Αρθρο Τόμας Φρίντμαν: Ωρα να σοβαρευτούμε με Ιράν και Ισραήλ

Αρθρο Τόμας Φρίντμαν: Ωρα να σοβαρευτούμε με Ιράν και Ισραήλ

Χρειαζόμαστε δημιουργική και πειθαναγκαστική αμερικανική διπλωματία προκειμένου να δοθεί άμεσο τέλος στις επικίνδυνες αποικιακές βλέψεις τους

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν οι ΗΠΑ επιθυμούν μία ειρηνική και βελτιωμένη Μέση Ανατολή θα πρέπει να θέσουν ξεκάθαρα διλήμματα στο θεοκρατικό καθεστώς της Τεχεράνης. Ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, θα έπρεπε να συναντηθεί με την ιρανική ηγεσία και να τους πει: «Σας έχουν διαβρώσει οι κατάσκοποι (ανέκδοτο στην Τεχεράνη λέει ότι όταν ο ανώτατος ηγέτης Χαμενεΐ κρύβεται, μόνο το Ισραήλ γνωρίζει πού βρίσκεται), έκθετοι μετά τη χρήση μεγάλου μέρους του πυραυλικού σας οπλοστασίου και διεθνώς απομονωμένοι. Ο εξοπλισμός των πελατών σας σε Συρία, Λίβανο και Υεμένη θα λήξει τώρα και τότε θα φροντίσουμε οι Ισραηλινοί να αποσυρθούν από τη Γάζα και τον νότιο Λίβανο. Αν δεν συμφωνήσετε, είστε μόνοι σας».

Η επανέναρξη των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι επιβεβλημένη, όπως και η διακοπή της στήριξης προς τις οργανώσεις-πελάτες της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή. Αν το Ιράν δεν τηρήσει τους παραπάνω όρους, η Ουάσιγκτον πρέπει να εξοπλίσει το Ισραήλ με ό,τι όπλο διαθέτει, συμπεριλαμβανομένων και των τεράστιων διατρητικών βομβών και των βομβαρδιστικών Β-2 για την εκτόξευσή τους. Το Ιράν πρέπει να αντιμετωπιστεί με εντυπωσιακή, πειστική απειλή στρατιωτικής ισχύος, που θα συνοδεύεται από διπλωματική δίοδο επιβίωσης. Η διπλωματική αυτή πρωτοβουλία θα κληθεί να αντιμετωπίσει αυτή τη φορά την ιρανική πυρηνική απειλή και την περιφερειακή διαγωγή της Τεχεράνης. Αποστολή μας είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς του Ιράν. Η καθεστωτική αλλαγή είναι δουλειά του ιρανικού λαού. Εκτιμώ ότι ο καλύτερος τρόπος για ρήγμα στο καθεστώς είναι η στέρηση του οξυγόνου, που του προσφέρει η αέναη αντιπαράθεση με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον οφείλει να οξύνει τα διλήμματα για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Δεν είναι δυνατόν να φροντίζουμε την ασφάλεια του Ισραήλ, ενώ την ίδια ώρα η εξτρεμιστική μεσσιανική κυβέρνηση της χώρας προσαρτά τη Δυτική Οχθη. Για να συνεχισθεί η στήριξή μας προς το Ισραήλ, ο Νετανιάχου θα πρέπει να εκκαθαρίσει τους παράφρονες εποίκους από το υπουργικό του συμβούλιο, να σχηματίσει συμμαχία εθνικής ενότητας, να συμφωνήσει στη λύση των δύο κρατών και να αποδεχθεί συνομιλίες με αναμορφωμένη Παλαιστινιακή Αρχή με τεχνοκράτες υπουργούς υπό τον πρώην πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ ή άλλο μετριοπαθή Παλαιστίνιο πολιτικό. Αυτό θα άνοιγε τον δρόμο στα Εμιράτα και σε άλλα μετριοπαθή αραβικά κράτη να αναπτύξουν ειρηνευτικές δυνάμεις στη Γάζα, με τη Σαουδική Αραβία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ υπογράφοντας συμφωνία ασφαλείας με την Ουάσιγκτον. Η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν πρόκειται να λήξει έως ότου το Ισραήλ αποσαφηνίσει τα ανατολικά του σύνορα και δηλώσει ότι τα εδάφη πέρα από αυτά ανήκουν σε παλαιστινιακό κράτος στη Δυτική Οχθη. Το κράτος αυτό θα δημιουργηθεί μόλις οι Παλαιστίνιοι αποδεχθούν τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας για την προστασία του Ισραήλ, το οποίο υποχρεούται να δώσει τέλος στην πολιτική των εποικισμών. Η επίμονη προσάρτηση της Δυτικής Οχθης από το Ισραήλ καταστρέφει τη δημοκρατική νομιμοποίησή του και του στερεί την καλή θέληση των γειτόνων του.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή δεν θα τελειώσει ποτέ εφόσον το Ιράν δεν αποσαφηνίσει και αυτό τα δυτικά του σύνορα και ανακηρύξει ότι κάθε τι πέρα από αυτά ανήκει σε Λιβανέζους, Σύρους, Υεμενίτες, Ιρακινούς, Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Με λίγα λόγια, χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή επειγόντως δημιουργική και πειθαναγκαστική αμερικανική διπλωματία προκειμένου να δοθεί άμεσο τέλος στις επικίνδυνες αποικιακές βλέψεις του Ισραήλ και του Ιράν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT