Αυστραλία: 870.000 νοικοκυριά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες τροφίμων

Αυστραλία: 870.000 νοικοκυριά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες τροφίμων

Γονείς παραλείπουν γεύματα ή δεν τρώνε για ημέρες, για να μπορέσουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από την πείνα, σύμφωνα με έκθεση της Foodbank Australia. Πάνω από 870.000 νοικοκυριά αντιμετωπίζουν σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολύ μεγάλο είναι το πρόβλημα της επισιτιστικής ανασφάλειας στην Αυστραλία, όπου σύμφωνα με έκθεση της Foodbank Australia σχεδόν ένα εκατομμύριο νοικοκυριά στη χώρα αγωνίζονται να εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες τροφίμων.

Στην έκθεση αναφέρονται παραδείγματα γονέων που παραλείπουν γεύματα ή δεν τρώνε για ημέρες προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά τους από την πείνα, ενώ αναφέρεται ότι περισσότερα από 870.000 νοικοκυριά, με εισοδήματα μικρότερα των 30.000 δολαρίων Αυστραλίας τον χρόνο (ποσοστό 48%), βρίσκονται αντιμέτωπα με σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια.

Αυστραλία: 870.000 νοικοκυριά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες τροφίμων-1
Foodbank Australia

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 5% σε σχέση με το 2022, σύμφωνα με την έκθεση της μεγαλύτερης φιλανθρωπικής οργάνωσης για την αντιμετώπιση της πείνας στην Αυστραλία. Οπως αναφέρεται στην έκθεση, οι μονογονεϊκές οικογένειες αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς τα δύο τρίτα από αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις τροφίμων.

«Προειδοποιήσαμε στην αρχή της κρίσης κόστους ζωής ότι τα χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά θα υποφέρουν πρώτα, με τον χειρότερο τρόπο και για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και τα ευρήματά μας το επιβεβαιώνουν», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Foodbank Australia, Μπριάνα Κέισι. «Βλέπουμε οικογένειες που μόλις τα βγάζουν πέρα, φθάνουν στα όριά τους και κάνουν απίστευτες επιλογές».

Σύμφωνα με την έκθεση, άνθρωποι αναγκάζονται να κάνουν περικοπές σε τρόφιμα βασικής ανάγκης λόγω του συνδυαζόμενου αντίκτυπου του υψηλότερου κόστους στη στέγαση, την ενέργεια και τα καταναλωτικά είδη, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση σε ορισμένα νοικοκυριά έδειξε σημάδια βελτίωσης.

Αυστραλία: 870.000 νοικοκυριά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες τροφίμων-2
Foodbank Australia

Οι οικογένειες στην Αυστραλία συνεχίζουν να παλεύουν με τον πληθωρισμό και το αυξημένο κόστος στέγασης, μετά την αύξηση της μετανάστευσης αφότου έληξαν οι κανονισμοί στα σύνορα λόγω της Covid 19 το 2022, η οποία ασκεί μεγαλύτερη πίεση σε μια ήδη δύσκολη αγορά κατοικίας.

Αν και ο ονομαστικός πληθωρισμός συνέχισε την πτώση του και επιβραδύνθηκε στο 2,7% τον Αύγουστο, με τη συνδρομή κυρίως των κυβερνητικών εκπτώσεων στο ρεύμα, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας επισήμανε πως το μέτρο είναι ασταθές.

Η έκθεση αναφέρει πως περισσότερες οικογένειες αναζητούν βοήθεια από φιλανθρωπικές οργανώσεις επισιτιστικής βοήθειας, καθώς συγγενείς και φίλοι δεν μπορούν πλέον να τις βοηθήσουν. Επίσης, πάνω από το 50% των νοικοκυριών με χαμηλό εισόδημα αναζητά στήριξη συχνότερα σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, την ώρα που το ποσοστό εκείνων που λαμβάνουν βοήθεια από φίλους και την ευρύτερη οικογένεια μειώθηκε στο 25% το 2024 από 32% το 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT