Εσμαΐλ Καανί: Ο «αγνοούμενος» επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς εμφανίστηκε σε τηλεοπτικά πλάνα

Εσμαΐλ Καανί: Ο «αγνοούμενος» επικεφαλής της ιρανικής Δύναμης Κουντς εμφανίστηκε σε τηλεοπτικά πλάνα

Σύμφωνα με αναφορές σε ειδησεογραφικά μέσα τις προηγούμενες ημέρες, ο Καανί είχε υποστεί καρδιακή προσβολή ενώ ανακρινόταν από το Ιράν ως ύποπτος για προδοσία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο «αγνοούμενος» Εσμαΐλ Καανί, ανώτατος διοικητής της ιρανικής Δύναμης Κουντς, εμφανίστηκε σε πλάνα στην κρατική τηλεόραση του Ιράν να παρίσταται σε τελετή για ανώτερο διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης ο οποίος σκοτώθηκε στον Λίβανο.

Φήμες σχετικά με την τύχη του Καανί είχαν κυκλοφορήσει τις προηγούμενες ημέρες. Αναφορές έκαναν λόγο για θάνατό του σε ισραηλινό χτύπημα στον Λίβανο με στόχο τον κορυφαίο αξιωματούχο της Χεζμπολάχ και «διάδοχο» του Χασάν Νασράλα, Χασέμ Σαφιεντίν. Σύμφωνα με άλλες αναφορές, είχε υποστεί καρδιακή προσβολή ενώ ανακρινόταν από το Ιράν ως ύποπτος για προδοσία.

Τα πλάνα δείχνουν τον Καανί σε τελετή στην ιρακινή πόλη Καρμπάλα, στη μνήμη του στρατηγού του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, Αμπάς Νιλφορουσάν, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή μαζί με τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Νασράλα, στις 27 Σεπτεμβρίου.

Το θρίλερ από την «προδοσία» στην «παρασημοφόρηση»

Η αναζήτηση για τα ίχνη του Καανί είχε εξελιχθεί σε θρίλερ, καθώς επί εβδομάδες δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως και θεωρείτο νεκρός. Ο Καανί εξαφανίστηκε μυστηριωδώς ύστερα από το ταξίδι του στη Βηρυτό δύο 24ωρα μετά τον σφοδρό ισραηλινό βομβαρδισμό που σκότωσε τον Νασράλα.

Για ημέρες κυκλοφορούσαν φήμες πως ο Καανί σκοτώθηκε σε ένα από τα πολυάριθμα χτυπήματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Βηρυτό. Ωστόσο, τοπικά και περιφερειακά Μέσα ανέφεραν στη συνέχεια πως όχι μόνον ήταν σώος, αλλά ότι ανακρινόταν στην Τεχεράνη με υποψίες για διευκόλυνση των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και συμμετοχή στην επιχείρηση δολοφονίας του Νασράλα. Κάποια ρεπορτάζ ανέφεραν πως ο Καανί είχε κινήσει τις υποψίες της κυβέρνησης όταν ισραηλινά αεροσκάφη χτύπησαν τον Σαφιεντίν, κατά τη διάρκεια συνάντησης στην οποία υποτίθεται ότι θα βρισκόταν και ο ίδιος.

Ο ενημερωτικός ιστότοπος Al-Arabiya, που ελέγχεται από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, ανέφερε ότι ο Καανί «βρίσκεται σε απομόνωση και ανακρίνεται ύστερα από τη δολοφονία υψηλόβαθμων Ιρανών αξιωματούχων», ενώ ο ιστότοπος Middle East Eye με έδρα το Λονδίνο και ασαφή χρηματοδότηση –πιθανότατα από το Κατάρ– έγραψε ότι η ανάκριση πραγματοποιείται «υπό την άμεση επίβλεψη του ανώτατου ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ».

Μάλιστα, το Sky News Arabic μετέδωσε πως κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας ο Καανί υπέστη καρδιακή προσβολή και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

Ο σύμβουλος του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των IRGC, Χοσεΐν Σαλαμί, είχε προσπαθήσει πριν από την «επιστροφή» του Καανί στα τηλεοπτικά πλάνα να διαλύσει τις εικασίες, λέγοντας στο ημικυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ότι είναι πολύ καλά στην υγεία του και αναμένεται να παρασημοφορηθεί από τον Χαμενεΐ «μέσα στις επόμενες ημέρες».

Με πληροφορίες από Reuters, AP, Times of Israel

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT