Επεισοδιακή συγκέντρωση με dj τον Τραμπ

Επεισοδιακή συγκέντρωση με dj τον Τραμπ

Χιούμορ και χορός, ύστερα από δύο λιποθυμίες οπαδών στην Πενσιλβάνια - Στροφή της Χάρις στους Αφροαμερικανούς

5' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναπάντεχη εξέλιξη είχε προεκλογική συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ στην κρίσιμη πολιτεία της Πενσιλβάνια, όπου οι οπαδοί του τέως προέδρου είχαν τη σπάνια ευκαιρία να τον παρακολουθήσουν να ασκεί καθήκοντα dj. Επί 30 λεπτά, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος απαντούσε σε ερωτήσεις των πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί στον εκθεσιακό χώρο του Οουκς, γύρω στα 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Φιλαδέλφειας. Τη συζήτηση, που περιστρεφόταν γύρω από τα ζητήματα της οικονομίας και της μετανάστευσης, συντόνιζε η Κρίστι Νοέμ, Ρεπουμπλικανή κυβερνήτης της Νότιας Ντακότα και πιστή σύμμαχος του τέως προέδρου.

Τη διαδικασία των ερωταπαντήσεων διέκοψε ξαφνικά η λιποθυμία ενός εκ των παρευρισκομένων, με τους οργανωτές να καλούν εσπευσμένα νοσηλευτές για πρώτες βοήθειες. Γνωστός για τα γρήγορα αντανακλαστικά και τους απρόβλεπτους αυτοσχεδιασμούς του, ο Τραμπ ζήτησε από τους συνεργάτες του να παίξουν στα μεγάφωνα το «Ave Maria». Το πόσο αυτό βοήθησε στην ανάκαμψη του άτυχου οπαδού του ελέγχεται, καθώς το εν λόγω άσμα παίζεται καμιά φορά σε γάμους, συνηθέστερα όμως σε κηδείες. Εν πάση περιπτώσει, το άτομο που είχε χάσει τις αισθήσεις του μεταφέρθηκε εκτός εκθεσιακού κέντρου επάνω σε φορείο και η συντονίστρια της εκδήλωσης προσπάθησε να συνεχίσει τη διαδικασία των ερωταπαντήσεων. Πολύ γρήγορα, όμως, και δεύτερο άτομο, γυναίκα αυτή τη φορά, λιποθύμησε, εξαιτίας και της αφόρητης ζέστης που επικρατούσε στην αίθουσα. Προσπαθώντας να εκτονώσει την ένταση στην ατμόσφαιρα, ο Τραμπ το έριξε στους αστεϊσμούς, λέγοντας ότι η ζέστη μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Καθώς η γυναίκα ανέκτησε τις αισθήσεις της και στάθηκε στα πόδια της, ο τέως πρόεδρος αναρωτήθηκε γιατί δεν δουλεύουν τα κλιματιστικά. ««Με τέτοια ακρίβεια, πιθανότατα δεν το αντέχει η τσέπη τους», είπε στο ίδιο χαλαρό κλίμα η Κρίστι Νοέμ.

Ωστόσο, κάθε προσπάθεια νεκρανάστασης της πολιτικής συζήτησης ήταν πλέον μάταιη. «Θέλει κανείς άλλος να λιποθυμήσει;» ρώτησε ο Τραμπ. Αφού έβαλε να ξαναπαίξουν το «Ave Maria» –αυτή τη φορά σε εκτέλεση Παβαρότι– πρότεινε στους οπαδούς του να τερματίσουν τις ερωταποκρίσεις για να ακούσουν μαζί του μουσική. Στα επόμενα τριάντα λεπτά διάλεγε τραγούδια –του Τζέιμς Μπράουν, του Ελβις, της Σινέντ Ο’ Κόνορ, των Village People και των Guns N’ Roses– και λικνιζόταν στον ρυθμό τους.

Ασταθή και εκτός ελέγχου τον χαρακτήρισε η Κάμαλα Χάρις με αφορμή πρόσφατες τοποθετήσεις του περί «εσωτερικού εχθρού».

Πολλοί Αμερικανοί αναλυτές θεωρούν πιθανό να κριθεί η μάχη της 5ης Νοεμβρίου από τους 29 εκλέκτορες της Πενσιλβάνια, επομένως δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι η Κάμαλα Χάρις μιλούσε στην ίδια πολιτεία την ώρα που διαδραματίζονταν αυτά τα ευτράπελα στο Οουκς. Μιλώντας στην πόλη Ιρι, η Δημοκρατική υποψήφια χαρακτήρισε τον Τραμπ «ολοένα και πιο ασταθή και εκτός ελέγχου» και ισχυρίστηκε πως μια δεύτερη θητεία του «θα θέσει την Αμερική σε μεγάλο κίνδυνο».

Αφορμή για την επίθεση της Χάρις στάθηκαν πρόσφατες τοποθετήσεις του Τραμπ περί «εσωτερικού εχθρού». Την Κυριακή, μιλώντας στο Fox News, τόνισε: «Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο εσωτερικός εχθρός. Εχουμε μερικούς άρρωστους ανθρώπους, ακροαριστερούς παράφρονες». Ερωτηθείς αν προβλέπει χάος την ημέρα των εκλογών, υπογράμμισε ότι ο κίνδυνος αυτός «μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ εύκολα, με την Εθνοφρουρά αν είναι απαραίτητο». Η Κάμαλα Χάρις ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία, μια και επιδιώκει, κατά την εκτίμησή της, να κινητοποιήσει τον στρατό εναντίον πολιτικών του αντιπάλων. Πάντως την 5η Νοεμβρίου ο Τραμπ δεν θα έχει αυτή τη δυνατότητα, καθώς καθήκοντα προέδρου θα ασκεί έως τις 20 Ιανουαρίου του 2025 ο Τζο Μπάιντεν.

Στροφή της Χάρις στους Αφροαμερικανούς

ΝΤΙΤΡΟΪΤ. Ανοιχτή συζήτηση –γνωστή ως town hall meeting, από τις συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων ενώπιον δημοτών– επρόκειτο να έχει χθες το βράδυ στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις με συντονιστή τον συγγραφέα και κωμικό Σαρλαμέιν Δα Γκοντ. Η εκπομπή του Σαρλαμέιν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ Αφροαμερικανών ανδρών της γενιάς των μιλένιαλ (όσοι γεννήθηκαν στην αυγή του νέου αιώνα), μερίδα πληθυσμού στην οποία η Χάρις έχει μικρή διείσδυση. Τοπικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος στην κρίσιμη αμφίρροπη πολιτεία του Μίσιγκαν εκφράζουν παράπονα για ραθυμία της εκστρατείας των Δημοκρατικών, με ελλιπή παραγωγή προεκλογικών πινακίδων για τις αυλές σπιτιών και μικρή κινητοποίηση εθελοντών στα προάστια του Ντιτρόιτ για διά ζώσης ενημέρωση ψηφοφόρων. Αντίθετα, η εκστρατεία Τραμπ έχει πλημμυρίσει τα ταχυδρομικά κυτία με φυλλάδια, ενώ ο τέως πρόεδρος έχει επισκεφθεί επανειλημμένως την πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Περισσότερο από 75% των κατοίκων του Ντιτρόιτ είναι Αφροαμερικανοί και παραδοσιακοί ψηφοφόροι των Δημοκρατικών. Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν γρήγορα, με το Μίσιγκαν να θεωρείται πια αμφίρροπη πολιτεία και τις δημοσκοπήσεις να εμφανίζουν τους δύο αντιπάλους της 5ης Νοεμβρίου να ισοψηφούν.

Η Χάρις έχει επισημάνει ότι δεν θεωρεί δεδομένη τη στήριξη της αφροαμερικανικής κοινότητας. Ο πληθυσμός της κάποτε κραταιάς βιομηχανικής μητρόπολης έχει συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κρίσης της αυτοκινητοβιομηχανίας, της μετεγκατάστασης παραγωγικών μονάδων και της φυγής του πληθυσμού των λευκών. Το Ντιτρόιτ κήρυξε τη μεγαλύτερη δημοτική πτώχευση στην αμερικανική ιστορία πριν από δέκα χρόνια. Η χθεσινή επίσκεψη στην πόλη θα είναι η πέμπτη για την αντιπρόεδρο μετά την απόσυρση του προέδρου Μπάιντεν από την κούρσα.

Aνοιχτή συζήτηση της υποψήφιας των Δημοκρατικών στο Ντιτρόιτ – Η Νάνσι Πελόζι ομολόγησε ότι δεν έχει μιλήσει ακόμη με τον Τζο Μπάιντεν από όταν του σύστησε να παραιτηθεί.

Την ίδια στιγμή, νέα προβλήματα προοιωνίζεται για τους Δημοκρατικούς η απόφαση μεγάλης εφημερίδας της αραβοαμερικανικής κοινότητας να μη στηρίξει καμία υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, παρότι είχε υποστηρίξει τον Μπάιντεν το 2020. Οι δημοσκοπήσεις πριν και μετά τις εκλογές του 2020 είχαν δείξει ότι ο Μπάιντεν απολάμβανε την αμέριστη στήριξη των Αραβοαμερικανών και μουσουλμάνων ψηφοφόρων. Οι πολίτες αυτοί έχουν στραφεί πια κατά της κυβέρνησης εξαιτίας της στήριξής της προς το Ισραήλ στον πόλεμο στη Γάζα και τώρα στον Λίβανο. Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή έχει καταστεί πολιτική βόμβα για τη Χάρις, στερώντας της τις ψήφους της σημαντικής μουσουλμανικής μειονότητας στο Μίσιγκαν.

Στο μεταξύ, η Νάνσι Πελόζι ομολόγησε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα The Guardian ότι δεν έχει μιλήσει ακόμη με τον Τζο Μπάιντεν μετά την κρίσιμη παρέμβασή της τον Ιούλιο, που οδήγησε στην παραίτησή του από τη διεκδίκηση του χρίσματος. Η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είπε ότι παρότι συνεχίζει να θεωρεί τον πρόεδρο στενό της φίλο και παντοτινό πολιτικό σύμμαχο, θεώρησε ότι η φαινομενικά μοχθηρή κίνησή της ήταν αναγκαία μετά τις στιγμές διανοητικής σύγχυσης του Μπάιντεν και τις αμφιβολίες για την πνευματική του διαύγεια. «Οχι, δεν του έχω μιλήσει έκτοτε, αλλά προσεύχομαι γι’ αυτό. Θεώρησα ότι έπρεπε να προστατεύσω την υστεροφημία του και δεν έβλεπα ότι αυτό ήταν δυνατό με την πορεία που είχε επιλέξει», σημείωσε η Πελόζι.

Την ίδια ώρα, νέα τηλεοπτική διαφήμιση προβλήθηκε χθες από την εκστρατεία των Δημοκρατικών με στόχο την προσέλκυση ψηφοφόρων ασιατικής καταγωγής. Τηλεοπτικό σποτ, διάρκειας 30 δευτερολέπτων, εμφανίζει πέντε ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων στη Νεβάδα να μιλούν για το οικονομικό σχέδιο της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις και την ικανότητά του να οδηγήσει στην ευμάρεια οικογένειες με καταγωγή από την Ασία. Στη διαφήμιση περιέχεται η δέσμευση της Χάρις να καταργήσει τη φορολογία στα φιλοδωρήματα για τους εργαζομένους στους τομείς των υπηρεσιών και της εστίασης. Οι πολίτες ασιατικής καταγωγής αποτελούν το 12% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην εκλογικά κρίσιμη πολιτεία της Νεβάδας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT