Λονδίνο: Αυξημένοι έλεγχοι στην Εθνική Πινακοθήκη μετά τις επιθέσεις σε πίνακες

Λονδίνο: Αυξημένοι έλεγχοι στην Εθνική Πινακοθήκη μετά τις επιθέσεις σε πίνακες

Μεταξύ άλλων, θα απαγορεύεται κάθε υγρό στον χώρο, εκτός από βρεφικά είδη και συνταγογραφούμενα φάρμακα, ενώ σε όλες τις εισόδους θα υπάρχουν ανιχνευτές μετάλλων

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας θέτει σε ισχύ η Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο, μετά τις επιθέσεις ακτιβιστών σε πίνακες.

Από το πρωί της Παρασκευής, θα απαγορεύεται κάθε υγρό στον χώρο, εκτός από βρεφικά είδη, όπως γάλα, καθώς και συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Σε όλες τις εισόδους θα τοποθετηθούν ανιχνευτές μετάλλων, ενώ οι τσάντες και τα σακίδια θα υποβάλλονται σε έλεγχο. Παράλληλα, συστήνεται στους επισκέπτες να φέρουν όσο το δυνατόν λιγότερα προσωπικά αντικείμενα.

Επιπλέον, θα απαγορεύεται η είσοδος στους χώρους της γκαλερί σε άτομα που έχουν στην κατοχή τους αντικείμενα «που θεωρούνται προσβλητικά ή συνδέονται με οργανώσεις που αποτελούν απειλή για τη συλλογή».

Η είσοδος στην Εθνική Πινακοθήκη, που βρίσκεται στην καρδιά του Λονδίνου, κοντά στην πλατεία Τραφάλγκαρ, είναι δωρεάν, όπως το σύνολο των δημοσίων μουσείων στη Βρετανία. Εως τώρα, οι επισκέπτες περνούν από μια πύλη ασφαλείας και ένας αστυνομικός ενδέχεται να ψάξει τις τσάντες τους.

«Μετά τα πρόσφατα περιστατικά εντός της πινακοθήκης, είναι πλέον απαραίτητο να εισαχθούν αυξημένα μέτρα για να διασφαλιστεί η ασφάλεια όσων την επισκέπτονται, του προσωπικού της Εθνικής Πινακοθήκης και της συλλογής», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Λονδίνο: Αυξημένοι έλεγχοι στην Εθνική Πινακοθήκη μετά τις επιθέσεις σε πίνακες-1
REUTERS/Isabel Infantes

Η ανακοίνωση εκδίδεται μία εβδομάδα αφότου δύο φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές της οργάνωσης «Youth Demand» κάλυψαν για λίγο τον πίνακα του Πικάσο «Η Μητρότητα» (1901) με μια φωτογραφία που έδειχνε μια μητέρα και το παιδί της, αιμόφυρτους στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η ελεύθερη πρόσβαση στην Εθνική Πινακοθήκη επιτρέπει σε όλους να εμπνευστούν από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας. Η συλλογή που διαθέτουμε είναι αναντικατάστατη και με κάθε επίθεση αναγκαζόμαστε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να βάλουμε περισσότερα εμπόδια μεταξύ του κοινού και των έργων τέχνης για να διατηρήσουμε αυτά τα εύθραυστα αντικείμενα για τις μελλοντικές γενιές. Δυστυχώς, έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου αναγκαζόμαστε να δράσουμε για να προστατεύσουμε τους επισκέπτες, το προσωπικό και τη συλλογή μας», προστίθεται.

Από τον Ιούλιο του 2022, η Εθνική Πινακοθήκη έχει αντιμετωπίσει πέντε ξεχωριστές επιθέσεις σε ορισμένα από τα πιο αξιοσημείωτα έργα, δύο εκ των οποίων σημειώθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Τα έργα, τα οποία προστατεύονται από βιτρίνες, δεν υπέστησαν ζημιές σε αυτές τις επιθέσεις, ωστόσο τα πλαίσιά τους σε ορισμένες περιπτώσεις καταστράφηκαν.

Μεταξύ άλλων, οι ακτιβιστές της περιβαλλοντικής ομάδας «Just Stop Oil» πέταξαν σούπα πάνω σε δύο πίνακες του Βαν Γκογκ, λίγες ώρες αφότου άλλα μέλη της ίδιας ομάδας φυλακίστηκαν για την καταστροφή του πλαισίου στο διάσημο έργο «Ηλιοτρόπια».

Στην ανακοίνωσή της, η Εθνική Πινακοθήκη αναφέρεται επίσης σε περιστατικά που έγιναν εναντίον των πινάκων «Το Κάρο του Σανού» του Τζον Κόνσταμπλ το 2022 και «Η Αφροδίτη στον Καθρέπτη» του Ντιέγκο Βελάσκεθ, το 2023.

Η Εθνική Πινακοθήκη δήλωσε ότι οι επιθέσεις προκάλεσαν «υλικές ζημιές στα έργα τέχνης, αναστάτωση στους επισκέπτες και το προσωπικό». Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, είπε, «έλαβε τη δύσκολη απόφαση να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας για το προσεχές διάστημα».

Εξέφρασε επίσης τη λύπη της που οι επισκέπτες «δεν θα έχουν την υποδοχή που θα θέλαμε πολύ να τους προσφέρουμε, αλλά ελπίζουμε ότι καταλαβαίνουν γιατί είναι απαραίτητο να το κάνουμε αυτό».

Με πληροφορίες από Guardian, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT