γιατί-ο-τραμπ-αποφεύγει-το-fact-checking-563271538

Γιατί ο Τραμπ αποφεύγει το fact checking;

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η ομάδα της προεκλογικής του καμπάνιας εναντιώνονται στη διασταύρωση των ισχυρισμών τους, απαιτώντας από τηλεοπτικά δίκτυα και δημοσιογράφους να μην κάνουν fact checking στα λεγόμενα του πρώην προέδρου

Newsroom
Ακούστε το άρθρο

Ο Ντόναλντ Τραμπ και η ομάδα της προεκλογικής του καμπάνιας έχουν διεξαγάγει μια επιθετική εκστρατεία κατά του ελέγχου των γεγονότων (fact checking) τους τελευταίους μήνες, πιέζοντας τα τηλεοπτικά δίκτυα, τους δημοσιογραφικούς οργανισμούς και άλλους να εγκαταλείψουν την πρακτική αυτή αν θέλουν να έχουν επαφή με τον υποψήφιο.

Ο Τραμπ παραλίγο να αποσυρθεί από μια συνέντευξη τον Αύγουστο με μια ομάδα μαύρων δημοσιογράφων, όταν έμαθε ότι σκόπευαν να ελέγξουν τους ισχυρισμούς του.

Τον επόμενο μήνα, ο ίδιος και οι επιτελείς του διαμαρτυρήθηκαν επανειλημμένα για τον έλεγχο των γεγονότων που έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, βρίζοντας δημοσιογράφους και στελέχη ειδήσεων.

Και αυτόν τον μήνα, ο Τραμπ αρνήθηκε να καθίσει για μια συνέντευξη στην εκπομπή «60 Minutes» του CBS, επειδή διαφωνούσε με την πρακτική της εκπομπής να ελέγχει τα γεγονότα, σύμφωνα με την εκπομπή.

Οι σύμβουλοι της προεκλογικής εκστρατείας ζήτησαν επίσης ρητά από το CBS News να παραιτηθεί από τον έλεγχο των γεγονότων στο ντιμπέιτ για την αντιπροεδρία με τον υποψήφιο του Τραμπ, γερουσιαστή του Οχάιο Τζέη Ντι Βανς ο οποίος –στη συνέχεια– παραπονέθηκε στον αέρα όταν ένας δημοσιογράφος τον διόρθωσε.

Οι κινήσεις αυτές αποτελούν το τελευταίο παράδειγμα της μακροχρόνιας αντίστασης του Τραμπ στο να κληθεί να λογοδοτήσει για τα ψεύδη του.

Μόλις τις τελευταίες εβδομάδες, για παράδειγμα, ο Τραμπ έχει εκμεταλλευτεί κατασκευασμένες ιστορίες για μετανάστες που τρώνε κατοικίδια ζώα και για συμμορίες από τη Βενεζουέλα που καταλαμβάνουν πόλεις για να προωθήσει την αντιμεταναστευτική του ρητορική.

Ο Λούκας Γκρέιβς, καθηγητής δημοσιογραφίας και μαζικής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Γουισκόνσιν, δήλωσε ότι η δημόσια τριβή με τον έλεγχο των γεγονότων είναι γίνει σύμφυτη με μία συγκεκριμένη ομάδα Ρεπουμπλικανών.

Γιατί ο Τραμπ αποφεύγει το fact checking;-1

«Μέσα στο πολιτικό κατεστημένο των Ρεπουμπλικανών, θεωρείται πλέον απολύτως θεμιτό να λες δημόσια και ανοιχτά ότι αποδοκιμάζεις τον έλεγχο των γεγονότων», δήλωσε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Ακριβώς λόγω της ασυνήθιστης σχέσης του Τραμπ με την αλήθεια –ακόμα και για έναν πολιτικό– δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι αντιτίθεται σε αυτήν τόσο έντονα και τόσο δυναμικά».

Η ομάδα των Fact Checkers της Washington Post κατέγραψε ότι μέχρι το τέλος της προεδρίας του Τραμπ, είχε προβεί σε 30.573 ψευδείς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου 21 ψευδείς, εσφαλμένους ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς την ημέρα.

Τον Αύγουστο, ο Τραμπ είχε συμφωνήσει να εμφανιστεί σε μια συγκέντρωση της Εθνικής Ενωσης Μαύρων Δημοσιογράφων, όπου τρία μέλη της ομάδας θα του έπαιρναν συνέντευξη. Αλλά όταν συνειδητοποίησε ότι θα γινόταν έλεγχος των γεγονότων σε πραγματικό χρόνο, η ομάδα του Τραμπ δήλωσε ότι δεν θα ανέβαινε στη σκηνή.

Ο πρόεδρος της NABJ Κεν Λέμον περιέγραψε μια τεταμένη σκηνή στα παρασκήνια, καθώς η ομάδα του Τραμπ αντιδρούσε σε κάθε έλεγχο των γεγονότων της συνέντευξης, με τις συζητήσεις να διαρκούν περισσότερο από μία ώρα.

«Αν πρόκειται να κάνετε έλεγχο των γεγονότων, δεν πρόκειται να ανέβει στη σκηνή», του είπε ένας σύμβουλος του Τραμπ.

Ο Λέμον αποκάλυψε ότι μίλησε με τρεις βοηθούς του Τραμπ, οι οποίοι κάποια στιγμή τηλεφώνησαν για να συνεννοηθούν με κάποιον που δεν ήταν στην εκδήλωση σχετικά με τις αντιρρήσεις τους για τον έλεγχο των γεγονότων καθώς το κοινό περίμενε.

Κάποια στιγμή, ο Λέμον πείστηκε ότι ο Τραμπ τελικά θα έκανε πίσω από τη συνέντευξη λόγω των ανησυχιών του για τον έλεγχο των γεγονότων, οπότε ετοίμασε σχόλια για να βγει έξω και να εξηγήσει την ακύρωση στο πλήθος.

Αλλά τελικά, ο Τραμπ πήρε μέρος στη συνέντευξη, υπονοώντας ψευδώς ότι η Κάμαλα Χάρις είχε μόλις πρόσφατα αποφασίσει να αυτοπροσδιοριστεί ως μαύρη.

«Ηταν μια πολύ αποκαλυπτική στιγμή όπου τον ακούσαμε να απαντά σε ερωτήσεις και σοκαριστήκαμε με κάποιες από τις απαντήσεις του», δήλωσε ο Λέμον.

Οι αξιωματούχοι του Τραμπ απέδωσαν την ευθύνη για την καθυστέρηση της ανάληψης της σκηνής σε τεχνικά προβλήματα ήχου.

«Να η αλήθεια: Ο πρόεδρος Τραμπ αρχικά δεν μπορούσε να ανέβει στη σκηνή επειδή υπήρχαν προβλήματα ήχου. Μόλις επιλύθηκαν τα προβλήματα ήχου, ο πρόεδρος Τραμπ ανέβηκε στη σκηνή και συμμετείχε στη συζήτηση, ενώ οι έλεγχοι των γεγονότων συνέχισαν να γίνονται», ανέφερε σε δήλωσή της η Καρολίν Λέβιτ, εκπρόσωπος του Τραμπ.

Η πολιτική της Χάρις

Η Χάρις, επίσης, έχει υιοθετήσει μια προσεκτική προσέγγιση στις συνεντεύξεις, αποφεύγοντας σε μεγάλο βαθμό τους δημοσιογράφους που κάνουν σκληρές ερωτήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, προχώρησε σε ένα μπαράζ μιντιακών παρουσιών, αλλά όλες σε φιλικά ΜΜΕ και παρουσιαστές.

Σύμβουλος του Τραμπ, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να περιγράψει τον τρόπο σκέψης της εκστρατείας, υποστήριξε ότι ο Τραμπ αντιμετωπίζεται πιο σκληρά από άλλους. «Κάθε υποψήφιος είναι αντίθετος με τον έλεγχο των γεγονότων σε κάποιο βαθμό, αλλά αν είσαι ο Τραμπ, ξέρεις ότι πάντα θα σε κυνηγήσουν πιο σκληρά», δήλωσε.

Αλλά η Χάρις δεν έχει διαμαρτυρηθεί για τον έλεγχο των γεγονότων. Και σε αντίθεση με τον Τραμπ, έδωσε μια εκτενή συνέντευξη στο «60 Minutes» που προβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Στο πλαίσιο της συνέντευξής της εκεί, η εκπομπή εξήγησε γιατί δεν έβγαλε στον αέρα μία παρόμοια συνέντευξη με τον Τραμπ, ο οποίος είχε αρχικά συμφωνήσει, πριν –τελικά– αλλάξει γνώμη.

«Πριν από μια εβδομάδα, ο Τραμπ έκανε πίσω», εξήγησε ο ανταποκριτής του CBS Σκοτ Πέλεϊ. «Η προεκλογική εκστρατεία προσέφερε εναλλασσόμενες εξηγήσεις. Πρώτα, παραπονέθηκε ότι θα κάναμε fact check της συνέντευξης. Ελέγχουμε κάθε ιστορία. Αργότερα, ο Τραμπ είπε ότι χρειαζόταν μια συγγνώμη για τη συνέντευξή του το 2020».

Ο Πέλεϊ συνέχισε εξηγώντας ότι το περιστατικό του 2020 στο οποίο αναφέρεται ο Τραμπ δεν είχε συμβεί ποτέ. Οι σύμβουλοι της προεκλογικής εκστρατείας αναγνώρισαν ότι υπήρξαν συζητήσεις με το CBS σχετικά με τον έλεγχο των γεγονότων και ότι η εκστρατεία διαφώνησε με το ότι το δίκτυο ήθελε να κόψει τη συνέντευξη για τον έλεγχο των γεγονότων.

Γιατί ο Τραμπ αποφεύγει το fact checking;-2

Τα δύο ντιμπέιτ –πρώτα με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και στη συνέχεια με τη Χάρις– αποδείχθηκαν άλλο ένα σημείο διαμάχης. Η ομάδα του Τραμπ εξέφρασε επανειλημμένα ενστάσεις στις διαπραγματεύσεις, ότι δεν ήθελε το στοιχείο του ελέγχου των γεγονότων κατά τη διάρκεια των ντιμπέιτ. Επιπλέον, συνέχισε να ρωτά τα δίκτυα για το θέμα τις εβδομάδες που προηγήθηκαν των debates, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να περιγράψουν τις ιδιωτικές διαπραγματεύσεις.

Κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ μεταξύ του Τραμπ και του Μπάιντεν, το CNN δήλωσε δημοσίως εκ των προτέρων ότι οι συντονιστές δεν θα έκαναν έλεγχο των γεγονότων, αλλά θα το άφηναν στους υποψηφίους.

Πριν από το δεύτερο ντιμπέιτ, ο Τζέισον Μίλερ, εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ, δήλωσε ότι η ομάδα ενημερώθηκε από δημοσιογράφο του ABC ότι, όπως και στο ντιμπέιτ του CNN, δεν θα γινόταν έλεγχος γεγονότων από τους συντονιστές. Ωστόσο, ένα αντίγραφο των κανόνων του ντιμπέιτ του ABC News, το οποίο περιήλθε στην κατοχή της The Post, δεν έθετε περιορισμούς στον έλεγχο των γεγονότων.

Παρ’ όλα αυτά, ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του εξοργίστηκαν με το ABC για τον επιδεικτικό έλεγχο των γεγονότων του Τραμπ ζωντανά κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ με τη Χάρις.

Σε ένα σημείο, αφού ο Τραμπ ισχυρίστηκε ψευδώς ότι ορισμένοι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν την εκτέλεση μωρών μετά τη γέννησή τους, η συντονίστρια Λίνσεϊ Ντέιβις σημείωσε: «Δεν υπάρχει καμία πολιτεία σε αυτή τη χώρα όπου είναι νόμιμο να σκοτωθεί ένα μωρό μετά τη γέννησή του».

Σε άλλο σημείο –αφού ο Τραμπ επανέλαβε τον ψευδή και αβάσιμο ισχυρισμό ότι οι Αϊτινοί μετανάστες στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο απάγουν και τρώνε τις γάτες και τα σκυλιά των γειτόνων τους– ο συντονιστής Ντέιβιντ Μιούιρ παρενέβη για να πει ότι το ABC News είχε επικοινωνήσει με τον διευθυντή της πόλης, ο οποίος «μας είπε ότι δεν υπήρξαν αξιόπιστες αναφορές για συγκεκριμένες καταγγελίες ότι κατοικίδια ζώα έχουν υποστεί βλάβη, τραυματιστεί ή κακοποιηθεί από άτομα της κοινότητας των μεταναστών».

Οι σύμβουλοι του Τραμπ –μεταξύ των οποίων ο Κρις Λατσιβίτα και ο Μίλερ– ξέσπασαν κατά των στελεχών και των δημοσιογράφων του ABC στη μέση της συζήτησης, σύμφωνα με τους ανθρώπους που γνωρίζουν την κατάσταση.

Παρακάλεσαν το δίκτυο να σταματήσει τον έλεγχο των γεγονότων για το υπόλοιπο της εκδήλωσης και είπαν ότι παραβίασε την υπόσχεσή του, ενώ έγινε και τηλεφώνημα στον πρόεδρο του ABC News από τη Σούζι Γουάιλς, κορυφαία σύμβουλο της εκστρατείας. Τουλάχιστον ένας σύμβουλος του Τραμπ απαίτησε να μιλήσει με τους συντονιστές κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ.

Το δίκτυο αρνήθηκε να σχολιάσει.

«Oλοι όσοι παρακολούθησαν το ντιμπέιτ του ABC συμφώνησαν ότι ήταν ένας αγώνας 3 εναντίον 1 με 2 συντονιστές οι οποίοι λανθασμένα “έλεγξαν” τον πρόεδρο Τραμπ πολλές φορές, αλλά δεν έλεγξαν την Κάμαλα Χάρις ΟΥΤΕ ΜΙΑ φορά, παρόλο που ξεστόμισε πολλαπλά ψέματα στη σκηνή του ντιμπέιτ», ανέφερε η Λέβιτ στη δήλωσή της. «Το ντιμπέιτ του ABC θεωρήθηκε ευρέως ως ένα από τα χειρότερα συντονισμένα ντιμπέιτ στην ιστορία, ωστόσο ο πρόεδρος Τραμπ κέρδισε».

Ο εκπρόσωπος της Χάρις, Κέβιν Μουνόζ, απάντησε: «Πρέπει να πεις ψέματα για να ελεγχθούν τα γεγονότα και μόνο ένα άτομο στη σκηνή έλεγε το ένα ψέμα μετά το άλλο».

Μέχρι τη στιγμή που ο Βανς ετοιμαζόταν για ένα ντιμπέιτ του CBS με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο της Χάρις, Τιμ Γουόλς, το θέμα του ελέγχου των γεγονότων ήταν πάντα παρόν.

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του ντιμπέιτ, οι σύμβουλοι του Τραμπ έβαλαν την πρώην συνεργάτιδα του Fox News Μόνικα Κρόουλι να παίξει τον ρόλο της δημοσιογράφου που ελέγχει τα γεγονότα, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τις συζητήσεις, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να περιγράψουν τις διαβουλεύσεις.

Σε συναντήσεις με στελέχη του δικτύου, η ομάδα του Βανς επέμεινε ότι δεν θα υπήρχε έλεγχος των γεγονότων και οι αξιωματούχοι του CBS είπαν ότι δεν περίμεναν από τους συντονιστές να μπουν στη μέση και να διορθώσουν τους υποψηφίους, αφήνοντας το θέμα στους ίδιους τους υποψηφίους, είπαν οι άνθρωποι.

Ωστόσο, σε ένα σημείο, η συντονίστρια Μάργκαρετ Μπρέναν διόρθωσε ένα σχόλιο που είχε κάνει ο Βανς σχετικά με τους «παράνομους μετανάστες» που ισχυρίστηκε ότι κατέκλυζαν το Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο, σημειώνοντας ότι ο μεγάλος πληθυσμός των Αϊτινών μεταναστών της πόλης έχει στην πραγματικότητα «νόμιμο καθεστώς – προσωρινά προστατευόμενο καθεστώς».

«Μάργκαρετ, οι κανόνες ήταν ότι εσείς δεν θα κάνατε έλεγχο των γεγονότων», είπε ο Βανς. Στο παρασκήνιο, η ομάδα του προέβαλε επίσης έντονες αντιρρήσεις στο δίκτυο, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια στιγμή δεν έπρεπε να έχει συμβεί.

Το CBS αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο διάλογος αυτός ήταν σύντομος, αλλά μέχρι τότε, η επιθυμία του ψηφοδελτίου Τραμπ-Βανς να αποφύγει τον έλεγχο των γεγονότων είχε διεισδύσει τόσο πολύ στη συνείδηση του κοινού, ώστε το «Saturday Night Live» το διακωμώδησε στο επόμενο επεισόδιο, όταν ο Μπόουεν Γιανγκ, που υποδυόταν τον Βανς, εκστόμισε μια σειρά από ψεύδη, ενώ μουρμούριζε επανειλημμένα στους συντονιστές να μην ελέγξουν τα γεγονότα του.

«Ξέρεις, Νόρα, είναι παράλογο να λες ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι απειλή για τη δημοκρατία, όταν παρέδωσε ειρηνικά την εξουσία –είπαμε όχι έλεγχο γεγονότων– και πρόθυμα, και πρόθυμα μην το ελέγξετε αυτό–μπήκε στο αεροπλάνο του χωρίς κάποιο περιστατικό μην το ελέγξετε αμέσως μετά τη διάσωση του Obamacare μην το ελέγξετε αυτό», είπε ο Γιανγκ (υποδυόμενος τον Βανς), ενώ το κοινό γελούσε.

Πηγή: Washington Post 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT