Σύγκρουση Νετανιάχου-Μακρόν για τις επιθέσεις κατά κυανόκρανων

Σύγκρουση Νετανιάχου-Μακρόν για τις επιθέσεις κατά κυανόκρανων

Αιχμές κατά του Γάλλου προέδρου από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, μετά τη δήλωση Μακρόν ότι το Ισραήλ πρέπει να σέβεται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ο Νετανιάχου απάντησε ότι το Ισραήλ ιδρύθηκε χάρη στον «πόλεμο ανεξαρτησίας», όχι με ψήφισμα του ΟΗΕ.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε το Ισραήλ και τον πρωθυπουργό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για το γεγονός πως «παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΟΗΕ», ενώ υπενθύμισε ότι και το Ισραήλ δημιουργήθηκε με απόφαση του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου προκάλεσαν την αντίδραση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο οποίος επιτέθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι η δημιουργία του κράτους του Ισραήλ ήταν το αποτέλεσμα του «πολέμου της ανεξαρτησίας» του 1948 και όχι απόφασης του ΟΗΕ.

«Μια υπενθύμιση στον πρόεδρο της Γαλλίας: δεν ήταν το ψήφισμα του ΟΗΕ που ίδρυσε το κράτος του Ισραήλ, αλλά μάλλον η νίκη που πέτυχε στον πόλεμο της ανεξαρτησίας, με το αίμα των ηρωικών μαχητών, πολλοί εκ των οποίων ήταν επιζώντες του Ολοκαυτώματος – κυρίως του καθεστώτος του Βισί στη Γαλλία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, αργότερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι είναι αντίθετος στην κατάπαυση πυρός, ισχυριζόμενος ότι «δεν θα αλλάξει την κατάσταση ασφαλείας» στα σύνορα με τον Λίβανο και πως «δεν θα συμφωνούσε με καμία ρύθμιση που δεν θα εμποδίσει τη Χεζμπολάχ να επανεξοπλιστεί και να ανασυνταχθεί».

Επιθέσεις σε κυανόκρανους

Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ, σύμμαχος της παλαιστινιακής Χαμάς, αντάλλαζαν πυρά κατά μήκος των συνόρων. Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, η σύγκρουση αυτή έχει εξελιχθεί σε ανοιχτό πόλεμο. Το Ισραήλ καλεί τον ΟΗΕ να αποσύρει από τον Λίβανο την ειρηνευτική δύναμη (UNIFIL) που βρίσκεται εκεί, για να μπορεί ο ισραηλινός στρατός να κάνει επιχειρήσεις εναντίον τη Χεζμπολάχ, στη διάρκεια των οποίων πάντως έχουν τραυματιστεί και κυανόκρανοι, οι οποίοι βρίσκονται εκεί με απόφαση του ΟΗΕ.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι οι κυανόκρανοι λειτουργούν σαν «ανθρώπινη ασπίδα» για τη Χεζμπολάχ. Ωστόσο, έχει βρει απέναντί του και τον ΟΗΕ και πολλές χώρες που έχουν στείλει άνδρες για να συμμετέχουν στην ειρηνευτική δύναμη.

Μακρόν: «Το Ισραήλ δημιουργήθηκε με απόφαση του ΟΗΕ»

Στο πλαίσιο αυτό, και σχολιάζοντας τη χερσαία επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων στον νότιο Λίβανο, όπου σταθμεύει η UNIFIL, ο Γάλλος πρόεδρος, στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, είπε αναφερόμενος στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου: «Δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι η χώρα του δημιουργήθηκε με απόφαση του ΟΗΕ».

Αναφερόταν στην ψηφοφορία που έγινε τον Νοέμβριο του 1947 στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών επί του σχεδίου διαμοιρασμού της Παλαιστίνης σε ένα εβραϊκό και ένα αραβικό κράτος. «Κατά συνέπεια, δεν είναι τώρα η ώρα να παρακάμπτει τις αποφάσεις του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι κυανόκρανοι της UNIFIL επιτρέπεται να αναπτύσσουν δυνάμεις στον νότιο Λίβανο, θεσπίζοντας την παύση των εχθροπραξιών εκατέρωθεν των συνόρων.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτο» να μπαίνουν σκόπιμα στο στόχαστρο οι κυανόκρανοι από τις ισραηλινές δυνάμεις και την επομένη εξέφρασε «τη μεγάλη ανησυχία του» για την εντατικοποίηση των ισραηλινών πληγμάτων στον Λίβανο και τις δραματικές συνέπειές τους για τον άμαχο πληθυσμό. Παράλληλα, ζήτησε από τη Χεζμπολάχ να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις στο Ισραήλ.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, The Guardian

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT