Η Ιταλία παρέδωσε τους πρώτους μετανάστες στην Αλβανία

Η Ιταλία παρέδωσε τους πρώτους μετανάστες στην Αλβανία

Με βάση το σχέδιο, η επεξεργασία των χιλιάδων αιτήσεων ασύλου που υποβάλλονται στην Ιταλία θα πραγματοποιείται στο εξωτερικό και μάλιστα σε χώρα εκτός της Ε.Ε.

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλοίο που μετέφερε την πρώτη ομάδα μεταναστών από την Ιταλία στην Αλβανία στο πλαίσιο συμφωνίας έφτασε σήμερα Τετάρτη το πρωί στον προορισμό του, θέτοντας σε εφαρμογή αμφιλεγόμενο σχέδιο της Ρώμης.

Με βάση το σχέδιο, η επεξεργασία των χιλιάδων αιτήσεων ασύλου που υποβάλλονται στην Ιταλία θα πραγματοποιείται στο εξωτερικό και μάλιστα σε χώρα εκτός της Ε.Ε.

Η Ιταλία έχει κατασκευάσει δύο κέντρα υποδοχής στην Αλβανία. Είναι το πρώτο σχέδιο από κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εκτροπή των μεταναστών σε χώρα εκτός Ε.Ε.

Η Ιταλία παρέδωσε τους πρώτους μετανάστες στην Αλβανία-1

Το σχέδιο στοχεύει να αποτρέψει τις παράτυπες αφίξεις στην Ιταλία, αλλά δέχεται κριτική από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υποστηρίζουν ότι περιορίζει το δικαίωμα των μεταναστών.

Το Libra, πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, έδεσε στο Σενγκτζίν. Δεκαέξι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο νεόκτιστο κέντρο στο λιμάνι, το οποίο είναι στολισμένο με ιταλικές σημαίες και σημαίες της Ε.Ε. Γύρω από το κτίριο υπάρχει ψηλός μεταλλικός φράχτης.

Η αυξανόμενη πίεση στην Ευρώπη για ζητήματα μετανάστευσης έχει οδηγήσει πολλά κράτη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Πολωνίας, στο να προτείνουν ή να υιοθετούν σκληρότερες πολιτικές.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα της αποτελεί παράδειγμα για την υπόλοιπη Ευρώπη με το αλβανικό σχέδιο. Μικρή ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στο λιμάνι την Τετάρτη.

«Το ευρωπαϊκό όνειρο τελειώνει εδώ», έγραφε πανό. «Αυτοί οι μετανάστες που έκαναν μακρινά, επικίνδυνα ταξίδια για να φτάσουν στην Ευρώπη, τώρα αλλάζουν δρομολόγιο προς την Αλβανία, πριν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους… Τελειώνει για εμάς (η έννοια της) Ευρώπης ως τόπος της δημοκρατίας, των αξιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε στο Reuters Αλβανίδα ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Ιταλία παρέδωσε τους πρώτους μετανάστες στην Αλβανία-2

Η ομάδα των ατόμων που μεταφέρθηκαν στην Αλβανία αποτελούνταν από 10 μετανάστες από το Μπαγκλαντές και έξι Αιγύπτιους που εντοπίστηκαν την Κυριακή σε σκάφη τα οποία είχαν αποπλεύσει από τη Λιβύη.

Μετά την επεξεργασία στο Σενγκίν, θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα, στο χωριό Γκτζαντέρ, σε απόσταση 15 λεπτών με το αυτοκίνητο, όπου θα φιλοξενηθούν μέχρι να ολοκληρωθούν τα χαρτιά τους.

Στη συνέχεια θα σταλούν στην Ιταλία εάν το αίτημά τους για άσυλο ικανοποιηθεί ή θα σταλούν στη χώρα καταγωγής τους εάν απορριφθεί.

Οριο στις αφίξεις

Η Ιταλία παρέδωσε τους πρώτους μετανάστες στην Αλβανία-3

Οι εγκαταστάσεις στο Σενγκίν και στο Γκτζαντέρ θα στελεχωθούν από ιταλικό προσωπικό. Με βάση τη συμφωνία, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών που θα βρίσκονται ταυτόχρονα στην Αλβανία δεν μπορεί να ξεπερνά τις 3.000.

Η Ιταλία έχει πει ότι μόνο «μη ευάλωτοι» άνδρες που προέρχονται από χώρες οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ασφαλείς θα στέλνονται στην Αλβανία, με όριο τους 36.000 μετανάστες ετησίως.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 21 τέτοιες χώρες στον ιταλικό κατάλογο. Πέρυσι, 56.588 μετανάστες έφτασαν στην Ιταλία μόνο από τις τέσσερις από αυτές — Μπαγκλαντές, Αίγυπτος, Ακτή Ελεφαντοστού και Τυνησία. Οι περισσότεροι φεύγοντας από τα κέντρα υποδοχής κατευθύνονται προς την πιο πλούσια βόρεια Ευρώπη.

Με πληφορορίες από Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT