Εμβαθύνεται η συνεργασία της Ε.Ε. με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου

Εμβαθύνεται η συνεργασία της Ε.Ε. με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου

Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου ολοκληρώθηκε. Τα βασικά σημεία της κοινής δήλωσης και η επόμενη μέρα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποίηση εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την υιοθέτηση κοινής δήλωσης, ύστερα από δύσκολες διαπραγματεύσεις, κατά την πρώτη Σύνοδο Κορυφής του «μπλοκ» με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες.

«Πρόκειται για μεγάλη νίκη για τις δύο περιοχές μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Επί της ουσίας, σημειώθηκαν τρία σημαντικά επιτεύγματα, όπως αναφέρουν: στενότερη συνεργασία ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων, αλλά και ισχυρή δέσμευση έναντι μιας αποτελεσματικής πολυμέρειας (multilateralism).

Υστερα από δύσκολες διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κοινό κείμενο, που στέλνει «ισχυρό μήνυμα» στους λαούς των δύο περιοχών, αλλά και σε όλο τον κόσμο ότι «είμαστε έτοιμοι να χτίσουμε και να εμβαθύνουμε μια στρατηγική συνεργασία, κατάλληλη για τον 21ο αιώνα και να την αναβαθμίσουμε», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους σε έξι τομείς: εμπόριο, επενδύσεις, διασυνδεσιμότητα (τηλεπικοινωνίες, ψηφιακές τεχνολογίες), ενέργεια, καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, κοινές δράσεις ανάπτυξης και ανθρωπιστικής βοήθειας, κοινές προσπάθειες αντιμετώπισης των σοβαρών παγκόσμιων ζητημάτων.

Ενα σημαντικό «σημείο» της κοινής δήλωσης αφορά την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. «Αναγνωρίζουμε τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας μας σε σταθερές, αξιόπιστες και βιώσιμες ενεργειακές αγορές προκειμένου να μειωθεί η μεταβλητότητα και να ενισχυθεί η ασφάλεια των προμηθειών ενέργειας», αναφέρεται στο κείμενο, που προσθέτει ωστόσο ότι «υπενθυμίζουμε την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και υπογραμμίζουμε τη σημασία της ενεργειακής μετάβασης».

Παράλληλα, οι δύο πλευρές αναγνώρισαν ότι παρά την ενισχυμένη συνεργασία, ιδίως στον τομέα της ενέργειας μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και εκείνων των χωρών του Κόλπου, υπάρχουν σημαντικές άλλες δυνατότητες σε διάφορους τομείς. Δεν απέκρυψαν παράλληλα ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως για παράδειγμα στη διαφορετική στάση που έχουν σχετικά με τους περιορισμούς στις εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Αλλωστε ένα από τα ζητήματα, που συζητήθηκαν εκτενώς σήμερα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς και η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Και οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τον σεβασμό τους στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που αφορούν όχι μόνο την Ουκρανία αλλά και κάθε άλλη χώρα.

Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή, οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την ανάγκη εκεχειρίας τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο και κυρίως την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Υπογράμμισαν παράλληλα ότι η μόνη πολιτική λύση, προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνευση στην περιοχή θα βασιστεί στη λύση των δύο κρατών, με ένα παλαιστινιακό και ένα ισραηλινό κράτος να συνυπάρχουν με ασφάλεια και αναγνωρισμένα σύνορα. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT