Σερβία: Νότια Κορέα και ΗΠΑ αναλαμβάνουν τεράστιο πρότζεκτ ηλιακής ενέργειας

Σερβία: Νότια Κορέα και ΗΠΑ αναλαμβάνουν τεράστιο πρότζεκτ ηλιακής ενέργειας

Πρόκειται, όπως αναφέρθηκε, για ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σερβική κυβέρνηση, εκπρόσωποι της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού (Elektroprivreda Srbije-EPS) και η κοινοπραξία των εταιρειών Hyundai Engineering από τη Νότια Κορέα και UGT Renewables από τις Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή ηλιακών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε έξι τοποθεσίες στη νοτιοανατολική Σερβία.

Η συμφωνία προβλέπει την τοποθέτηση συνολικά έξι εκατομμυρίων πάνελ. Συμπεριλαμβάνονται, επίσης, συσκευές παρακολούθησης του ηλιακού φωτός, μπαταρίες και ο σχετικός εξοπλισμός για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hyundai, Χιόν Σονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη.

Στην υπογραφή της σύμβασης παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος ανέφερε ότι οι σταθμοί αυτοί θα παράγουν ετησίως την ποσότητα της ηλεκτρικής ενέργειας την οποία σήμερα η Σερβία αναγκάζεται να εισάγει.

Ο Βούτσιτς εκτίμησε ότι η υλοποίηση του έργου θα μπορούσε να αρχίσει στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η Σερβία, ως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. χώρα, δεσμεύτηκε το 2020 ότι θα λάβει μέτρα για τη σταδιακή απολιγνιτοποίηση και ότι μέχρι το 2050 θα έχει απαλλαγεί πλήρως από τη χρήση λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σήμερα, σχεδόν το 70% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς που χρησιμοποιούν λιγνίτη, το 26% από υδροηλεκτρικούς σταθμούς και μόνο το 4% από ανανεώσιμες πηγές όπως ο άνεμος και ο ήλιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT