Μια θέση για τουρίστες στο Οβάλ Γραφείο

Μια θέση για τουρίστες στο Οβάλ Γραφείο

Πιστό αντίγραφο έχει δημιουργηθεί στο μουσείο για τον Λευκό Οίκο, που έχει και αίθουσα συσκέψεων, όπου οι επισκέπτες παρακολουθούν τον πρόεδρο με τους συμβούλους

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέχρι προσφάτως, κανένας πολίτης των ΗΠΑ δεν μπορούσε να φανταστεί την πιθανότητα να κάθεται δίπλα στον πρόεδρο της χώρας όσο εκείνος θα μεριμνά για τις υποθέσεις του κράτους, πόσο μάλλον στην ίδια του την καρέκλα.

Ομως, την προηγούμενη εβδομάδα η Ενωση για την Ιστορία του Λευκού Οίκου άνοιξε ένα μουσείο ακριβώς απέναντι από το νούμερο 1600 της λεωφόρου Πενσιλβάνια (επίσημη διεύθυνση του Λευκού Οίκου) στο οποίο εκτός των άλλων εκτίθεται ένα αντίγραφο σε πλήρες μέγεθος του Οβάλ Γραφείου, όπου μικροί και μεγάλοι μπορούν να καθίσουν στη θέση του προέδρου ή να παίξουν γύρω της.

«Μπορείτε να καθίσετε στην καρέκλα μπροστά από το τζάκι σαν τον αρχηγό του κράτους», δήλωσε ο Στιούαρτ ΜακΛόριν, επικεφαλής της ένωσης, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων. «Μπορείτε, με το μυαλό σας, να γίνετε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ ο πραγματικός πρόεδρος βρίσκεται μόλις 150 μέτρα μακριά. Μπορείτε να σηκώσετε το τηλέφωνο και να τερματίσετε ή να ξεκινήσετε μια παγκόσμια κρίση».

Μια θέση για τουρίστες στο Οβάλ Γραφείο-1
[KENT NISHIMURA/THE NEW YORK TIMES]

Το μουσείο άνοιξε τις πύλες του σε μια περίοδο κατά την οποία ο πρόεδρος Μπάιντεν βρίσκεται αντιμέτωπος με σειρά από σοβαρότατες κρίσεις και το σώμα των ψηφοφόρων φαίνεται να διχάζεται καθώς σε λίγες ημέρες καλείται να διαλέξει τον ή τη διάδοχό του. Είναι γεγονός πως το μουσείο αποφεύγει να κάνει εκτενή αναφορά σε γεγονότα του παρόντος και του πρόσφατου παρελθόντος, όπως όμως υπογραμμίζει και ο ΜακΛόριν, σκοπός της ένωσης είναι κυρίως να δώσει στους επισκέπτες μια ιδέα των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πρόεδροι κατά τη λήψη σημαντικών αποφάσεων.

Ενα δωμάτιο αντιγράφει την αίθουσα συσκέψεων. Εκεί, μια μεγάλη οθόνη δείχνει τον πρόεδρο να συζητά με τους συμβούλους τους. Μετά το πέρας της συνεδρίας, οι επισκέπτες καλούνται να ψηφίσουν πάνω στο εξεταζόμενο θέμα.

Σε ένα από τα σενάρια, ο Αβραάμ Λίνκολν ακούει τους συμβούλους σχετικά με το εάν πρέπει ή όχι να ενισχύσει το Φορτ Σάμτερ, θέατρο της εναρκτήριας εχθροπραξίας του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου. Το μουσείο φροντίζει να πληροφορήσει τους επισκέπτες πως 11 εκ των 12 πρώτων προέδρων των ΗΠΑ κατείχαν σκλάβους ή νοίκιαζαν σκλάβους από εμπόρους ανθρώπων, όπως ακόμη και ότι περισσότεροι από 200 σκλάβοι δούλεψαν για να χτιστεί το κτίριο του πάρκου Λαφαγιέτ, που δεσπόζει ακριβώς έξω από την προεδρική κατοικία.

Μια θέση για τουρίστες στο Οβάλ Γραφείο-2
Το κοινό μπορεί ακόμη να αλληλεπιδράσει μέσω διαδραστικής οθόνης στο Μπλε Δωμάτιο ή και να «ψηφίσει» σε εξεταζόμενα από τον πρόεδρο θέματα. [KENT NISHIMURA/THE NEW YORK TIMES]

«Κάτι που αξίζει να υπενθυμίσουμε σε όλους μας είναι ότι η χώρα δεν είναι μόνον αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή, αυτά που βλέπουμε στις ειδήσεις», επισήμανε ο ΜακΛόριν. «Είναι και όλα αυτά που συνέβησαν στο παρελθόν, όλοι αυτοί οι άνδρες και όλες αυτές οι γυναίκες που έζησαν και υπηρέτησαν και εργάστηκαν στον Λευκό Οίκο».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT