Μόσχα: Το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι ωθεί το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία

Μόσχα: Το «σχέδιο νίκης» του Ζελένσκι ωθεί το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία

Το Κρεμλίνο καλεί το Κίεβο να συνειδητοποιήσει τη «ματαιότητα των επιδιώξεών του», ενώ η Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι το σχέδιο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα φέρει καταστροφή στους Ουκρανούς

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταστροφή για τον ουκρανικό λαό χαρακτήρισε η Μόσχα το «σχέδιο νίκης» που προτείνει ο πρόεδρος της Ουκρανίας για τη λήξη του πολέμου. Σε ανακοίνωσή της, η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, είπε ότι η πρόταση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που θα παρουσιαστεί αύριο, Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στη σύνοδο των Βρυξελλών, ωθεί το ΝΑΤΟ σε άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία.

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο, σχολιάζοντας το σχέδιο Ζελένσκι, καλούσε το Κίεβο «να συνέλθει» και να συνειδητοποιήσει «τη ματαιότητα των επιδιώξεών του».

Ο Ουκρανός πρόεδρος απευθυνόμενος στο ουκρανικό κοινοβούλιο περιέγραψε ένα σχέδιο πέντε σημείων, καλώντας το ΝΑΤΟ να προσκαλέσει το Κίεβο να ενταχθεί άνευ όρων στη συμμαχία, αλλά και να ενισχυθεί η Ουκρανία με περισσότερα όπλα και μέσα για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.  

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι το σχέδιό του προβλέπει την αντικατάσταση ορισμένων αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη με ουκρανικά στρατεύματα στο μέλλον, καθώς και μια συμφωνία μεταξύ των συμμάχων του Κιέβου για κοινή άμυνα και χρήση κρίσιμης σημασίας ουκρανικών πόρων.

Επίσης, απέρριψε την παραχώρηση εδάφους στη Ρωσία και δεν δέχθηκε «πάγωμα» της γραμμής του μετώπου, εκτιμώντας πως το Κρεμλίνο πρέπει να χάσει τον πόλεμο που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022.

«Η Ρωσία πρέπει να χάσει τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Δεν μπορεί να υπάρξει “πάγωμα” του μετώπου. Δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή σε ό,τι αφορά το έδαφος της Ουκρανίας ή την κυριαρχία της», είπε.

Υποστήριξε ότι η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της πρέπει «να αναγκάσουν τη Ρωσία να συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής για την ειρήνη και να είναι έτοιμη να θέσει τέλος στον πόλεμο».

Πηγή: Reuters

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT