Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ο Ζελένσκι θα παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» στους 27 – «Αγκάθι» η στάση Ορμπαν

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Ο Ζελένσκι θα παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» στους 27 – «Αγκάθι» η στάση Ορμπαν

Στο μεταξύ, ο Βίκτορ Ορμπαν αναμένεται να δεχθεί πιέσεις ώστε να συμφωνήσει στην επέκταση των κυρώσεων σχετικά με τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το σχέδιο «νίκης» εναντίον της Ρωσίας αναμένεται να παρουσιάσει αύριο στους Ευρωπαίους ηγέτες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε χθες ότι προσκάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο να βρεθεί στη βελγική πρωτεύουσα για έναν «απολογισμό» των τελευταίων εξελίξεων του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και «να παρουσιάσει το σχέδιο νίκης».

Ο Ζελένσκι επρόκειτο να παρουσιάσει το σχέδιό του πριν από δύο εβδομάδες στη στρατιωτική βάση του Ράμσταϊν στη Γερμανία, που ωστόσο ακυρώθηκε λόγω της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να παραμείνει στις ΗΠΑ εξαιτίας του τυφώνα «Μίλτον». 

Η κατάσταση στο μέτωπο πάντως συνεχίζει να επιδεινώνεται, ενώ προβληματίζουν την Ε.Ε. οι συνεχιζόμενες επιθέσεις της Ρωσίας σε κρίσιμες υποδομές ενέργειας της Ουκρανίας.

Αναμένεται μάλιστα να συζητηθούν τρόποι περαιτέρω στήριξης του Κιέβου ενόψει του χειμώνα, όπως ανέφεραν χθες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η Ουγγαρία «μπλοκάρει»

Στο μεταξύ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, αναμένεται να δεχθεί πιέσεις από τους 26 ομολόγους του στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συμφωνήσει στην επέκταση των κυρώσεων σχετικά με τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Προκειμένου να «απελευθερωθεί» η χρηματική συνδρομή των ΗΠΑ σχετικά με το δάνειο ύψους 50 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία –στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας της ομάδας των χωρών της G7–, η Ε.Ε. πρότεινε τη χρονική επέκταση των κυρώσεων από 6 σε 36 μήνες.

Η Βουδαπέστη επιμένει, πάντως, να θεωρεί πως θα πρέπει να περιμένει πρώτα τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών προκειμένου να διαπιστώσει τις προθέσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

«Βρισκόμαστε στα όριά μας για ακόμα μία φορά», παραδέχθηκε Ευρωπαίος αξιωματούχος σε ό,τι αφορά τη στάση της Ουγγαρίας, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια άσκησης πίεσης έναντι της Βουδαπέστης, τα ευρωπαϊκά κονδύλια της οποίας παραμένουν «παγωμένα», ενώ πρόσφατα στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Βίκτορ Ορμπαν επιτέθηκε εκ νέου προσωπικά στην πρόεδρο της Κομισιόν.

Η Ε.Ε. εμφανίζεται έτοιμη να καλύψει με 35 δισ. ευρώ τη συμμετοχή των ΗΠΑ στο δάνειο της G7. Ωστόσο το ζήτημα είναι ποιος θα αποπληρώσει το δάνειο, σε περίπτωση που η Ουκρανία δεν θα μπορέσει. Ξεκάθαρος στόχος του «μπλοκ» είναι πάντως το Κίεβο να λάβει τα χρήματα αυτά, ανέφερε χθες Ευρωπαίος αξιωματούχος.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT