Ζελένσκι: Το «σχέδιο νίκης» ζητεί άνευ όρων πρόσκληση στο Κίεβο για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ζελένσκι: Το «σχέδιο νίκης» ζητεί άνευ όρων πρόσκληση στο Κίεβο για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Tόνισε επίσης ότι το σχέδιο προβλέπει την αντικατάσταση ορισμένων αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη με ουκρανικά στρατεύματα στο μέλλον

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «σχέδιο νίκης» πέντε σημείων του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την Ουκρανία καλεί σε μια άνευ όρων πρόσκληση προς το Κίεβο για ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς και ένα στρατηγικό πακέτο μη πυρηνικής αποτροπής, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος.

Απευθυνόμενος στο Κοινοβούλιο, τόνισε επίσης ότι το σχέδιο προβλέπει την αντικατάσταση ορισμένων αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη με ουκρανικά στρατεύματα στο μέλλον, καθώς και μια συμφωνία μεταξύ των συμμάχων του Κιέβου για κοινή άμυνα και χρήση κρίσιμης σημασίας ουκρανικών πόρων.

«Είναι για όλους εμάς, τους Ουκρανούς», δήλωσε μάλιστα για το σχέδιο, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της προεδρίας στο Facebook.

«Εάν εφαρμοστεί τώρα, ο πόλεμος θα τελειώσει το επόμενο έτος»

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως αν το «σχέδιο νίκης» του εφαρμοστεί τώρα, μπορεί να καταστεί δυνατό να τελειώσει ο πόλεμος με τη Ρωσία το αργότερο το επόμενο έτος.

Το «σχέδιο νίκης» εξαρτάται από την επείγουσα δράση και την ενότητα μεταξύ των εταίρων της Ουκρανίας και αποσκοπεί να ενισχύσει τη θέση της Ουκρανίας αρκετά ώστε να τελειώσει ο πόλεμος, είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος απέρριψε την παραχώρηση εδάφους στη Ρωσία ή το να δεχθεί ένα πάγωμα της γραμμής του μετώπου, εκτιμώντας πως το Κρεμλίνο πρέπει να χάσει τον πόλεμο που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022.

«Η Ρωσία πρέπει να χάσει τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Δεν μπορεί να υπάρξει “πάγωμα” του μετώπου. Δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή σε ό,τι αφορά το έδαφος της Ουκρανίας ή την κυριαρχία της», είπε και πρόσθεσε πως η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της πρέπει «να αναγκάσουν τη Ρωσία να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής για την ειρήνη και να είναι έτοιμη να θέσει τέλος στον πόλεμο».

Αύριο η παρουσίαση του σχεδίου στους «27» της Ε.Ε.

Ο Ζελένσκι αναμένεται να παρουσιάσει αύριο, Πέμπτη, το σχέδιο «νίκης» εναντίον της Ρωσίας στους Ευρωπαίους ηγέτες, κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Οπως ανέφερε σήμερα η «Κ», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε χθες ότι προσκάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο να βρεθεί στη βελγική πρωτεύουσα για έναν «απολογισμό» των τελευταίων εξελίξεων του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και «να παρουσιάσει το σχέδιο νίκης».

Με πληροφορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT