Ισχυρός σεισμός στην ανατολική Τουρκία

Ισχυρός σεισμός στην ανατολική Τουρκία

Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Ανατολική Τουρκία το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμικό Κέντρο.

Ειδικότερα, ο σεισμός είχε επίκεντρο 43 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Μαλάτεια και είχε εστιακό βάθος 9 χιλιομέτρων. 

Η δόνηση έγινε αισθητή και στους γειτονικούς νομούς και κυρίως στο Έλαζιγ και το Ντιγιαρμπακίρ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια, σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί τρεις καταρρεύσεις κτηρίων στις επαρχίες Έλαζιγ, Μαλάτεια και Σανλίουρφα.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι οι ομάδες αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων κάνουν επιτόπιες έρευνες στην περιοχή μετά το σεισμό. «Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις σχετικά με τον σεισμό, ο οποίος έγινε αισθητός και σε γειτονικές επαρχίες», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

Σε ανακοίνωση της AFAD σημειώνεται ότι έχουν γίνει 374 κλήσεις, οι 12 από τις οποίες για βοήθεια, στον τηλεφωνικό αριθμό εκτάκτων καταστάσεων 112. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων τα κτήρια που κατέρρευσαν είναι τέσσερα. Δεν αναφέρεται απώλεια ζωής.

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει απλώλεια ζωής ή καταστροφή αγαθών μετά τον σεισμό μεγέθους 5,9 βαθμών», αναφέρεται σε ανάρτηση της Afad στο Χ.

Ωστόσο, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια έκλεισαν για σήμερα στην Μαλάτεια, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Σεντάρ Γιαβούζ.

Οι κάτοικοι πετάχτηκαν έξω από τα κτίρια στην περιοχή, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδίδουν τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Η περιοχή είχε πληγεί στις 6 Φεβρουαρίου 2023 από δίδυμους σεισμούς 7,7 Ρίχτερ και 7,6 Ρίχτερ, με επίκεντρο το Καχραμάνμαράς της ανατολικής Τουρκίας που ισοπέδωσαν 13 επαρχίες, σε μία έκταση που ξεπερνά την ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτός ήταν ο χειρότερος σεισμός που βίωσε η Τουρκία τον τελευταίο αιώνα.

Πρώτες εκτιμήσεις Τούρκων σεισμολόγων κάνουν λόγο για νέο ανεξάρτητο σεισμό και όχι μετασεισμό της δόνησης της 6ης Φεβρουαρίου.

Η σεισμική δόνηση έγινε επίσης αισθητή στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Χάσακα και του Ντέιρ αλ Ζορ στην Συρία, μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT