Μίνι σύνοδος πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό – Το μοντέλο Μελόνι ακολουθεί η Ε.Ε.

Μίνι σύνοδος πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό – Το μοντέλο Μελόνι ακολουθεί η Ε.Ε.

Ατυπη συνάντηση ηγετών της Ε.Ε. για την αξιολόγηση «καινοτόμων λύσεων» με ταυτόχρονη εκτόνωση του συγκρουσιακού κλίματος

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Δικαιωμένη για την προσέγγισή της στο μεταναστευτικό αισθάνεται πλέον η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, καθώς η συμφωνία που πέτυχε με την Αλβανία αναδεικνύεται σε «μοντέλο», που αρκετά πλέον κράτη-μέλη της Ε.Ε. –όπως άλλωστε και η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν– συζητούν ανοιχτά στο πλαίσιο των «καινοτόμων λύσεων» αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης στην Ευρώπη.

Την ώρα που το πρώτο πλοίο που μετέφερε μετανάστες από την Ιταλία πλησίαζε το αλβανικό λιμάνι Σενγκίν, η Μελόνι απευθυνόμενη στην ιταλική Γερουσία τόνιζε ότι «η Ιταλία έχει μετατραπεί σε πρότυπο προς μίμηση σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης».

Ενόψει του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, η Ιταλίδα πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα διοργανώνονται πλέον άτυπες συναντήσεις των χωρών της Ε.Ε., όπου «το μεταναστευτικό έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις».

Η πρώτη τέτοιου είδους συνάντηση διοργανώνεται, μάλιστα, σήμερα το πρωί λίγο πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με κοινή πρωτοβουλία Ιταλίας, Ολλανδίας και Δανίας και θα φιλοξενηθεί στα γραφεία της ιταλικής μόνιμης αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες.

«Πρόκειται για αρκετά δημοφιλές γεγονός», τόνισε στην «Κ» χθες ανώτατος Ευρωπαίος διπλωμάτης, καθώς ήδη είχαν εκφράσει ενδιαφέρον να μετέχουν τουλάχιστον 10 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων –ανάμεσά τους ο Ελληνας πρωθυπουργός–, αλλά και η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Θέλουμε να εξετάσουμε τις διαφορετικές επιλογές που υπάρχουν στο τραπέζι», ανέφερε η ίδια πηγή, σχετικά με τις νέες ιδέες που κυκλοφορούν για τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών.

Ωστόσο, ο στόχος του ιδιότυπου καλέσματος, λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, είναι διττός: αφενός να αξιολογηθούν οι «καινοτόμες λύσεις» που προωθούν συγκεκριμένα κράτη-μέλη και αφορούν ουσιαστικά εξωτερική ανάθεση των διαδικασιών ασύλου μέσω «κόμβων» επιστροφών σε τρίτες χώρες, αφετέρου να εκτονωθεί κάπως η ατμόσφαιρα ανάμεσα στους «27», που προδιαγράφεται «συγκρουσιακή».

Πρόκειται, άλλωστε, για την πρώτη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, μετά την επαναφορά εσωτερικών ελέγχων στη ζώνη Σένγκεν από τη Γερμανία και την αιφνιδιαστική απόφαση της Πολωνίας να ζητήσει προσωρινή αναστολή παροχής καθεστώτος ασύλου σε όσους περνούν τα σύνορα από τη Λευκορωσία.

Κοινό σημείο της πλειονότητας των κρατών-μελών είναι η ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., καθώς και η επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τζόρτζια Μελόνι αναμένεται να ζητήσει εκ νέου αναθεώρηση της στρατηγικής της Ε.Ε. έναντι της Συρίας, που έχουν ζητήσει από τον περασμένο Ιούλιο επτά κράτη-μέλη, ανάμεσά τους Ελλάδα και Κύπρος, ενώ στην «ομάδα» έχουν πλέον προστεθεί και βόρειες ευρωπαϊκές χώρες.

Αν και η συζήτηση είναι πρώιμη –εφόσον δεν υπάρχουν πολιτικές σχέσεις της Ενωσης με το καθεστώς Ασαντ–, επανέρχεται λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Κύριο ζητούμενο, ιδίως για τις γειτνιάζουσες χώρες, αποτελεί η αναθεώρηση του καθεστώτος ορισμένων περιοχών της Συρίας, ώστε να γίνονται επιστροφές Σύρων αιτούντων άσυλο σε συνεργασία την UNHCR, ενώ απαιτείται και αλλαγή νομοθεσίας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT