Το μήνυμα Νετανιάχου και οι διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο Σινουάρ

Το μήνυμα Νετανιάχου και οι διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο Σινουάρ

«Ο δολοφόνος Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη σφαγή και τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώθηκε σήμερα από στρατιώτες του IDF»

10' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ είναι νεκρός, ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραελ Κατζ.

«Ο δολοφόνος Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη σφαγή και τις φρικαλεότητες της 7ης Οκτωβρίου, σκοτώθηκε σήμερα από στρατιώτες του IDF», ανέφερε ο Κατζ σε ανακοίνωσή του, που συνιστά την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση του θανάτου του ηγέτη της Χαμάς.

«Αυτό είναι ένα μεγάλο στρατιωτικό και ηθικό επίτευγμα για το Ισραήλ και μια νίκη για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο ενάντια στον άξονα του κακού του ριζοσπαστικού Ισλάμ με επικεφαλής το Ιράν», πρόσθεσε ο Ισραηλινός αξιωματούχος.

Αμέσως μετά, κι ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο Χ ότι ο Σινουάρ ήταν νεκρός. Το μήνυμα περιορίστηκε σε τρεις λέξεις: Εξαλείφθηκε: Γιαχία Σινουάρ.

«Το Ισραήλ ξεκαθαρίζει τους λογαριασμούς του με τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, που θεωρείται ο υπ’ αριθμόν ένα εγκέφαλος της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 και του οποίου ο θάνατος ανακοινώθηκε σήμερα», δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού, υποστράτηγος Χαλεβί. Ωστόσο ο πόλεμος «δεν θα σταματήσει προτού συλληφθούν όλοι οι δράστες της αιματηρής αυτής επίθεσης που διαπράχθηκε στο νότιο Ισραήλ και επιστρέψουν όλοι οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα», διαβεβαίωσε.


Νετανιάχου: Ο πόλεμος δεν τελείωσε

Με τη σειρά του, και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιβεβαίωσε τον θάνατο του Σινουάρ, λέγοντας ότι «το κακό δέχθηκε ένα πλήγμα, αλλά το έργο μας δεν έχει ολοκληρωθεί».

«Θα συνεχίσουμε με πλήρη ισχύ μέχρι να επιστρέψουν οι όμηροί μας», πρόσθεσε κι απευθυνόμενος προς τους πολίτες της Γάζας τόνισε: Ο Σινουάρ κατέστρεψε της ζωές σας. Η Χαμάς δεν θα κυβερνά πλέον τη Γάζα. Είναι μια ευκαιρία για τον λαό της Γάζας να απελευθερωθεί από την τυραννία της».

«Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμα», είπε και συμπλήρωσε ότι «στη Γάζα, τη Βηρυτό και τη Μέση Ανατολή, το φως υπερισχύει του σκότους».


Νεκρός σε επιδρομή ρουτίνας

Τα ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η επιχείρηση ήταν μια επιδρομή ρουτίνας που έπιασε τυχαία τον Σινουάρ.

Ο στρατός δήλωσε ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι Ισραηλινοί όμηροι ήταν παρόντες στο κτίριο.

Το μεσημέρι της Πέμπτη, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ ενημερώθηκαν ότι ο ηγέτης της Χαμάς είναι πολύ πιθανό να είναι νεκρός.

Νωρίτερα το απόγευμα, πηγές της Χαμάς άφηναν να εννοηθεί ότι ο ηγέτης της οργάνωσης σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιχείρηση, χωρίς ωστόσο να προχωρούν σε κάποιου είδους επιβεβαίωση.

Αφού έγιναν οι σχετικές εξετάσεις, το Ισραήλ προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση.

Ο θάνατός του Σινουάρ αποτελεί σημαντική ώθηση για τον Ισραηλινό στρατό και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά από μια σειρά δολοφονιών επιφανών ηγετών υψηλού προφίλ των εχθρών του τους τελευταίους μήνες.


Πώς έφτασαν στα χνάρια του Σινουάρ

Η ισραηλινή αστυνομία εξέτασε οδοντιατρικά στοιχεία και στοιχεία DNA για να διαπιστώσει αν ο Σινουάρ, ο κορυφαίος στόχος του Ισραήλ, είχε σκοτωθεί.

Σε σχετική του ανακοίνωση, ο στρατός του Ισραήλ τόνισε ότι «κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων των IDF στη Γάζα, εξουδετερώθηκαν τρεις τρομοκράτες. Οι IDF και η ISA ελέγχουν την πιθανότητα ένας από τους τρομοκράτες να ήταν ο Γιαχία Σινουάρ. Σε αυτό το στάδιο, η ταυτότητα των τρομοκρατών δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Στο κτίριο όπου εξουδετερώθηκαν οι τρομοκράτες, δεν υπήρχαν σημάδια παρουσίας ομήρων στην περιοχή. Οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν με την απαιτούμενη προσοχή».

Ισραηλινά ΜΜΕ, που επικαλούνται απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των οπλιτών με τους διοικητές τους, μετέδωσαν ότι το κτίριο στο οποίο εντοπίστηκε ο Σινουάρ ήταν περικυκλωμένο από Ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ drone που πέταξε πάνω από την περιοχή έστειλε στίγμα πως πιθανόν εκεί βρισκόταν ο Σινουάρ.

Στο σημείο έσπευσε ομάδα στρατιωτικών που στο παρελθόν είχε ανακρίνει τον ηγέτη της Χαμάς. Αφού εντόπισαν τη σορό, προχώρησαν σε τεστ -με δείγμα από το σώμα και τα δόντια- και το συνέκριναν με το DNA που είχαν στη διάθεση τους απ’ όταν ο Σινουάρ βρισκόταν φυλακισμένος στο Ισραήλ.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν φωτογραφίες, που δείχνουν τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς να κείτεται κάτω από τα χαλάσματα ενός κτιρίου.

Το μήνυμα Νετανιάχου και οι διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο Σινουάρ-1

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ ανάρτησε μήνυμα με ένα βιβλικό απόσπασμα.

«Θα καταδιώξετε τους εχθρούς σας και θα πέσουν μπροστά σας από το σπαθί». – Λευιτικόν 26.
Οι εχθροί μας δεν μπορούν να κρυφτούν. Θα τους καταδιώξουμε και θα τους εξοντώσουμε». 

Η ανάρτηση περιείχε φωτογραφίες του πρώην ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο οποίος δολοφονήθηκε στη Βηρυτό τον περασμένο μήνα και του πρώην στρατιωτικού αρχηγού της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ, ο οποίος σκοτώθηκε τον Αύγουστο, με κενό χώρο για μια τρίτη φωτογραφία ανάμεσά τους.


Ο Σινουάρ δεν έχει εμφανιστεί δημόσια μετά τις επιθέσεις της Χαμάς και υπήρχε η εκτίμηση ότι κρύβεται στο τεράστιο, υπόγειο δίκτυο σηράγγων στη Γάζα.

Στις αρχές Αυγούστου, η Χαμάς είχε ορίσει τον Σινουάρ ως νέο αρχηγό της πολιτικής της πτέρυγας, στη θέση του Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη.


Το μήνυμα Νετανιάχου και οι διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο Σινουάρ-2

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε τόνισε: «Αν πέθανε, προσωπικά δεν θα μου λείψει».


Ποιος ήταν ο Σινουάρ

Ο Γιαχία Σινουάρ, ήταν ο αμφιλεγόμενος ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα από το 2017, δεν υπήρξε ποτέ μια αθόρυβη προσωπικότητα. Αποκαλούμενος «εγκέφαλος» της στρατιωτικής στρατηγικής της οργάνωσης, το όνομά του συνδέθηκε άρρηκτα με την αιματοχυσία και τη βία που χαρακτήρισε την περιοχή επί δεκαετίες.

Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου, έφερε (και) την υπογραφή του, καθώς θεωρήθηκε ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες αυτού του συντονισμένου χτυπήματος.

Οι διεθνείς δυνάμεις δεν άργησαν να τοποθετήσουν το όνομά του δίπλα στους πλέον καταζητούμενους. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Σινουάρ χαρακτηρίστηκε «τρομοκράτης», με σειρά κυρώσεων να ακολουθούν, τόσο από τη Βρετανία όσο και από άλλες χώρες. Οι κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που σχετίζονται με τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας έφτασαν μέχρι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Ο Σινουάρ μπήκε στην ίδια μακρά λίστα με ονόματα όπως ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ.

Γεννημένος στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Γάζας, ο Σινουάρ από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στη Χαμάς, τη δεκαετία του 1980.

Η ακλόνητη πίστη του στη σκληρή γραμμή της οργάνωσης τον οδήγησε πίσω από τα κάγκελα, όπου φυλακίστηκε για τη δολοφονία Παλαιστινίων που κατηγορούνταν ως προδότες ή συνεργάτες του Ισραήλ.

Το μήνυμα Νετανιάχου και οι διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο Σινουάρ-3Πέρασε περισσότερες από δύο δεκαετίες σε ισραηλινές φυλακές και απελευθερώθηκε το 2011, μέσω ανταλλαγής κρατουμένων. Η Χαμάς αντάλλαξε πάνω από 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους για έναν και μόνο Ισραηλινό στρατιώτη.

Παρά την αμφιλεγόμενη φιγούρα του, ο Σινουάρ δεν υπήρξε ένας απλός στρατιωτικός ηγέτης. Ήταν βαθιά θρησκευόμενος, γνώριζε το Κοράνι απ’ έξω και, κατά τη διάρκεια της κράτησής του, έγραψε ένα μυθιστόρημα.

Το «Το αγκάθι και το γαρύφαλλο» ήταν το απόσταγμα της προσωπικής του πορείας, με τον αφηγητή, ένα νεαρό αγόρι από τη Γάζα, να μεγαλώνει εν μέσω πολέμου, κατοχής και καταπίεσης.

Ο Σινουάρ, μέσω του μυθιστορήματος του, προσπαθούσε να δώσει φωνή σε μια γενιά που είδε τα «στήθη των νέων να βράζουν σαν καζάνι», όπως έγραψε χαρακτηριστικά.

Σε μια σπάνια συνέντευξή του σε Ιταλό δημοσιογράφο, είχε δηλώσει ότι «η φυλακή σε χτίζει». Εκεί μέσα, είχε όλο τον χρόνο να στοχαστεί τις αρχές του, το κόστος της πίστης του και τη δύναμη της θυσίας.

Αυτή η φράση ίσως να είναι το κλειδί για να κατανοήσει κανείς έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους και επίμονους ηγέτες που γνώρισε η σύγχρονη ιστορία της Γάζας.


Η ζωή του Γιαχία Σινουάρ

  • Γεννήθηκε στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα το 1962.
  • Η οικογένειά του ήταν πρόσφυγες από το Ματζάλ Ασκαλάν, που μετά τη δημιουργία του Ισραήλ το 1948 μετονομάστηκε σε Ασκελόν.
  • Πέρασε 22 χρόνια από τη ζωή του σε ισραηλινές φυλακές, επειδή φέρεται να σχεδίασε την απαγωγή και τη δολοφονία δύο ισραηλινών στρατιωτών το 1988. Απελευθερώθηκε το 2011 στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων.
  • Μια αξιολόγηση της ισραηλινής κυβέρνησης για τα χρόνια κράτησής του τον περιέγραψε ως «αδίστακτο» και «ισχυρό».
  • Χρησιμοποίησε το χρόνο του στη φυλακή για να μάθει άπταιστα εβραϊκά.
  • Διαδέχθηκε τον Χανίγιε ως ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα το 2017. Έγινε ο βασικός ηγέτης της οργάνωσης μετά τη δολοφονία του Χανίγιε τον Ιούλιο.
  • Μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, για την οποία κατηγορείται ως εγκέφαλος, ο ισραηλινός στρατός τον περιέγραψε ως «εν δυνάμει νεκρό».

Το μήνυμα Νετανιάχου και οι διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο Σινουάρ-4
Ο Σινουάρ χαιρετά τον κόσμο μαζί με τον ανώτερο ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης για τον εορτασμό της απελευθέρωσης των Παλαιστινίων κρατουμένων στην πόλη της Γάζας στις 18 Οκτωβρίου 2011. REUTERS/Mohammed Salem
Το μήνυμα Νετανιάχου και οι διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο Σινουάρ-5
Ο Σινουάρ δέχεται θερμό καλωσόρισμα από ένα μέλος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς κατά την άφιξή του στο πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο στη νότια Λωρίδα της Γάζας στις 18 Οκτωβρίου 2011.
REUTERS RUTERS/Mohammed Salem/
Το μήνυμα Νετανιάχου και οι διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο Σινουάρ-6
Ο άλλοτε επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και ο επικεφαλής της Χαμάς της Γάζας Γιαχία Σινουάρ χαιρετίζουν τους υποστηρικτές τους κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για την 30ή επέτειο από την ίδρυση της Χαμάς, στην πόλη της Γάζας στις 14 Δεκεμβρίου 2017. REUTERS/Mohammed Salem

Διεθνείς αντιδράσεις

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις χαρακτήρισε τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ από το Ισραήλ βήμα προόδου προς την εξάλειψη της απειλής που συνιστά η παλαιστινιακή οργάνωση. «Η δικαιοσύνη αποδόθηκε», δήλωσε. «Ο Σινουάρ ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία χιλιάδων αθώων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων της 7ης Οκτωβρίου και των ομήρων που σκοτώθηκαν στη Γάζα». «Αυτή η στιγμή μας δίνει την ευκαιρία να τερματίσουμε επιτέλους τον πόλεμο στη Γάζα», δήλωσε η Χάρις. «Σήμερα μπορώ μόνο να ελπίζω ότι οι οικογένειες των θυμάτων της Χαμάς αισθάνονται μια αίσθηση ανακούφισης».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διπλασιάσουν τις προσπάθειες τις επόμενες ημέρες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ. «Σε πολλές περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες, ο Σινουάρ απέκρουσε τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των εταίρων τους να τερματιστεί αυτός ο πόλεμος μέσω μιας συμφωνίας που θα επέστρεφε τους ομήρους στις οικογένειές τους και θα ανακούφιζε τα δεινά του παλαιστινιακού λαού», ανέφερε.

Η δολοφονία του Σινουάρ από τις ισραηλινές δυνάμεις επέφερε ένα θανάσιμο πλήγμα στη Χαμάς, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Νοέλ Μπαρό, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ «πρέπει τώρα να γυρίσει μια σελίδα για την περιοχή και την πορεία προς την ειρήνη. Μόνο η διπλωματία θα επιτρέψει τον τερματισμό των εχθροπραξιών».

«Βάναυσο δολοφόνο και τρομοκράτη που ήθελε να καταστρέψει το Ισραήλ και τον λαό του», χαρακτήρισε τον Σινουάρ η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ. «Ως εγκέφαλος του τρόμου της 7ης Οκτωβρίου, έσπειρε θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους και προκάλεσε αμέτρητα δεινά σε μια ολόκληρη περιοχή. Η Χαμάς πρέπει τώρα να απελευθερώσει όλους τους ομήρους και να καταθέσει τα όπλα, τα βάσανα του λαού της Γάζας πρέπει επιτέλους να τελειώσουν», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Τζον Χίλι, είπε ότι «δεν θα θρηνήσει τον θάνατο ενός τρομοκράτη ηγέτη όπως ο Σινουάρ». Και πρόσθεσε: «Εχω επίγνωση, όπως και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι (η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ) δεν πυροδότησε μόνο την πιο σκοτεινή, φονική ημέρα για τον εβραϊκό λαό μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και περισσότερο από έναν χρόνο σύγκρουσης και αβάσταχτου αριθμού θυμάτων μεταξύ των άμαχων Παλαιστίνιων επίσης».

Ο Τσακ Σούμερ, ο Δημοκρατικός επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ, είπε ότι «ο Σινουάρ με τις πεποιθήσεις και τις πράξεις του προκάλεσε μεγάλο πόνο στον ισραηλινό και τον παλαιστινιακό λαό. Προσεύχομαι, η εξάλειψή του από το προσκήνιο να ανοίξει τον δρόμο για να επιστρέψουν αμέσως στα σπίτια τους όλοι οι όμηροι, συμπεριλαμβανομένων και των 7 Αμερικανών». Ζήτησε τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για να μπει ένα τέλος στις εχθροπραξίες, να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ισραηλινού λαού και να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια «και ένας νέος δρόμος προς τα εμπρός» για τον λαό της Γάζας.

Ο στρατός του Ισραήλ «εξόντωσε τον Γιαχία Σινουάρ, τον ηγέτη της Χαμάς και αρχιτέκτονα της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου (2023). Χθες, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πολλοί ρώτησαν γιατί είμαστε ακόμη στη Γάζα, έναν χρόνο μετά τις ωμότητες της 7ης Οκτωβρίου. Σήμερα έλαβαν την απάντηση. Κανένας τρομοκράτης δεν έχει ασυλία (…) Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να φέρουμε πίσω όλους τους ομήρους μας και να εξοντώσουμε τα τέρατα της Χαμάς», είπε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον.


Το μήνυμα Νετανιάχου και οι διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο Σινουάρ-7
comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT