες και αρχές.

«Η Ε.Ε. θα προστατεύσει τις αξίες της και η Ενωση θα μετατρέψει την Ε.Ε. σε ανταγωνιστική ενιαία αγορά, κόμβο καινοτομίας, που θα στηρίζεται σε ευημερούσες και προηγμένες οικονομίες. Οι αξίες μας θα ενισχυθούν επίσης με την οικοδόμηση μιας ισχυρής και ασφαλούς Ευρώπης που προστατεύει τους πολίτες της, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης της αμυντικής μας βιομηχανίας. Τώρα πρέπει να ενδυναμώσουμε με τους εταίρους μας τη βιομηχανική βάση μας για την άμυνα και ασφάλεια. Μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ενωση κάνει ισχυρότερες τις συμμαχίες και τις συνεργασίες μας. Τέλος, εργαζόμαστε για να ενισχύσουμε τις βασικές μας αξίες ενισχύοντας τον ρόλο και τη φωνή μας στον κόσμο για να έχουμε μεγαλύτερη επιρροή», κατέληξε. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT