Μέση Ανατολή: Σύνοδος Ε.Ε. με χώρες του Κόλπου εν μέσω φόβων για ολοκληρωτικό πόλεμο

Μέση Ανατολή: Σύνοδος Ε.Ε. με χώρες του Κόλπου εν μέσω φόβων για ολοκληρωτικό πόλεμο

Η τρέχουσα κρίση θα απασχολήσει τόσο τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. - Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, όσο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ξεκινά αύριο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον κίνδυνο ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή ανησυχεί η Ευρωπαϊκή Ενωση εν αναμονή και της ισραηλινής «απάντησης» στην ιρανική επίθεση, όπως ανέφερε την περασμένη Δευτέρα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Η τρέχουσα κρίση στη Μέση Ανατολή θα απασχολήσει τόσο τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, όσο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ξεκινά αύριο στις Βρυξέλλες.

«Ενας από τους στόχους της σημερινής συνόδου θα είναι να αποφευχθεί μια γενικευμένη ανάφλεξη», ανέφερε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος. Το πώς θα επιτευχθεί αυτό παραμένει ερωτηματικό, ενώ το κείμενο της κοινής διακήρυξης των «27» με τις χώρες του Κόλπου παραμένει υπό διαπραγμάτευση.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο η πλειονότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε. όσο και των χωρών του Κόλπου είναι υπέρ της λύσης των δύο κρατών ανέφερε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Ανησυχία για τον ρόλο του Ιράν

Ε.Ε και χώρες του Κόλπου μοιράζονται επίσης κοινή ανησυχία για τον περιφερειακό ρόλο του Ιράν, ιδιαίτερα στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία, όπως υπογράμμισε χθες ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Η ίδια πηγή παραδέχθηκε πάντως ότι η Ε.Ε. και το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου δεν είναι στην «ίδια σελίδα» σε ό,τι αφορά την επιβολή περιορισμών στο εμπόριο με τη Ρωσία. Πάντως, ενώ αρκετές χώρες του Κόλπου διατηρούν φιλικές σχέσεις με τη Μόσχα, συμφωνούν να σταλούν πλέον ηχηρά μηνύματα υπέρ της Ουκρανίας. Σε κάθε περίπτωση, ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία επί της ουσίας «έσπρωξε» την Ε.Ε. να αναζητήσει νέες πηγές προμηθειών πετρελαίου από τις χώρες του Κόλπου.

Το 2023, οι εισαγωγές ορυκτών καυσίμων αντιπροσώπευαν πάνω από το 75% των εισαγωγών της Ε.Ε. από χώρες του Κόλπου. Από το 2020, οι εισαγωγές καυσίμων έχουν υπερτριπλασιαστεί, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ενίσχυση των σχέσεων

Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις του «μπλοκ» με χώρες του Κόλπου έχουν συστηματικά ενισχυθεί σε όλα τα επίπεδα. Τον Μάιο του 2022 η Κομισιόν και ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για τη «στρατηγική συνεργασία με τις χώρες του Κόλπου» που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου του 2022 και αφορά έναν λειτουργικό «οδικό χάρτη» ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο πλευρών, ενώ τότε η Ε.Ε. έχρισε παράλληλα τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Λουίτζι ντι Μάιο, ως τον πρώτο ειδικό απεσταλμένο της για την περιοχή.

Στην ατζέντα της σημερινής Συνόδου της Ε.Ε. με τις χώρες του Κόλπου θα βρεθεί η συνεργασία στην ενέργεια και η διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων, καθώς και η επίτευξη περιφερειακής ασφάλειας.

Το Κατάρ και το Κουβέιτ αναμένεται παράλληλα να ζητήσουν περισσότερες συζητήσεις σχετικά με την απελευθέρωση της βίζας για τους πολίτες τους.

Παρών ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας

Αίσθηση προκάλεσε χθες στις Βρυξέλλες η είδηση ότι τελικά ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, θα μετάσχει στη σημερινή Σύνοδο με την Ε.Ε., καθώς έως και χθες δεν ήταν βέβαιη η παρουσία του.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσημη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες από το 2015, όταν είχε μετάσχει στη συνεδρίαση της Παγκόσμιας Συμμαχίας εναντίον της ISIS.

Για λόγους ασφάλειας Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αρνούνταν χθες να επιβεβαιώσουν τις συμμετοχές από τις χώρες του Κόλπου. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, στις Βρυξέλλες θα βρεθεί και ο εμίρης του Κατάρ, Ταμίν μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, καθώς και ο εμίρης του Μπαχρέιν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT