Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε το Ιράν «για τις απειλές εναντίον του Τραμπ»

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε το Ιράν «για τις απειλές εναντίον του Τραμπ»

Η Ουάσιγκτον θα θεωρήσει οποιαδήποτε απόπειρα κατά της ζωής του τέως προέδρου ως πράξη πολέμου, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις ιρανικές απειλές κατά του τέως προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, εδώ και χρόνια και προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες» εάν η Τεχεράνη επιτεθεί σε οποιονδήποτε πολίτη των ΗΠΑ.

«Θεωρούμε ότι πρόκειται για ζήτημα εθνικής και εσωτερικής ασφάλειας υψίστης προτεραιότητας και καταδικάζουμε έντονα το Ιράν για αυτές τις θρασύτατες απειλές.

Εάν το Ιράν επιτεθεί σε οποιονδήποτε πολίτη μας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνεχίζουν να υπηρετούν τις Ηνωμένες Πολιτείες ή εκείνων που υπηρέτησαν παλαιότερα, το Ιράν θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Σον Σάβετ.

«Πράξη πολέμου»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προειδοποιήσει την ιρανική κυβέρνηση να σταματήσει κάθε απόπειρα συνωμοσίας εναντίον του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ και δήλωσαν ότι η Ουάσιγκτον θα θεωρήσει οποιαδήποτε απόπειρα κατά της ζωής του ως πράξη πολέμου, δήλωσε χθες, Δευτέρα, Αμερικανός αξιωματούχος.

Αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώνεται τακτικά για τις απειλές και έδωσε εντολή στo επιτελείο του να αντιμετωπίσει τυχόν ιρανική συνωμοσία εναντίον Αμερικανών.

Κατόπιν εντολής του Μπάιντεν, κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν στείλει μηνύματα στα υψηλότερα επίπεδα της ιρανικής κυβέρνησης προειδοποιώντας την Τεχεράνη να σταματήσει κάθε απόπειρα συνωμοσίας εναντίον του Τραμπ και πρώην Αμερικανών αξιωματούχων, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι Ιρανοί έχουν ενημερωθεί ότι η Ουάσιγκτον θα το θεωρήσει ως πράξη πολέμου εάν πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε απόπειρα κατά της ζωής του Τραμπ, είπε ο αξιωματούχος.

Τι λέει το Ιράν

Το Ιράν έχει αρνηθεί ότι παρεμβαίνει στις υποθέσεις των ΗΠΑ, από την άλλη όμως λέει ότι η Ουάσιγκτον παρεμβαίνει στις υποθέσεις του εδώ και δεκαετίες, επικαλούμενο γεγονότα που ξεκινούν από ένα πραξικόπημα του 1953 εναντίον του πρωθυπουργού του μέχρι τη δολοφονία του στρατιωτικού διοικητή του το 2020 σε αμερικανικό χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Τον Ιανουάριο του 2020, ο Τραμπ διέταξε αμερικανική αεροπορική επιδρομή που σκότωσε τον τότε κορυφαίο στρατιωτικό διοικητή του Ιράν, τον Κασέμ Σολεϊμανί, αφού έλαβε πληροφορίες ότι ο Σολεϊμανί σχεδίαζε επικείμενες επιθέσεις εναντίον Αμερικανών διπλωματών και ενόπλων δυνάμεων στο Ιράκ, στον Λίβανο, στη Συρία και αλλού στη Μέση Ανατολή.

Ο Ρεπουμπλικανός Τραμπ επιδιώκει τώρα την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο μετά την ήττα του στις εκλογές του 2020 από τον Μπάιντεν. Ο Τραμπ αντιμετωπίζει την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις στην κούρσα για τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Η εκστρατεία του ανακοίνωσε στις 24 Σεπτεμβρίου ότι ο Τραμπ ενημερώθηκε από αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τη φερόμενη απειλή από το Ιράν.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT