Διπλωματικό «ντεμαράζ» από το Ιράν, εν αναμονή των ισραηλινών αντιποίνων

Διπλωματικό «ντεμαράζ» από το Ιράν, εν αναμονή των ισραηλινών αντιποίνων

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε σε Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ιράκ, Ομάν και Ιορδανία, ενώ αναμένεται εν συνεχεία να μεταβεί σε Αίγυπτο και Τουρκία

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιρανική ηγεσία έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ διπλωματικών επαφών τα τελευταία 24ωρα, εν αναμονή των ισραηλινών ενεργειών που είναι σαφές ότι κάποια στιγμή θα ακολουθήσουν (ως απάντηση στις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις της 1ης Οκτωβρίου) χωρίς βέβαια να είναι ακόμη γνωστό ο τόπος, ο τρόπος και ο χρόνος αυτών των επαπειλούμενων αντιποίνων.  

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί έχει, ξεκινώντας από την περασμένη εβδομάδα, επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Ιράκ, το Ομάν και την Ιορδανία, ενώ αναμένεται εν συνεχεία να μεταβεί στην Αίγυπτο και στην Τουρκία.

Σύμφωνα με όσα μεταφέρει επισήμως ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, η Τεχεράνη είναι μεν «προετοιμασμένη για όλα τα σενάρια» αλλά θα ήθελε να αποφύγει το ενδεχόμενο ενός περιφερειακού πολέμου που θα την έφερνε άμεσα αντιμέτωπη με το Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα οι Ιρανοί είχαν παράλληλα επαφές και με τις ΗΠΑ, πλην όμως όχι άμεσα αλλά με διαμεσολαβητή το Ομάν. Σύμφωνα με όσα μεταφέρουν τώρα, αυτές οι «έμμεσες» επαφές έχουν πια διακοπεί, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, χωρίς όμως να αποκλείεται το ενδεχόμενο επανεκκίνησής τους ανάλογα με τις εξελίξεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT