ΗΠΑ: Το Ισλαμικό Κράτος σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση την ημέρα των εκλογών

ΗΠΑ: Το Ισλαμικό Κράτος σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση την ημέρα των εκλογών

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν στο δίκτυο NBC ότι το αφγανικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους σχεδίαζε τρομοκρατικό χτύπημα στις αμερικανικές εκλογές και πως την επίθεση διοργάνωνε πρόσωπο που συνελήφθη από το FBI.

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ISIS-K, το αφγανικό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, σχεδίασε τρομοκρατική επίθεση την οποία επρόκειτο να υλοποιήσει Αφγανός την ημέρα των εκλογών στις ΗΠΑ. Ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, που έχουν γνώση του θέματος, μετέφεραν στο δίκτυο NBC ότι φερόμενος ως δράστης της σχεδιαζόμενης επίθεσης, συνελήφθη από το FBI.

Πρόκειται για τον Νασίρ Αχμαντ Ταουεντί, 27 ετών, που συνελήφθη στην Οκλαχόμα και κατηγορείται ότι σχεδίαζε να αγοράσει δύο τουφέκια AK-47, 10 γεμιστήρες και πυρομαχικά και να πραγματοποιήσει επίθεση την ημέρα των εκλογών. 

Ο Ταουεντί είχε εργαστεί ως φρουρός ασφαλείας για τη CIA στο Αφγανιστάν. Είχε φτάσει στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2021 με ειδική μεταναστευτική βίζα έναν μήνα μετά την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

ΗΠΑ: Το Ισλαμικό Κράτος σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση την ημέρα των εκλογών-1
Πηγή: Υπουργείο Δικαιοσύνης ΗΠΑ

Είχε υποβληθεί σε δύο φάσεις ελέγχου, όπως κάθε Αφγανός που μετεγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ, και στο παρελθόν δεν είχε διαπιστωθεί κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο που θα μπορούσε να τον καταστήσει ύποπτο, δήλωσε στο NBC News ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος. Η μητέρα του, που ζει στο Αφγανιστάν, πιστεύεται ότι υποστηρίζει το Ισλαμικό Κράτος, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Το ISIS-K ήταν υπεύθυνο για την τρομοκρατική επίθεση στο Δημαρχείο Crocus κοντά στη Μόσχα, σε συναυλιακό χώρο, τον περασμένο Μάρτιο, με 130 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. 

Η αποκάλυψη ότι η οργάνωση επικοινωνούσε με έναν επίδοξο τρομοκράτη εντός των ΗΠΑ έχει προκαλέσει ανησυχία εν όψει της 5ης Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο συλληφθείς ομολόγησε στο FBI ότι επικοινωνούσε με ένα άτομο που με το ψευδώνυμο «Μαλίκ» και πως γνώριζε ότι είχε διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος. 

Το FBI προς το παρόν έχει αρνηθεί να σχολιάσει τις πληροφορίες για ανάμειξη του Ισλαμικού Κράτους στην υπόθεση.

Πηγή: NBC

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT