Το Κίεβο θέλει πρόσκληση στο ΝΑΤΟ πριν λήξει η θητεία Μπάιντεν

Το Κίεβο θέλει πρόσκληση στο ΝΑΤΟ πριν λήξει η θητεία Μπάιντεν

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουκρανία ζητά πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ προτού ο Τζο Μπάιντεν αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν μια σπουδαία κληρονομιά για τον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της ουκρανικής διπλωματίας στο πρακτορείο Reuters.

«Η σκέψη μας είναι ότι μια πρόσκληση στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή συνιστά ένα πολιτικό μήνυμα», δήλωσε η Ναταλία Γκαλιμπαρένκο, πρεσβευτής του Κιέβου στο ΝΑΤΟ.

«Ειλικρινά πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι μέρος της κληρονομιάς της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης», είπε σε συνέντευξή της από την ουκρανική αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ, απέναντι από τα κεντρικά γραφεία της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα για την Ουκρανία, καθώς η Ουάσιγκτον υπήρξε ο μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας του Κιέβου για τον πόλεμο κατά της εισβολής της Ρωσίας.

Ενώ η αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις έχει σηματοδοτήσει τη συνέχιση της υποστήριξης προς την Ουκρανία, δεν έχει διευκρινίσει το επίπεδο αυτής της υποστήριξης. Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν ξεκάθαρος για το πώς θα χειριζόταν τον πόλεμο.

Η ένταξή της στο ΝΑΤΟ θα έκανε την Ουκρανία μέρος του συμφώνου αμοιβαίας άμυνας της στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι μια επίθεση σε ένα μέλος θεωρείται επίθεση εναντίον όλων, αν και η διαδικασία ένταξης μπορεί να διαρκέσει χρόνια προσαρμογής στα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει καταστήσει σαφές τις τελευταίες εβδομάδες ότι βλέπει μια πρόωρη πρόσκληση στο ΝΑΤΟ ως μέρος του «σχεδίου νίκης» του.

Λύση αντί πρόβλημα

Στη συνέντευξη, η κα Γκαλιμπαρένκο εξήγησε το σκεπτικό της πίεσης εκ μέρους του Κιέβου. Υποστήριξε ότι μια πρόσκληση θα εξαλείψει μια σημαντική πηγή διαμάχης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Η Μόσχα επικαλέστηκε την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για να δικαιολογήσει τον πόλεμο, ενώ η Ουκρανία επέμεινε ότι πρέπει να ενταχθεί στη συμμαχία για να προστατευτεί από οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επίθεση.

«Αν πούμε ότι η πρόσκληση είναι εκεί, για τη Ρωσική Ομοσπονδία θα ήταν σαν μια τελική ετυμηγορία – άρα αυτό είναι, έτσι δεν μπορείτε πλέον να βάλετε τα διακυβεύματα χρησιμοποιώντας αυτό το θέμα», είπε η κα Γκαλιμπαρένκο στη συνέντευξη, η οποία έλαβε χώρα την Τρίτη.

Η θέση του ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ έχει δηλώσει ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στις τάξεις του και η πορεία της προς τη συμμαχία είναι μη αναστρέψιμη. Ωστόσο, είπε ότι το Κίεβο δεν μπορεί να ενταχθεί ενώ βρίσκεται σε πόλεμο και αρνήθηκε να θέσει χρονοδιάγραμμα για την ένταξη.

Τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν έχουν δείξει καμία προθυμία να απευθύνουν πρόσκληση ένταξης στην Ουκρανία σε αυτό το στάδιο.

Ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, που ενημερώνει τους δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στη θέση της Ουάσιγκτον.

Η κα Γκαλιμπάρενκο είπε ότι το Κίεβο δεν πιέζει για άμεση έναρξη συνομιλιών ένταξης, αλλά μια επίσημη πρόσκληση τώρα θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα.

Ερωτηθείσα πότε η Ουκρανία θα ήθελε να εκδοθεί η πρόσκληση, απάντησε: «Οσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο».

Πηγή: Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT