Λίβανος: Νεκροί ο δήμαρχος και τουλάχιστον άλλοι πέντε άνθρωποι από ισραηλινό χτύπημα στη Ναμπατίγια

Λίβανος: Νεκροί ο δήμαρχος και τουλάχιστον άλλοι πέντε άνθρωποι από ισραηλινό χτύπημα στη Ναμπατίγια

Το χτύπημα ήρθε παρά τις ανησυχίες των ΗΠΑ για αύξηση του αριθμού των νεκρών και τους φόβους για ευρύτερη περιφερειακή κλιμάκωση

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δήμαρχος της Ναμπατίγια είναι μεταξύ των τουλάχιστον έξι ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τα ισραηλινά χτυπήματα στη μεγάλη πόλη του νότιου Λιβάνου και πρωτεύουσα της επαρχίας, ανέφεραν οι λιβανέζικες αρχές.

«Ο δήμαρχος της Ναμπατίγια, μεταξύ άλλων… μαρτύρησε. Είναι σφαγή», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η επικεφαλής της περιφέρειας Χουάιντα Τουρκ, προσθέτοντας ότι ο δήμαρχος βρισκόταν στο κτίριο του δήμου.

Η Τουρκ ανέφερε ακόμη ότι 11 χτυπήματα έπληξαν την πόλη και τα περίχωρά της, καθώς και πως τα χτυπήματα «σχημάτισαν ένα είδος ζώνης φωτιάς» στην περιοχή.

Τουλάχιστον δύο κτίρια του δήμου χτυπήθηκαν, καθώς και γειτονικό ιατρικό κέντρο, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο η Τουρκ και αξιωματούχος των διασωστών της Χεζμπολάχ.

Ο δήμαρχος Αχμάντ Χαλίλ, που βρισκόταν στον δήμο μαζί με άλλους αξιωματούχους για συνεδρίαση της τοπικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων, περιλαμβάνεται στους νεκρούς, δήλωσε η Τουρκ, κάνοντας λόγο για «μακελειό».

Επίσης, σκοτώθηκαν «δύο γιατροί» από γειτονικό κέντρο υγείας, σύμφωνα με τον επικεφαλής των διασωστών της Χεζμπολάχ.

Οι σημερινές επιθέσεις έρχονται λίγες ημέρες μετά τα ισραηλινά χτυπήματα που κατέστρεψαν την αγορά της πόλης.

Σημειώθηκαν παρά τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι ΗΠΑ για αύξηση του αριθμού των νεκρών και τους φόβους για ευρύτερη περιφερειακή κλιμάκωση.

Μερικές ώρες νωρίτερα, τουλάχιστον ένα ισραηλινό χτύπημα είχε πλήξει τα νότια προάστια της Βηρυτού, αφότου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αντιτίθενται στο εύρος των ισραηλινών επιθέσεων στην πρωτεύουσα του Λιβάνου.

Στο στόχαστρο νότια προάστια της Βηρυτού

Ο ισραηλινός στρατός έχει πραγματοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες χτυπήματα στα νότια προάστια της Βηρυτού, το προπύργιο της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ, χωρίς προειδοποιήσεις ή με προειδοποίηση για μία περιοχή, ενώ πλήττει ευρύτερα.

Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε πλήγμα σε υπόγεια απoθήκη όπλων της Χεζμπολάχ στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, Νταχίγια. «Πριν από το χτύπημα, λήφθηκαν πολλά μέτρα για να μετριαστεί ο κίνδυνος πρόκλησης βλάβης αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των προειδοποιήσεων προς τον πληθυσμό στην περιοχή», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Οι εντολές εκκένωσης του ισραηλινού στρατού επηρεάζουν πλέον περισσότερο από το ένα τέταρτο του Λιβάνου, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δύο εβδομάδες αφότου το Ισραήλ άρχισε τις εισβολές στα νότια της χώρας, οι οποίες, όπως λέει, στοχεύουν στην απώθηση της Χεζμπολάχ.

Κάποιες δυτικές χώρες πιέζουν για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο και στη Γάζα, αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν ότι συνεχίζουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ και ανακοίνωσαν ότι στέλνουν αντιπυραυλικό σύστημα και στρατεύματα στην περιοχή.

Από τότε που η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ εισήλθαν σε πόλεμο στις 23 Σεπτεμβρίου, τουλάχιστον 1.356 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων στοιχείων.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT