ΟΗΕ: Το Ισραήλ έχει ζητήσει το 25% του Λιβάνου να εκκενωθεί

ΟΗΕ: Το Ισραήλ έχει ζητήσει το 25% του Λιβάνου να εκκενωθεί

«Οι άνθρωποι υπακούν σε αυτές τις εκκλήσεις για εκκένωση και φεύγουν χωρίς να πάρουν σχεδόν τίποτα μαζί τους», σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ, το οποίο ξεκίνησε εισβολή στον νότιο Λίβανο πριν από δύο εβδομάδες για να πολεμήσει την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ, όπως έχει ισχυριστεί, έχει εκδώσει εντολή εκκένωσης περιοχών που αντιστοιχούν σε εδάφη ευρύτερα από το ένα τέταρτο της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι Λιβανέζοι καθώς το Ισραήλ εντείνει την εκστρατεία του, με σκοπό, όπως λέει, να καταστρέψει τις υποδομές της Χεζμπολάχ.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή, Ρέμα Τζαμούς Ιμσέις, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη ότι οι νέες ισραηλινές εντολές εκκένωσης σε 20 οικισμούς στον νότιο Λίβανο σηματοδοτούν ότι πλέον επηρεάζεται πάνω από το ένα τέταρτο της χώρας.

«Οι άνθρωποι υπακούν σε αυτές τις εκκλήσεις για εκκένωση και φεύγουν χωρίς να πάρουν σχεδόν τίποτα μαζί τους», σημείωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας.

Βαρύς απολογισμός

Τα ισραηλινά χτυπήματα έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 2.309 ανθρώπων, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Λιβάνου, ενώ πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.

Οι περισσότεροι έχουν σκοτωθεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου και έπειτα, όταν το Ισραήλ επέκτεινε τη στρατιωτική του εκστρατεία. Ο απολογισμός δεν κάνει διάκριση μεταξύ ενόπλων και αμάχων.

Περίπου 50 Ισραηλινοί, στρατιώτες και πολίτες, έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η επιχείρησή του στον Λίβανο στοχεύει να εξασφαλίσει την επιστροφή δεκάδων χιλιάδων κατοίκων του που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο βόρειο Ισραήλ λόγω των επιθέσεων της Χεζμπολάχ.

Το Ισραήλ επέκτεινε περαιτέρω την εκστρατεία βομβαρδισμών στον Λίβανο χθες Δευτέρα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 22 ανθρώπους -οι περισσότερες γυναίκες- σε αεροπορική επιδρομή στον Βορρά σε σπίτι όπου είχαν αναζητήσει καταφύγιο εκτοπισμένοι από τα ισραηλινά χτυπήματα νοτιότερα, ανέφεραν αξιωματούχοι υγείας.

Επιθέσεις εναντίον κυανοκράνων

Μέχρι στιγμής, το επίκεντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στον Λίβανο ήταν η κοιλάδα Μπεκάα στα ανατολικά, τα προάστια της Βηρυτού και ο Νότος, όπου οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ ανέφεραν ότι τα ισραηλινά πυρά έπληξαν σε πολλές περιπτώσεις τις βάσεις τους και προκάλεσαν τον τραυματισμό μελών των ειρηνευτικών δυνάμεων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε ανησυχία χθες Δευτέρα, επειδή αρκετές θέσεις κυανοκράνων στον νότιο Λίβανο δέχθηκαν και πάλι πυρά.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, επισκεπτόμενος στρατιωτική βάση στο κεντρικό Ισραήλ, όπου τέσσερις στρατιώτες του σκοτώθηκαν την Κυριακή από επιδρομή drone της Χεζμπολάχ, ανέφερε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιτίθεται στην οργάνωση «χωρίς έλεος, παντού στον Λίβανο και στη Βηρυτό».

Η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χεζμπολάχ πυροδοτήθηκε εκ νέου πριν από ένα χρόνο, όταν η δεύτερη άρχισε να εκτοξεύει ρουκέτες στοχεύοντας ισραηλινά εδάφη για να υποστηρίξει τη Χαμάς κατά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Σε κατάσταση υψηλού συναγερμού

Εν τω μεταξύ, η Μέση Ανατολή παραμένει σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, εν αναμονή της αντίδρασης του Ισραήλ κατά του Ιράν για το μπαράζ πυραύλων που εκτοξεύτηκε την 1η Οκτωβρίου σε απάντηση για τις επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο.

Το γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ θα ακούσει τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά θα πάρει αποφάσεις για τις ενέργειές του με βάση το δικό του εθνικό συμφέρον. Η δήλωση θεωρείται απάντηση σε άρθρο της Washington Post που ανέφερε ότι ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε τον Τζο Μπάιντεν ότι το Ισραήλ θα χτυπούσε ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους, όχι πυρηνικούς ούτε πετρελαϊκούς, υποδηλώνοντας πιο περιορισμένη αντεπίθεση με στόχο την αποτροπή ενός πολέμου πλήρους κλίμακας.

Ο εμίρης του Κατάρ κατηγόρησε πάντως σήμερα Τρίτη το Ισραήλ ότι εκμεταλλεύεται τη «διεθνή αδράνεια» για την κρίση στη Μέση Ανατολή προκειμένου να επεκτείνει την «επιθετικότητά» του πέραν της Γάζας, να χτίσει περισσότερους παράνομους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και να στείλει στρατεύματα στον Λίβανο.

«Το Ισραήλ επέλεξε σκόπιμα να επεκτείνει την επιθετικότητά του στη Δυτική Οχθη και τον Λίβανο για να εφαρμόσει σχέδιο που προϋπήρχε, επειδή βλέπει ότι έχει αυτή τη δυνατότητα», τόνισε ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι στην ετήσια ομιλία του για τα εγκαίνια του Συμβουλίου Σούρα του Κατάρ.

Το Κατάρ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αίγυπτος έχουν επανειλημμένα μεσολαβήσει σε προσπάθεια τερματισμού του πολέμου στη Γάζα, ο οποίος ξέσπασε πριν από ένα χρόνο, όταν ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν στο Ισραήλ από τη Γάζα και σκότωσαν 1.200 ανθρώπους, σύμφωνα με υπολογισμούς του Ισραήλ.

Η ισραηλινή επίθεση έχει σκοτώσει περισσότερους από 42.000 ανθρώπους στη Γάζα, έχει μετατρέψει τον θύλακο σε συντρίμμια και έχει προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και καύσιμα.

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT