ΠΟΥ: Προειδοποιεί για «πολύ υψηλό» κίνδυνο επιδημίας χολέρας στον Λίβανο

ΠΟΥ: Προειδοποιεί για «πολύ υψηλό» κίνδυνο επιδημίας χολέρας στον Λίβανο

Ο ΠΟΥ εξέπεμψε σήμα κινδύνου για επιδημία χολέρας στον Λίβανο, έπειτα από τον εντοπισμό κρούσματος. Προέτρεψε το Ισραήλ να διασφαλίσει τη μεταφορά εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα, που απειλείται από λιμό

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κίνδυνος εξάπλωσης χολέρας στον Λίβανο είναι «πολύ υψηλός», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), μετά τον εντοπισμό κρούσματος της οξείας και δυνητικά θανατηφόρου διαρροϊκής λοίμωξης. Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει τον κίνδυνο εξάπλωσης της χολέρας μεταξύ εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που εκτοπίστηκαν από τότε που το Ισραήλ κλιμάκωσε τις επιχειρήσεις του κατά της Χεζμπολάχ και εξαπέλυσε χερσαία επίθεση με σκοπό να απωθήσει την ομάδα από τα βόρεια σύνορά της με τον Λίβανο.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στον Λίβανο, Αμπνινασίρ Αμπουμπακάρ, επισήμανε ότι «εάν το ξέσπασμα της χολέρας… εξαπλωθεί στους νέους εκτοπισμένους, η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί πολύ γρήγορα». Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου επιβεβαίωσε κρούσμα χολέρας σε Λιβανέζο υπήκοο που πήγε στο νοσοκομείο τη Δευτέρα με υδαρή διάρροια και αφυδάτωση. Ο ασθενής, από την πόλη Αμουνιγέ στον βόρειο Λίβανο, δεν είχε ιστορικό ταξιδιού, ανέφερε το υπουργείο.

Στον Λίβανο σημειώθηκε το πρώτο ξέσπασμα χολέρας εδώ και 30 χρόνια μεταξύ 2022 και 2023, κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας.

ΠΟΥ: Προειδοποιεί για «πολύ υψηλό» κίνδυνο επιδημίας χολέρας στον Λίβανο-1
Γάζα, εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας / Reuters

Εκκληση για τα εμβόλια κατά της πολιομυελίτιδας

Ο ΠΟΥ προέτρεψε επίσης το Ισραήλ να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί η εκστρατεία εμβολιασμού των παιδιών της Γάζας κατά της πολιομυελίτιδας. Παρά τις συνεχιζόμενες ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε ορισμένες περιοχές του παλαιστινιακού εδάφους, ο δεύτερος γύρος εκστρατείας εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, με στόχο να προσεγγίσει περισσότερα από 590.000 παιδιά κάτω των 10 ετών, ξεκίνησε τη Δευτέρα.

«Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που έλαβαν δεύτερη δόση εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας στην κεντρική Γάζα ύστερα από δύο ημέρες εμβολιασμού είναι 156.943», έγραψε στο X, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. «Ο εμβολιασμός συνεχίζεται. Παράλληλα, 128.121 παιδιά έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης Α. Καλούμε να συνεχίσουν να γίνονται σεβαστές οι ανθρωπιστικές παύσεις. Ζητάμε κατάπαυση του πυρός και ειρήνη», πρόσθεσε.

UNRWA: Πραγματικός ο κίνδυνος λιμού στη Γάζα

Ταυτόχρονα, οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζουν «πραγματικό κίνδυνο λιμού φέτος», σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους (UNRWA). Ο Φιλίπ Λαζαρινί επισήμανε ότι αυτός ο κίνδυνος είναι «εντελώς αποτρέψιμος», αλλά κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από την έλλειψη τροφίμων, καθώς δεν επιτρέπει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

ΠΟΥ: Προειδοποιεί για «πολύ υψηλό» κίνδυνο επιδημίας χολέρας στον Λίβανο-2
Διανομή φαγητού στη Γάζα / Reuters

«Εισερχόμαστε σε μια κατάσταση όπου η πείνα ή ο ακραίος υποσιτισμός είναι δυστυχώς εκ νέου πιθανά», δήλωσε ο Φιλίπ Λαζαρινί, που διαπίστωσε «δραστική μείωση» του αριθμού των αυτοκινητοπομπών με επισιτιστική βοήθεια στον νότο, «κατά μέσο όρο 50 με 60 για δύο εκατομμύρια κατοίκους», καθώς «θεωρούμε ότι ο απαραίτητος αριθμός είναι πολύ πολύ πιο υψηλός».

Οσον αφορά τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, είπε ότι σχεδόν 400.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στις μάχες και «έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολο» να φθάσει εκεί η ανθρωπιστική βοήθεια. «Η πείνα στη Λωρίδα της Γάζας δημιουργείται τεχνητά», δήλωσε, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «εμποδίζει επίμονα τις αυτοκινητοπομπές να περάσουν τα σύνορα. Ορισμένα μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης χρησιμοποιούν τον λιμό ως όπλο πολέμου», δήλωσε. Και επισήμανε ότι τα παιδιά είναι αυτά που υποφέρουν περισσότερο.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Ντάνι Ντανόν, απέρριψε σήμερα τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι «περισσότεροι από ένα εκατομμύριο τόνοι βοήθειας» παραδόθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας και πως το πρόβλημα «είναι η Χαμάς, η οποία εκτρέπει την (ανθρωπιστική) βοήθεια και την πουλά για να τροφοδοτεί τη μηχανή της, της τρομοκρατίας, ενώ ο άμαχος πληθυσμός υποφέρει».

Πηγή: Times of Israel, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT