Νέα θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Νέα θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Μια νέα θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο θανάτου, σύμφωνα με έρευνα του UCL

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παγκόσμια ιατρική κοινότητα χαιρετίζει από σήμερα ένα «αξιοσημείωτο» νέο θεραπευτικό σχήμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 40% και θεωρείται η μεγαλύτερη πρόοδος στον αγώνα καταπολέμησης της νόσου που έχει σημειωθεί τα τελευταία 25 χρόνια. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως, με περίπου 660.000 νέες περιπτώσεις και 350.000 θανάτους κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πολλές από τις πάσχουσες είναι στην ηλικία των 30 ετών και παρά τις βελτιώσεις στις μεθόδους θεραπείας, ο καρκίνος επιστρέφει έως και στο 30% των περιπτώσεων.

Το νέο θεραπευτικό σχήμα δοκιμάστηκε σε ασθενείς που μετείχαν στην έρευνα για δέκα χρόνια, από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μεξικό, την Ινδία, την Ιταλία και τη Βραζιλία. Περιλαμβάνει έναν σύντομο κύκλο χημειοθεραπείας πριν οι ασθενείς υποβληθούν σε χημειοακτινοβολία, την καθιερωμένη θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που περιλαμβάνει συνδυασμό χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας.

Στην έρευνα που έφερε εις πέρας το University College του Λονδίνου (UCL), αναφέρθηκε ότι τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής τρίτης φάσης έδειξαν μείωση 40% στον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο και ποσοστό 35% μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης του καρκίνου εντός τουλάχιστον πενταετίας. Τα ευρήματα των επιστημόνων έχουν δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet.

Η δρ Μέρι Μακόρμακ, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε στον βρετανικό Guardian ότι πρόκειται για την πιο σημαντική ανακάλυψη στη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας από τα τέλη του περασμένου αιώνα. «Αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος από την υιοθέτηση της χημειοακτινοβολίας, το 1999», είπε. Στη δοκιμή συμμετείχαν 500 γυναίκες που κατανεμήθηκαν τυχαία για να λάβουν είτε το νέο θεραπευτικό σχήμα είτε την τυπική θεραπεία χημειοακτινοβολίας. Κανένας από τους όγκους των ασθενών δεν είχε εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.

Μειώνει έως και 40% τη θνητότητα από τη νόσο και έως 35% τον κίνδυνο επανεμφάνισής της.

Στη μελέτη, μια ομάδα έλαβε το νέο σχήμα των έξι εβδομάδων χημειοθεραπείας με καρβοπλατίνη και πακλιταξέλη. Ακολούθησε η τυπική ακτινοθεραπεία με την εβδομαδιαία σισπλατίνη και χημειοθεραπεία βραχυθεραπείας, γνωστή ως χημειοακτινοβολία. Η ομάδα ελέγχου έλαβε μόνο τη συνήθη χημειοακτινοβολία.

Υστερα από πέντε χρόνια, το 80% όσων έλαβαν πρώτα μια σύντομη χημειοθεραπεία είχε επιβιώσει και για το 72% ο καρκίνος τους δεν είχε επιστρέψει ούτε εξαπλωθεί. Στην ομάδα της τυπικής θεραπείας, το 72% των γυναικών είχε επιβιώσει και στο 64% δεν είχε επιστρέψει ή εξαπλωθεί ο καρκίνος.

Ξεχωριστά, το UCL ανέφερε ότι η δοκιμή κατέγραψε μείωση κατά 40% στον κίνδυνο θανάτου και 35% μείωση στον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου, όταν συγκρίθηκαν οι δύο ομάδες χρησιμοποιώντας διαφορετική μέτρηση. Τα αποτελέσματα έχουν ήδη προκαλέσει εκκλήσεις για εφαρμογή του σχήματος διεθνώς. Η Μακόρμακ τόνισε: «Ενας σύντομος κύκλος επαγωγικής χημειοθεραπείας πριν από την τυπική θεραπεία χημειοακτινοβολίας ενισχύει σημαντικά τη συνολική επιβίωση και μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής σε ασθενείς με τοπικά προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτή η προσέγγιση είναι ένας απλός τρόπος για να κάνετε μια θετική διαφορά, χρησιμοποιώντας υπάρχοντα φάρμακα που είναι φθηνά και έχουν ήδη εγκριθεί για χρήση σε ασθενείς. Εχει ήδη υιοθετηθεί από ορισμένα κέντρα καρκίνου και δεν υπάρχει λόγος να μην προσφέρεται σε όλους τους ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοακτινοβολία γι’ αυτόν τον καρκίνο».

Η Αμπι Χολς, διευθύντρια εξυπηρέτησης πελατών από το Λονδίνο, η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στα 27 της, είναι μία από τις γυναίκες που έλαβαν το νέο θεραπευτικό σχήμα. «Είμαι καθαρή από καρκίνο για περισσότερο από εννέα χρόνια τώρα και δεν είμαι σίγουρη αν θα ήμουν ζωντανή χωρίς τη θεραπεία που έλαβα», δήλωσε. «Είμαι χαρούμενη που μπόρεσα να παίξω ένα ρόλο στην προώθηση της έρευνας, η οποία ελπίζω ότι θα σώσει τις ζωές πολύ περισσότερων γυναικών τα επόμενα χρόνια».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT