ΟΗΕ: 345.000 Παλαιστίνιοι στη Γάζα αντιμετωπίζουν «καταστροφική» πείνα τον χειμώνα

ΟΗΕ: 345.000 Παλαιστίνιοι στη Γάζα αντιμετωπίζουν «καταστροφική» πείνα τον χειμώνα

Από τον Σεπτέμβριο έχει μειωθεί δραματικά η είσοδος βοήθειας και εμπορικών αποστολών τροφίμων. Το Ισραήλ σταμάτησε να εγκρίνει αιτήματα για εισαγωγή τροφίμων. Εκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι ήδη 133.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν «καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια»

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίμονο κίνδυνο για πείνα αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας τον χειμώνα που έρχεται, σύμφωνα με τη μελέτη Ολοκληρωμένη Ταξινόμηση Φάσης Ασφάλειας Τροφίμων (Integrated Food Security Phase Classification – IPC), που συντάχθηκε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Στην έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι από τα σχεδόν 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας, περίπου 345.000 θα αντιμετωπίσουν «καταστροφικά» επίπεδα πείνας, εξαιτίας της ραγδαίας μείωσης παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας. Επίσης αναφέρεται ότι ήδη περισσότεροι από 133.000 άνθρωποι στη Γάζα αντιμετωπίζουν «καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια».

Η έκθεση ήρθε στη δημοσιότητα την ώρα που έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ σταμάτησε να εξετάζει τα αιτήματα για εισαγωγή τροφίμων στη Γάζα μέσω εμπορικών αποστολών.

Η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας το καλοκαίρι έφερε κάποια ανακούφιση στους Παλαιστίνιους της Γάζας, σύμφωνα με την IPC, αλλά από τον Σεπτέμβριο καταγράφεται ο χαμηλότερος όγκος παραδόσεων σε εμπορικές και ανθρωπιστικές προμήθειες από τον Μάρτιο. Συνεπώς, η IPC προβλέπει ότι ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια (Φάση 5 της IPC) μεταξύ Νοεμβρίου 2024 και Απριλίου 2025 θα φτάσει τις 345.000, ή το 16% του πληθυσμού.

Η πρόσφατη «απότομη μείωση» της βοήθειας «θα περιορίσει ουσιαστικά τη δυνατότητα των οικογενειών να τραφούν και να έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες τους επόμενους μήνες», αναφέρεται στην έκθεση, «εκτός εάν αντιστραφεί η κατάσταση» με τις παραδόσεις βοήθειας.

ΟΗΕ: 345.000 Παλαιστίνιοι στη Γάζα αντιμετωπίζουν «καταστροφική» πείνα τον χειμώνα-1
Περιμένοντας τα φορτηγά με τη βοήθεια / AP Photo/Abdel Kareem Hana, File

Το Ισραήλ σταματά την επεξεργασία αιτημάτων

Στο μεταξύ, 12 άτομα, τα οποία σχετίζονται με την εισαγωγή εμπορικών αποστολών τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στη Γάζα, δήλωσαν ότι το Ισραήλ σταμάτησε να επεξεργάζεται τα αιτήματα των εμπόρων, με αποτέλεσμα να περιστέλλεται μια διαδικασία από την οποία εξασφαλίζονταν οι μισές προμήθειες στον παλαιστινιακό θύλακα.

Από τις 11 Οκτωβρίου, έμποροι με έδρα τη Γάζα που εισήγαγαν τρόφιμα από το Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη έχουν χάσει την πρόσβαση στο σύστημα που ανέπτυξε την άνοιξη η COGAT, υπηρεσία του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας που επιβλέπει τις αποστολές βοήθειας στη Γάζα. Οι πηγές αναφέρουν ότι δεν έχουν λάβει καμία απάντηση στις προσπάθειές τους να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες αρχές.

Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, η ροή των εμπορευμάτων που φτάνουν στη Γάζα είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων από το Ισραήλ που έχει κάνει το πρακτορείο Reuters.

COGAT: Δεν εμποδίζουμε τη βοήθεια

Η COGAT δεν απάντησε στις ερωτήσεις του Reuters για το θέμα, αλλά υποστηρίζει πως κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι αρκετή βοήθεια εισέρχεται στη Γάζα και πως το Ισραήλ δεν εμποδίζει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. Απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ έχει μπλοκάρει τις προμήθειες.

Μεταξύ της 1ης Οκτωβρίου και της 16ης Οκτωβρίου, η συνολική ροή αποστολών στη Γάζα –ανθρωπιστική βοήθεια και εμπορικές αποστολές– μειώθηκε σε 29 φορτηγά κατά μέσο όρο ημερησίως, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της COGAT, όταν ο ημερήσιος μέσος όρος μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου ήταν 175 φορτηγά. Οι εμπορικές αποστολές (αγαθά που αγοράστηκαν από τοπικούς εμπόρους, μεταφέρθηκαν με φορτηγά έπειτα από άμεση έγκριση από την COGAT και στη συνέχεια πωλήθηκαν σε αγορές στη Γάζα) αντιπροσώπευαν περίπου το 55% του συνόλου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Πηγές που εμπλέκονται στον εφοδιασμό τροφίμων αναφέρουν ότι ο λόγος για τη διακοπή των εμπορικών αποστολών ήταν η ανησυχία του Ισραήλ ότι η Χαμάς είχε έσοδα από τις εισαγωγές. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Χαμάς αρνείται ότι η οργάνωση έχει κλέψει τρόφιμα ή τα χρησιμοποιεί για να αποκομίζει έσοδα. Αντίθετα, είπε ότι η οργάνωση προσπαθεί να εξασφαλίσει τη διανομή βοήθειας στους αμάχους.

Πηγή: Reuters, Al Jazeera, Times of Israel

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT