Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ αναμένουν την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν πριν από την 5η Νοεμβρίου

Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ αναμένουν την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν πριν από την 5η Νοεμβρίου

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN ότι η σχεδιαζόμενη απάντηση του Ισραήλ στην ιρανική πυραυλική επίθεση θα γίνει πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στην ιρανική πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου πριν από τις 5 Νοεμβρίου, ημέρα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το δίκτυο CNN. Το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο αναφέρει, επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση του θέματος, ότι αν συμβεί αυτό, η αστάθεια στη Μέση Ανατολή θα αυξηθεί και θα βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας πριν από τις εκλογές.

Σύμφωνα με το CNN, το χρονοδιάγραμμα και οι παράμετροι των αντιποίνων του Ισραήλ εναντίον του Ιράν έχουν αποτελέσει αντικείμενο έντονης συζήτησης εντός της κυβέρνησης του Ισραήλ και δεν σχετίζονται άμεσα με το χρονοδιάγραμμα των αμερικανικών εκλογών.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον οποίο οι πηγές περιγράφουν ως «βαθιά εναρμονισμένο με την αμερικανική πολιτική» εμφανίζεται «πολύ ευαίσθητος σε οποιεσδήποτε πιθανές πολιτικές συνέπειες των ενεργειών του Ισραήλ στις ΗΠΑ», είπαν.

Η κλιμακούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, που από τη Γάζα πλέον έχει επεκταθεί και στον Λίβανο, έχει αναδειχθεί σε ζήτημα που επηρεάζει τις αμερικανικές εκλογές. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και η αντιπρόεδρος (αλλά και υποψήφια για την προεδρία) Καμάλα Χάρις δέχονται πιέσεις κυρίως από προοδευτικούς πολιτικούς και πολίτες να επιμείνουν για επίλυση του προβλήματος. Από την άλλη πλευρά, οι Ρεπουμπλικανοί, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος και υποψήφιος για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορούν την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι έχουν συντελέσει στην κρίση, προκαλώντας μεγαλύτερο χάος.

Τρεις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αρχίσει να ασκεί νέες πιέσεις στο Ισραήλ για να βελτιώσει τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη Γάζα. Αποκορύφωμα αυτών των πιέσεων ήταν η επιστολή Μπλίνκεν-Οστιν, που προειδοποίησαν το Ισραήλ ότι η αποτυχία να παραδώσει περισσότερη βοήθεια στον θύλακα θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας. 

Πηγή: CNN

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT