Υψηλή ραπτική στο διάστημα – Οι στολές της NASA φέρουν την υπογραφή της Prada

Υψηλή ραπτική στο διάστημα – Οι στολές της NASA φέρουν την υπογραφή της Prada

Την υπογραφή του διάσημου ομίλου θα φέρουν οι στολές των αστροναυτών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή Artemis 3 στη Σελήνη, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2026

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υπογραφή του διάσημου ομίλου Prada θα φέρουν οι διαστημικές στολές των αστροναυτών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή Artemis 3 της NASA στη Σελήνη, η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2026.

Η Artemis 3 είναι η πρώτη αποστολή που θα προωθήσει αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης ύστερα από το τέλος του προγράμματος «Απόλλων». Ο σχεδιασμός των στολών ανατέθηκε στην αμερικανική εταιρεία Axiom Space, η οποία ζήτησε τη συνεργασία του διάσημου ομίλου ειδών πολυτελείας.

Ενα δείγμα από τις στολές παρουσιάστηκε την Τετάρτη στο Μιλάνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Κυρίως λευκή, όπως και στο πρόγραμμα «Απόλλων», η στολή περιλαμβάνει επίσης γκρι πινελιές και κόκκινες λωρίδες που θυμίζουν το σχέδιο του ιταλικού ιστιοφόρου Luna Rossa (Κόκκινη Σελήνη), που συμμετείχε στον ιστιοπλοϊκό αγώνα Κύπελλο Αμερικής, με χορηγό του την Prada.

Υψηλή ραπτική στο διάστημα – Οι στολές της NASA φέρουν την υπογραφή της Prada-1
Reuters

Στόχος της νέας στολής, σύμφωνα με τους σχεδιαστές, είναι να εξασφαλίσει μέγιστη άνεση: γάντια ραμμένα στα μέτρα του κάθε αστροναύτη, μπότες που αντέχουν σε ακραίες θερμοκρασίες και ανώμαλα εδάφη, έλεγχος της εσωτερικής πίεσης, προστασία από τις ακτινοβολίες και αυτονομία οκτώ ωρών, περιλαμβάνονται στις δυνατότητές της.

Υψηλή ραπτική στο διάστημα – Οι στολές της NASA φέρουν την υπογραφή της Prada-2
Reuters

«Μέσα σε δύο χρόνια, όταν η NASA θα αρχίσει την αποστολή Artemis 3, οι αστροναύτες θα πάνε σε απίστευτα επικίνδυνα μέρη, σε ακραία περιβάλλοντα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Axiom Space Ματ Οντλερ.

«Μία από τις αποστολές που θέλει να πραγματοποιήσει η NASA, είναι να προσπαθήσει να ανακαλύψει τους κρατήρες νερού στο Νότιο Πόλο, ένα από τα πιο ψυχρά σημεία του σύμπαντος», υπενθύμισε.

Το μοντέλο που τελειοποιήθηκε από την Prada και την Axiom αφορά και στα δύο φύλα και μπορεί να προσαρμοστεί σε διάφορα μεγέθη, καθώς με την Artemis 3 θα μεταβεί στη Σελήνη και η πρώτη γυναίκα.

Υψηλή ραπτική στο διάστημα – Οι στολές της NASA φέρουν την υπογραφή της Prada-3
Reuters

Οι πληροφορίες για τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν έχουν χαρακτηριστεί «εμπιστευτικές», ανέφερε ο Λορέντσο Μπερτέλι, υπεύθυνος μάρκετινγκ της Prada και γιος της ιδρύτριας του οίκου, Μιούτσια Πράντα. Ο ίδιος εξέφρασε τη χαρά του για «την απόκτηση της τεχνογνωσίας» την οποία επέτρεψε η εμπειρία αυτή.

«Συνδυάσαμε μηχανική, επιστήμη και τέχνη για να παραγάγουμε ενδύματα τελευταίας γενιάς για τους μελλοντικούς ταξιδιώτες στη Σελήνη, εξασφαλίζοντας ότι οι αστροναύτες θα μπορούν να φέρουν σε πέρας τους στόχους και τις αποστολές τους σε πλήρη ασφάλεια και με άνεση», συνόψισε από την πλευρά του ο Ράσελ Ράλστον, ο οποίος διευθύνει το πρόγραμμα «στολές» της Axiom Space.

Μέχρι σήμερα, πέντε χώρες (Ηνωμένες Πολιτείες, Σοβιετική Ενωση, Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία) έχουν καταφέρει να προσσεληνώσουν διαστημόπλοιό τους. Μεταξύ αυτών, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη στείλει εκεί ανθρώπους.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT