Γεωργία και Μολδαβία: Πάνε στις κάλπες με το βλέμμα μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε.

Γεωργία και Μολδαβία: Πάνε στις κάλπες με το βλέμμα μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε.

Τα αποτελέσματα των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων αναμένεται να καθορίσουν τις ανταγωνιστικές τάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις ενώνουν πολλά: το κοινό σοβιετικό παρελθόν, οι προκλήσεις του παρόντος, αλλά και το προσδοκώμενο –επίσης κοινό– ευρωπαϊκό μέλλον.

Γεωργία και Μολδαβία πάνε σε εκλογές μέσα στον Οκτώβριο, με τα επερχόμενα εκλογικά αποτελέσματα να θεωρούνται όμως κομβικά για την από εδώ και πέρα πορεία των εξελίξεων στον άξονα Ευρωπαϊκής Ενωσης-Ρωσίας.

Οι ψηφοφόροι της Μολδαβίας θα κληθούν στις 20 Οκτωβρίου να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας, με την 52χρονη φιλοευρωπαία νυν πρόεδρο Μάγια Σάντου να ξεχωρίζει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Εάν κανείς από τους υποψηφίους δεν εξασφαλίσει πάνω από το 50% τω ψήφων την πρώτη Κυριακή, τότε θα ακολουθήσει ένας δεύτερος γύρος στις 3 Νοεμβρίου.

Παράλληλα ωστόσο, στις 20 Οκτωβρίου διεξάγεται στη Μολδαβία και δημοψήφισμα, με ερώτημα το αν θα πρέπει να κατοχυρωθεί συνταγματικά η πρόθεση των πολιτών να ενταχθεί η χώρα τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Υποστηρίζετε την τροποποίηση του Συντάγματος, ενόψει της προσχώρησης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση;» Αυτό θα είναι το ερώτημα στο οποίο κληθούν να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «όχι», όσοι πάρουν μέρος στο δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή.

Η Μολδαβία είναι μια χώρα με λιγότερους από 3 εκατομμύρια κατοίκους, που βρίσκεται μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας. Εχει μια ρουμανόφωνη πλειοψηφία και μια μεγάλη ρωσόφωνη μειοψηφία.

Γεωργία και Μολδαβία: Πάνε στις κάλπες με το βλέμμα μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε.-1
Η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σάντου (Jacob King/Pool Photo via AP)

Το φιλοδυτικό στρατόπεδο βρίσκεται στην εξουσία από τότε που η Μάγια Σάντου εξελέγη πρόεδρος το 2020. Η κυβέρνησή της υποστηρίζει την προσέγγιση με τη Δύση και θα ήθελε η Μολδαβία να έχει ενταχθεί στην Ε.Ε. έως το 2030, ενώ αντιτάχθηκε σθεναρά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Παράλληλα ωστόσο, η πλευρά της Σάντου έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι επιδιώκει να παρέμβει με κακόβουλο τρόπο (ακόμη και με δωροδοκίες ψηφοφόρων) στα εσωτερικά της Μολδαβίας, προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας η οποία αρνείται τις κατηγορίες και βγαίνει στην αντεπίθεση μιλώντας για «ρωσοφοβία».

Η Γεωργία πάει σε βουλευτικές εκλογές μερικές ημέρες αργότερα, στις 26 Οκτωβρίου, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν σαφές προβάδισμα στη νυν κυβερνώσα παράταξη GD, μια παράταξη η οποία έχει όμως κατηγορηθεί ότι ακολουθεί φιλορωσική γραμμή στο μέτωπο της εξωτερικής πολιτικής.

Γεωργία και Μολδαβία: Πάνε στις κάλπες με το βλέμμα μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε.-2
(REUTERS/Irakli Gedenidze)

«Τον Οκτώβριο, δύο από τις υποψήφιες για ένταξη στην Ε.Ε. χώρες, η Μολδαβία και η Γεωργία, αντιμετωπίζουν εκλογές που θα είναι καθοριστικές όχι μόνο για τις εσωτερικές τους πολιτικές εξελίξεις, αλλά και για τον γεωπολιτικό τους προσανατολισμό. Τα εκλογικά αποτελέσματα πρόκειται να επηρεάσουν το μέλλον των σχέσεων της Ε.Ε. με αυτές τις χώρες και θα έχουν ευρύτερες επιπτώσεις στη γεωπολιτική αντιπαράθεση του ευρωπαϊκού μπλοκ με τη Ρωσία», σημειώνει σε ανάλυσή της η δεξαμενή σκέψης Clingendael.    

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT