Σχέδιο βίαιης εκκένωσης των περιοχών στη βόρεια Γάζα

Σχέδιο βίαιης εκκένωσης των περιοχών στη βόρεια Γάζα

Αντιδράσεις για πλήγμα σε βάση του ΟΗΕ

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βίαιη εκτόπιση των 400.000 Παλαιστινίων που έχουν απομείνει στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας εξετάζει ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε μια προσπάθεια να κάμψει την αντίσταση της Χαμάς που παραμένει ισχυρή, έναν χρόνο μετά την έναρξη της εισβολής, παρά την τεράστια αιματοχυσία και την καταστροφή του 75% των κτιρίων που προκάλεσαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί.

Το «σχέδιο των στρατηγών», όπως έχει πολιτογραφηθεί, καταστρώθηκε από απόστρατους ανώτατους αξιωματικούς και βρίσκεται στα χέρια του Ισραηλινού πρωθυπουργού. Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press, που απέκτησε αντίγραφο του σχεδίου, προβλέπεται να δοθεί διορία μόλις μιας εβδομάδας στους κατοίκους της βόρειας Γάζας να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, με την προειδοποίηση ότι σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρούνται μαχητές του εχθρού, κάτι που σημαίνει ότι ο ισραηλινός στρατός θα ανοίγει πυρ εναντίον τους κατά βούληση. Επιπλέον, δεν θα έχουν καμία δυνατότητα τροφοδοσίας σε τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα.

Εκφράζονται φόβοι ότι το ακραίο σενάριο έχει αρχίσει να υλοποιείται. Την Κυριακή ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέα διαταγή εκκένωσης της βόρειας Γάζας, ενώ δεν έχει επιτραπεί η διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας από τις αρχές του μήνα. Τρομακτικοί βομβαρδισμοί μαίνονται εδώ και μία εβδομάδα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, από τα κυριότερα οχυρά των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων. Οι ισραηλινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων B΄Tselem, Gisha, Yesh Din και Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλαν ότι υπάρχουν «ανησυχητικές ενδείξεις» πως η εφαρμογή του διαβόητου σχεδίου έχει κιόλας αρχίσει και τόνισαν ότι τα πολιτισμένα κράτη «έχουν την υποχρέωση να εμποδίσουν τα εγκλήματα της λιμοκτονίας και της βίαιης εκτόπισης».

Νεκροί τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες σε επίθεση της Χεζμπολάχ, ενώ οι ΗΠΑ ενισχύουν την ασπίδα του Ισραήλ με αντιαεροπορικούς πυραύλους THAAD.

Σημαντικές δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι Ισραηλινοί και στη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο. Χθες το απόγευμα ήχησαν οι σειρήνες στο Τελ Αβίβ και αλλού, λόγω της απόπειρας της οργάνωσης να πλήξει τα κεντρικά της χώρας. Οι τρεις πύραυλοι πάντως αναχαιτίστηκαν με επιτυχία και οι κάτοικοι βγήκαν λίγο αργότερα από τα καταφύγια. Το απόγευμα της Κυριακής τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν σοβαρά από drone της σιιτικής οργάνωσης εναντίον ισραηλινής στρατιωτικής βάσης στην Μπινιαμίνα, ανάμεσα στη Χάιφα και το Τελ Αβίβ. Συνολικά τραυματίστηκαν 61 άνθρωποι. Η επίθεση της Χεζμπολάχ, η πλέον αιματηρή στον έναν χρόνο των εχθροπραξιών με τον ισραηλινό στρατό, προκάλεσε έντονη ανησυχία στο Ισραήλ, ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η περίφημη αντιπυραυλική ασπίδα του αποδείχθηκε ευάλωτη σε εχθρικά drone – θεωρητικά πολύ πιο εύκολους στόχους από τους βαλλιστικούς πυραύλους.

Μήνυμα από Τεχεράνη

Σε ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ εξηγούσε ότι κατάφερε να αποπροσανατολίσει την ισραηλινή αεράμυνα, εκτοξεύοντας πυραύλους εναντίον της επίλεκτης Ταξιαρχίας Γκολάν στη διάρκεια της επίθεσης με τα drones. Η αποτελεσματικότητα της ισραηλινής αεράμυνας θα δοκιμαστεί το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς αναμένονται τα ισραηλινά αντίποινα για την πρόσφατη πυραυλική επίθεση του Ιράν, τα οποία είναι πολύ πιθανό ότι θα προκαλέσουν νέο γύρο ιρανικών πληγμάτων. Με εντολή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, το Πεντάγωνο έστειλε στο Ισραήλ συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων THAAD και 100 στρατιώτες που θα αναλάβουν τον χειρισμό της, προς ενίσχυση της αντιαεροπορικής ασπίδας. Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «θέτει τις ζωές στρατιωτών της σε κίνδυνο» και ότι «δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές όταν πρόκειται για την υπεράσπιση του λαού μας».

Πάντα στο μέτωπο του Λιβάνου, κορυφώνονται οι επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον της πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (UNIFIL). Χαράματα Κυριακής, δύο ισραηλινά άρματα μάχης εισέβαλαν σε βάση της UNIFIL στο χωριό Ραμία της επαρχίας Μπιντ Τζμπέιλ. Αφού γκρέμισαν την πύλη του στρατοπέδου απαίτησαν από τους επιτελείς της ειρηνευτικής δύναμης να σβήσουν τα φώτα και παρέμειναν στο πεδίο για αρκετή ώρα. Ο ισραηλινός στρατός δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι το περιστατικό συνέβη στη διάρκεια σύγκρουσης με μαχητές της Χεζμπολάχ. Αργότερα, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάλεσε τον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να αποσύρει τη UNIFIL από τον νότιο Λίβανο, υποστηρίζοντας ότι η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί τους κυανόκρανους ως ανθρώπινες ασπίδες.

«Πρόκειται για καθαρό ψέμα. Στην πραγματικότητα το αντίθετο συμβαίνει», σχολίαζε ανώτερος Ισπανός αξιωματικός στην εφημερίδα El Pais, σημειώνοντας ότι ήταν ο ισραηλινός στρατός εκείνος που πρώτος έφερε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα κοντά σε θέσεις της UNIFIL. Αλλες στρατιωτικές πηγές εκτιμούσαν στην ίδια εφημερίδα ότι τα επανειλημμένα πλήγματα του ισραηλινού στρατού εναντίον της UNIFIL, που έχουν τραυματίσει μέχρι τώρα πέντε κυανόκρανους, έχουν στόχο να τη διώξουν από την περιοχή, ώστε να μπορεί χωρίς εμπόδια και χωρίς μάρτυρες να διεξάγει στον Λίβανο επιχειρήσεις «τύπου Γάζας».

«Απολύτως απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη νέα επίθεση εναντίον κυανοκράνων ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοσέπ Μπορέλ, ενώ ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να αναστείλουν τη συνθήκη ελευθέρου εμπορίου με το Ισραήλ. Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, η χώρα του οποίου συγκαταλέγεται στους πιο στενούς συμμάχους του Ισραήλ, κάλεσε τον ισραηλινό στρατό να εγγυηθεί την ασφάλεια της UNIFIL και τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποσυρθεί από τον νότιο Λίβανο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT