Ιράν: ΟΗΕ και Διεθνής Αμνηστία ζητούν έρευνα για τον θάνατο Αφγανών προσφύγων στα σύνορα

Ιράν: ΟΗΕ και Διεθνής Αμνηστία ζητούν έρευνα για τον θάνατο Αφγανών προσφύγων στα σύνορα

Δεκάδες Αφγανοί πρόσφυγες φέρεται ότι σκοτώθηκαν από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας ενώ προσπαθούσαν να περάσουν στο Ιράν. Ανεξάρτητη έρευνα για τις συνθήκες του θανάτου τους ζητούν ο ΟΗΕ και η Διεθνής Αμνηστία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιρανική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τοπικές ενημερωτικές ιστοσελίδες υποστηρίζουν ότι δεκάδες Αφγανοί πρόσφυγες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας όταν προσπάθησαν να περάσουν από το Πακιστάν στο Ιράν

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των ιρανικών ιστοτόπων, στις αρχές της εβδομάδας οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας Αφγανών που επιχείρησε να περάσει τα σύνορα με το Πακιστάν για να φτάσει στην ιρανική επαρχία Σιστάν-Μπαλουχιστάν. Σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται αιμόφυρτοι νέοι άνδρες κατά μήκος ενός δρόμου. Η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Haalvsh, που πρόσκειται στη μειονότητα των Μπαλούχων, ανέφερε ότι σκοτώθηκαν περίπου 260 άνθρωποι. Ο απολογισμός αυτός δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή, ενώ τα επίσημα ιρανικά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν αναφερθεί στο θέμα.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στο Αφγανιστάν, Χασάν Καζεμί Κομί, διέψευσε τις πληροφορίες για τον θάνατο «δεκάδων παράνομων μεταναστών» με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ενώ η κυβέρνηση των Ταλιμπάν δεν έχει επιβεβαιώσει το συμβάν. Ωστόσο, ανέφερεα ότι το ερευνά.

«Να διεξαχθεί έρευνα»

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε «φρικτές» τις πληροφορίες για τους θανάτους των προσφύγων και τόνισε ότι «πρέπει να διεξαχθεί μια γρήγορη, διαφανής και ανεξάρτητη έρευνα γι’ αυτήν την παράνομη χρήση βίας».

Επίσης, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Αφγανιστάν, Ρίτσαρντ Μπένετ, δήλωσε «πολύ ανήσυχος» και κάλεσε τις αρχές «να ερευνήσουν με διαφάνεια» την υπόθεση. Διενέργεια έρευνας ζήτησε και η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για το Ιράν, Μάι Σάτο.

Η Αποστολή Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (UNAMA) εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για τις αναφορές ενός περιστατικού στις 14 έως 15 Οκτωβρίου στην επαρχία Σιστάν, στην περιοχή Σαρμπάζ, στη συνοριακή περιοχή Κάλα Γκαν του Ιράν, με αναφορές ότι μια μεγάλη ομάδα Αφγανών προσφύγων δέχθηκε πυρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και να τραυματιστούν».

Τείχος 10 χιλιομέτρων

Το Ιράν μοιράζεται σύνορα μήκους σχεδόν 900 χιλιομέτρων με το Αφγανιστάν και, σε ένα μικρότερο τμήμα, συνορεύει με το Πακιστάν. Στον Ιράν ζει ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς προσφύγων στον κόσμο, κυρίως Αφγανοί που έφυγαν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τους αλλεπάλληλους πολέμους των τελευταίων δεκαετιών. Οι ροές των Αφγανών προσφύγων αυξήθηκαν αφού ανέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021.

Το Ιράν έχει κατασκευάσει ένα τείχος μήκους άνω των 10 χιλιομέτρων στα σύνορα με το Αφγανιστάν, στο κυριότερο πέρασμα των Αφγανών προσφύγων, σύμφωνα με τον ιρανικό στρατό.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ιρανική κυβέρνηση τον Αύγουστο, στη χώρα φιλοξενούνται «περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια νομίμως διαμένοντες Αφγανοί πρόσφυγες», αριθμός που αντιστοιχεί στο «97% όλων των νομίμων μεταναστών» στη χώρα.

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT