ΟΗΕ: Οι κυανόκρανοι δεν θα αποσυρθούν από τον Λίβανο

ΟΗΕ: Οι κυανόκρανοι δεν θα αποσυρθούν από τον Λίβανο

Ο επικεφαλής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Ζαν-Πιερ Λακρουά, δήλωσε ότι η απόφαση να παραμείνει η Unifil στη θέση της έχει την πλήρη υποστήριξη τόσο του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και των κρατών-μελών που συνεισφέρουν στρατεύματα στη δύναμη

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα Ηνωμένα Eθνη ανακοίνωσαν ότι η ειρηνευτική τους δύναμη στον νότιο Λίβανο θα παραμείνει στην περιοχή, παρά την απαίτηση του Ισραήλ να απομακρυνθεί από τις βάσεις της εκεί.

Ο επικεφαλής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Ζαν-Πιερ Λακρουά δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη ότι η απόφαση να παραμείνει η δύναμη της Unifil στη θέση της έχει την πλήρη υποστήριξη τόσο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και των κρατών-μελών που συνεισφέρουν στρατεύματα στη δύναμη.

Την Κυριακή ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε ευθέως τον ΟΗΕ να απομακρυνθεί από τις βάσεις του στο νότιο Λίβανο, οι οποίες, όπως είπε, παρέχουν ανθρώπινη ασπίδα στους μαχητές της Χεζμπολάχ.

Ωστόσο, ο ΟΗΕ παρέμεινε σταθερός.

Ο επικεφαλής της ειρηνευτικής του υπηρεσίας ανέφερε ότι είναι απαραίτητο οι κυανόκρανοι να παραμείνουν στη θέση τους, για να εκτελέσουν την εντολή που τους δόθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να βοηθήσουν τον άμαχο πληθυσμό.

Ισραήλ κατά ΟΗΕ 

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι ο ΟΗΕ απέτυχε να σταματήσει τη Χεζμπολάχ από το να κατασκευάζει σήραγγες και να τοποθετεί όπλα, όπως ρουκέτες και πυραύλους, κοντά στα σύνορα, κατά παράβαση της συμφωνίας με την οποία τερματίστηκε ο τελευταίος πόλεμος εκεί πριν από 18 χρόνια.

Ο ΟΗΕ απάντησε ότι αποστολή του είναι να υποστηρίζει τα μέρη της σύγκρουσης και όχι να επιβάλλει τη συμφωνία.

Εχει κατηγορήσει το Ισραήλ ότι στοχεύει σκόπιμα τις βάσεις του, καθώς πέντε κυανόκρανοι τραυματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα. Ο Νετανιάχου απέρριψε την κατηγορία.

Σε άλλη δήλωσή του χθες, Δευτέρα, το βράδυ ανέφερε ότι το Ισραήλ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει τέτοια περιστατικά, ωστόσο επέμεινε ότι οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ πρέπει να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Πλήγμα με 21 νεκρούς στον βόρειο Λίβανο

Εν τω,μεταξύ, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές συνεχίζονται και στον βόρειο Λίβανο. Χθες, Δευτέρα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 21 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι οκτώ από ισραηλινή επιδρομή, όπως ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Το πλήγμα στόχευσε κτίριο κατοικιών στο κατά κύριο λόγο χριστιανικό χωριό Αϊτού – μακριά από το σημείο που ο ισραηλινός στρατός έχει στοχοποιήσει ως το «προπύργιο» της σιιτικής ισλαμιστικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT