«Η υποχώρηση του BBC δίνει έδαφος στη ρωσική και την κινεζική προπαγάνδα»

«Η υποχώρηση του BBC δίνει έδαφος στη ρωσική και την κινεζική προπαγάνδα»

Η Ρωσία και η Κίνα καλύπτουν τα κενά που αφήνει πίσω του το BBC δαπανώντας δισεκατομμύρια ευρώ για την επέκταση των μέσων ενημέρωσής τους σε όλο τον κόσμο, ανέφερε ο διευθυντής του BBC, Τιμ Ντέιβι

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την «προπαγάνδα» από κράτη όπως η Ρωσία και η Κίνα λόγω των περικοπών των τελευταίων ετών στην Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC, ανέφερε ο διευθυντής του ραδιοτηλεοπτικού φορέα, Τιμ Ντέιβι.

Πέρυσι, το BBC σταμάτησε το ραδιόφωνό του στα αραβικά, τα περσικά και τα χίντι στο πλαίσιο ενός σχεδίου εξοικονόμησης 28,5 εκατομμυρίων λιρών ετησίως. Από την άλλη, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του BBC, «κακόβουλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, η Κίνα και άλλες βλέπουν το όφελος της επένδυσης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

Η Ρωσία και η Κίνα καλύπτουν τα κενά που αφήνει πίσω του το BBC δαπανώντας δισεκατομμύρια ευρώ για την επέκταση των μέσων ενημέρωσής τους σε όλο τον κόσμο, είπε ο Ντέιβι. Στον Λίβανο, για παράδειγμα, τα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζονται από τη Ρωσία εκπέμπουν τώρα στη ραδιοφωνική συχνότητα που προηγουμένως κατείχε το αραβικό BBC. Το BBC Monitoring παρακολούθησε την κάλυψη των γεγονότων από το ρωσικό μέσο την ημέρα που εξερράγησαν χιλιάδες βομβητές και ραδιοφωνικές συσκευές τον περασμένο μήνα.

«Αυτό που άκουσαν ήταν αδιαμφισβήτητη προπαγάνδα. Αν το BBC είχε τη δυνατότητα να διατηρήσει την αμερόληπτη ραδιοφωνική του παραγωγή, αυτά τα μηνύματα θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να φτάσουν σε τοπικά ακροατήρια. Σε αυτό το πλαίσιο, η περαιτέρω υποχώρηση της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του BBC θα πρέπει να αποτελέσει αιτία σοβαρής παγκόσμιας ανησυχίας», ανέφερε ο Ντέιβι.

«Εχω άλλα παραδείγματα όπου βλέπετε την Κίνα και τη Ρωσία να ξοδεύουν σκόπιμα δισεκατομμύρια δολάρια για τον σκοπό αυτό. Πρέπει, ως χώρα, να επενδύσουμε. Είναι μια στρατηγική απόφαση και νομίζω ότι πρέπει να τη λάβουμε υπόψη», τόνισε ο Ντέιβι μιλώντας στο Radio4. 

Υπενθυμίζεται ότι από το 2014 ένα μεγάλο τμήμα της χρηματοδότησης της Παγκόσμιας Υπηρεσίας δεν προέρχεται πλέον από τη βρετανική κυβέρνηση αλλά από τον ίδιο τον δημοσιογραφικό οργανισμό. Για οικονομικούς λόγους το 2022, το BBC αποφάσισε να σταματήσει τη ραδιοφωνική μετάδοση σε 10 γλώσσες και να απολύσει 380 εργαζομένους στην Παγκόσμια Υπηρεσία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT