Εκπρόσωπος κυανόκρανων στην «Κ»: «Δεν θα φύγουμε από τον Λίβανο»

Εκπρόσωπος κυανόκρανων στην «Κ»: «Δεν θα φύγουμε από τον Λίβανο»

Στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ υπηρετούν και Ελληνες κυανόκρανοι, ένας αξιωματικός στη βάση στη Νακούρα στον Νότο και περίπου 30 ναυτικοί σε ελληνικό πλοίο που επιτηρεί τα χωρικά ύδατα, με στόχο να εγγυηθεί ότι δεν γίνεται εισαγωγή όπλων

3' 18" χρόνος ανάγνωσης

ΒΗΡΥΤΟΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) ότι ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν σε μία από τις βάσεις της στον Νότο, η «Κ» συνάντησε τον εκπρόσωπο Τύπου στα κεντρικά γραφεία της UNIFIL στη Βηρυτό, Αντρέα Τενέντι. 

«Συνέβη την Κυριακή νωρίς το πρωί. Ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν σε μία από τις θέσεις μας, κοντά στη Ραμίε, καταστρέφοντας την είσοδο. Παρέμειναν εκεί για 45 λεπτά περίπου και ζήτησαν από τις μονάδες μας να σβήσουν όλα τα φώτα. Eπειτα έφυγαν, αφότου τους πείσαμε να απομακρυνθούν, καθώς δεν μπορούν να βρίσκονται εντός των θέσεων του ειρηνευτικού σώματος, θέτοντας σε κίνδυνο και τις δικές μας μονάδες σε περίπτωση εχθροπραξιών». Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως έπειτα από δύο ώρες ακολούθησε μια έκρηξη σε απόσταση 100 μέτρων από το πόστο της UNIFIL, με αποτέλεσμα κυανόκρανοι να τραυματιστούν ελαφρά. 

IDF: «Δεχόμασταν πυρά από τη Χεζμπολάχ»

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε για το συμβάν ότι ένα από τα άρματα μάχης του εισήλθε αρκετά μέτρα μέσα στη βάση των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ σε μια προσπάθεια να απομακρύνει τραυματίες Ισραλινούς στρατιώτες, την ώρα που δέχονταν σφοδρά πυρά από τη Χεζμπολάχ.

Εκπρόσωπος κυανόκρανων στην «Κ»: «Δεν θα φύγουμε από τον Λίβανο»-1
Φωτ.: UNIFIL

Γκουτέρες: «Παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο»

Ωστόσο, το περιστατικό προκάλεσε την παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ζήτησε τον σεβασμό στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στον Λίβανο, τονίζοντας ότι οι επιθέσεις εναντίον τους «παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και μπορεί να συνιστούν έγκλημα πολέμου».

Το περιστατικό αυτό, όπως υπογράμμισε στην «Κ» ο Τενέντι, δεν ήταν το πρώτο που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα με αποτέλεσμα τον τραυματισμό κυανόκρανων, καθώς είχε προηγηθεί επίθεση σε πύργο παρατήρησης της UNIFIL στη θέση Νακούρα. «Αυτές είναι σοβαρές εξελίξεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου. 

Η παρουσία του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο θέτει σε κίνδυνο τις βάσεις μας. – Αντρέα Τενέντι, εκπρόσωπος Τύπου UNIFIL

Σε απάντηση των καταγγελιών του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί το ειρηνευτικό σώμα ως ανθρώπινες ασπίδες, ο Αντρέα Τενέντι ισχυρίστηκε πως ουσιαστικά είναι ο ίδιος ο ισραηλινός στρατός που θέτει σε κίνδυνο τους κυανόκρανους όταν πλησιάζει τόσο κοντά στις θέσεις του ειρηνευτικού σώματος. 

Εκπρόσωπος κυανόκρανων στην «Κ»: «Δεν θα φύγουμε από τον Λίβανο»-2
Φωτ.: UNIFIL

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι η παρουσία του ισραηλινού στρατού στον νότιο Λίβανο θέτει σε κίνδυνο τις βάσεις μας, κάτι που αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας 1701 αλλά και της λιβανέζικης [εδαφικής] κυριαρχίας», επισήμανε, προσθέτοντας πως δεν ξέρει αν μπορεί να μιλήσει για ανθρώπινες ασπίδες τη στιγμή που η UNIFIL είναι μεταξύ των δύο πυρών. 

«Δεν θα φύγουμε»

Ο κ. Τενέντι διευκρίνισε ακόμα ότι η δύναμη UNIFIL παραμένει στις θέσεις της, παρότι ο κ. Νετανιάχου έχει ζητήσει την απομάκρυνση του σώματος, καθώς είναι ξεκάθαρο πως ο ρόλος της παραμένει σημαντικός στην περιοχή, ακόμα και αν οι δυνατότητες επιτήρησης που έχει πλέον είναι περιορισμένες. «Δεν θα φύγουμε επειδή το Ισραήλ μας λέει να το κάνουμε» είπε. «Το να στοχοποιούμαστε από ένα μέλος του ΟΗΕ και να μας ζητείται να απομακρυνθούμε δεν έχει προηγούμενο απ’ ό,τι θυμάμαι», πρόσθεσε. 

Σημειώνεται ότι στη UNIFIL υπηρετούν και Ελληνες κυανόκρανοι, ένας αξιωματικός στη βάση στη Νακούρα στον Νότο και περίπου 30 ναυτικοί σε ελληνικό πλοίο που επιτηρεί τα χωρικά ύδατα, με στόχο να εγγυηθεί ότι δεν γίνεται εισαγωγή όπλων. 

Εκπρόσωπος κυανόκρανων στην «Κ»: «Δεν θα φύγουμε από τον Λίβανο»-3
Φωτ.: UNIFIL

Μία απρόβλεπτη κατάσταση

Στις χθεσινές επιθέσεις στον νότιο Λίβανο ωστόσο τραυματίστηκαν επίσης και πέντε διασώστες του Ερυθρού Σταυρού Λιβάνου. Από το κέντρο επιχειρήσεων της ανθρωπιστικής οργάνωσης στη Βηρυτό, ο Αλέξι Νάχμε, επικεφαλής των επειγόντων περιστατικών, περιέγραψε τι συνέβη την προηγούμενη μέρα.  

«Ημαστε σε διαδικασία εκκένωσης βασισμένη σε κλήση που δεχθήκαμε αναφορικά με έναν τραυματία που βρισκόταν στην περιοχή. Τα ασθενοφόρα μας πήγαν προς τα εκεί, εφόσον πρώτα είχαμε ενημερώσει τη UNIFIL ότι κατευθυνόμαστε προς εκείνη την περιοχή. Μόλις φτάσαμε στο σπίτι για να δούμε αν υπάρχει τραυματίας, πήγαμε στα ασθενοφόρα να πάρουμε τον εξοπλισμό και ξαφνικά έγινε επίθεση στο σπίτι. Αυτό επηρέασε έμμεσα το προσωπικό μας που τραυματίστηκε ελαφρά και τα ασθενοφόρα μας που υπέστησαν βλάβες εξαιτίας των βομβαρδισμών στο σπίτι», είπε στην «Κ» ο κ. Νάχμε κάνοντας λόγο για μια απρόβλεπτη κατάσταση. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT