Γάζα: Οι ΗΠΑ δίνουν ένα μήνα διορία στο Ισραήλ «να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση»

Γάζα: Οι ΗΠΑ δίνουν ένα μήνα διορία στο Ισραήλ «να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση»

Μπλίνκεν και Οστιν προειδοποιούν το Ισραήλ με «νομικές ενέργειες», ακόμη και περικοπή στρατιωτικής βοήθειας, την ώρα που ΟΗΕ και Ερυθρός Σταυρός περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση που βιώνουν οι άμαχοι στη Γάζα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διορία ενός μήνα στο Ισραήλ να λάβει μέτρα για να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας έδωσαν με κοινή επιστολή τους προς την κυβέρνηση του Ισραήλ, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Οστιν, με την απειλή «νομικών ενεργειών», που θα περιλαμβάνουν και τη μη αποστολή αμυντικής βοήθειας.

Την πληροφορία μετέδωσε αρχικά δημοσιογράφος του ενημερωτικού δικτύου Axios, αλλά στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε και από ισραηλινά ΜΜΕ, ωστόσο τα αρμόδια ισραηλινά υπουργεία δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο για το ζήτημα.

Επιβεβαιώνουν οι ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, επιβεβαίωσε την ύπαρξη της επιστολής, αναφέροντας ότι επρόκειτο για ιδιωτική αλληλογραφία που οι ΗΠΑ δεν σχεδίαζαν να δημοσιοποιήσουν.

Είπε ότι παρ’ όλα αυτά είναι πρόθυμος να επιβεβαιώσει την ύπαρξή της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διαρρολή προήλθε από Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ο Μάθιου Μίλερ είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ γνωρίζουν ότι είναι δυνατό να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ότι μπορούν να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά και υλικοτεχνικά εμπόδια.

«Πρέπει να δούμε περαιτέρω αλλαγές από την κυβέρνηση του Ισραήλ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν συνέπειες σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ και η Ουάσιγκτον ελπίζει ότι το Ισραήλ θα κάνει τις αλλαγές που περιγράφονται στην επιστολή.

Τι λέει η επιστολή

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αντονι Μπλίνκεν και ο Λόιντ Οστιν, στην επιστολή που έστειλαν στις 13 Οκτωβρίου στους Ισραηλινούς ομολόγους τους, Ισραελ Κατζ και Γιοάβ Γκάλαντ, αναφέρουν τα εξής: «Γράφουμε τώρα για να υπογραμμίσουμε τη βαθιά ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και να αναζητήσουμε επείγουσες και συνεχείς ενέργειες από την κυβέρνησή σας αυτόν τον μήνα για να αντιστρέψουμε αυτήν την τροχιά».

Καλούν το Ισραήλ να λάβει επείγοντα μέτρα για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα για να αποφευχθεί η νομική δράση που περιλαμβάνει αμερικανική στρατιωτική βοήθεια.

Η επιστολή έρχεται στο φως την ίδια ημέρα που ο ΟΗΕ προειδοποιεί, για πολλοστή φορά, για την κατάσταση που βιώνουν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνοντας ότι ο παλαιστινιακός θύλακας αντιμετωπίζει τους χειρότερους περιορισμούς στην εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

ΟΗΕ: «Εχουν αποκόψει εντελώς τη βόρεια Γάζα»

Το γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός φαίνεται ότι «αποκόβει εντελώς τη Βόρεια Γάζα από την υπόλοιπη Λωρίδα της Γάζας».

«Εν μέσω έντονων συνεχιζόμενων εχθροπραξιών και εντολών εκκένωσης στη βόρεια Γάζα, οι οικογένειες αντιμετωπίζουν αφάνταστο φόβο, απώλεια αγαπημένων προσώπων, σύγχυση και εξάντληση. Οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να φεύγουν με ασφάλεια, χωρίς να αντιμετωπίζουν περαιτέρω κίνδυνο», δήλωσε ο Εντριαν Ζίμερμαν, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Γάζα.

«Πολλοί, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών και των αναπήρων, δεν μπορούν να φύγουν και παραμένουν προστατευμένοι βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Πρέπει να ληφθούν όλες οι πιθανές προφυλάξεις για να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνουν αβλαβείς. Κάθε εκτοπισμένος έχει το δικαίωμα να επιστρέψει στο σπίτι του με ασφάλεια», πρόσθεσε.

Η ανθρωπιστική μονάδα του ισραηλινού στρατού, Cogat, η οποία επιβλέπει την παροχή της βοήθειας και τις εμπορικές αποστολές στη Γάζα, υποστήριξε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στοχεύουν τρομοκρατικές υποδομές και μαχητές της Χαμάς που κρύβονται σε περιοχές αμάχων. Υποστήριξε ότι διευκολύνει την παροχή ανθρωπιστικής και ειδικότερα ιατρικής βοήθειας στους κατοίκους.

Πηγή: Al Jazeera, Reuters, Axios, Times of Israel

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT