Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα συνεχίσει να «πλήττει ανελέητα τη Χεζμπολάχ – και στη Βηρυτό»

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα συνεχίσει να «πλήττει ανελέητα τη Χεζμπολάχ – και στη Βηρυτό»

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Αμυνας δήλωσαν ότι το Ισραήλ θα δώσει σθεναρή απάντηση στη Χεζμπολάχ για τον θάνατο των στρατιωτών, έπειτα από την πυραυλική επίθεση της Χεζμπολάχ. Πυκνώνουν οι φωνές που καλούν το Ισραήλ να αποφύγει να χτυπά τους κυανόκρανους στον Λίβανο

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ , Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει «να πλήττει ανελέητα τη Χεζμπολάχ, μεταξύ άλλων και στη Βηρυτό», σε απάντηση στην πυραυλική επίθεση της λιβανέζικης οργάνωσης, η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: θα συνεχίσουμε να πλήττουμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ σε όλα τα τμήματα του Λιβάνου, περιλαμβανομένης της Βηρυτού», είπε ο Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη στρατιωτική βάση που επλήγη την Κυριακή από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της οργάνωσης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, είπε στον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν πως το Ισραήλ θα δώσει «δυναμική απάντηση» στη Χεζμπολάχ. Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας μίλησε με τον Λόιντ Οστιν στη διάρκεια της νύχτας την Κυριακή προς τη Δευτέρα, για να του τονίσει, σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του «τη σοβαρότητα της επίθεσης και τη σθεναρή απάντηση που θα ακολουθούσε κατά της Χεζμπολάχ».

Από την πλευρά των ΗΠΑ ανακοινώθηκε ότι ο Λόιντ Οστιν «επιβεβαίωσε τη βαθιά δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια του Ισραήλ» και εξέφρασε τη σημασία «της διπλωματικής οδού για την παροχή ασφάλειας στους αμάχους και στις δύο πλευρές των συνόρων».

Διεθνείς πιέσεις για την προστασία των κυανόκρανων 

Στο μεταξύ και ενώ εντείνονται οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κατά της Χεζμπολάχ, πλήττοντας ακόμη και τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ στον Λίβανο, αυξάνονται οι φωνές προς το Τελ Αβίβ να προστατεύσει τους κυανόκρανους. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποστηρίζει ότι οι άνδρες του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) λειτουργούν σαν ανθρώπινη ασπίδα για τη Χεζμπολάχ και καλεί τον ΟΗΕ να τους απομακρύνει.

Μετά την Ευρωπαϊκή Ενωση, που κάλεσε το Ισραήλ να απόσχει από επιθέσεις εναντίον των κυανόκρανων, τέσσερις χώρες, με κοινή δήλωσή τους επισημαίνουν ότι οι ισραηλινές επιθέσεις στην ειρηνευτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο είναι αντίθετες με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και πρέπει να σταματήσουν αμέσως.

Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία επιβεβαιώνουν επίσης «τον ουσιαστικό σταθεροποιητικό ρόλο» που διαδραμάτισε η UNIFIL στον νότιο Λίβανο, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ και άλλα μέρη της σύγκρουσης έπρεπε να διασφαλίζουν την ασφάλεια των ειρηνευτικών δυνάμεων ανά πάσα στιγμή.

Η αποστολή UNIFIL, η οποία περιλαμβάνει εκατοντάδες Ευρωπαίους στρατιώτες, έχει δηλώσει ότι έχει δεχθεί επανειλημμένα επίθεση από τον ισραηλινό στρατό τις τελευταίες ημέρες. 

Πηγή: Reuters, BBC, The Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT